Endüstri Mühendisliği Maaşları 2023

Sayısal meslekler içerisinde yer alan endüstri mühendisleri gerçekleştirmiş oldukları işlemler ile firmalara kazanç elde ettirmeye çalışırlar. Birçok alan için mühendisliğin bu dalı, vazgeçilmezler arasında yer. Peki, 2023 yılının sonlarına geldiğimiz şu günlerde endüstri mühendisliği maaşları ne kadar oldu?

Endüstri mühendisliğine terimsel olarak tanımlamak gerekirse, bu kurumun ürün ve hizmet üreten firmaların daha verimli şekilde çalışabilmeleri için sahip oldukları malzemeleri ve makineleri kullanarak çeşitli araştırmalar yapan biri Mühendislik tanımı olduğunu söyleyebiliriz.

Sayısal meslek dalları içerisinde geçmişte değerli ancak günümüz şartlarında unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden ziyade mühendisliğin bu bölümü, hala geçerliliğini korumakta ve üretim sektörü içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Neredeyse tüm fabrikalarda ve endüstriyel tesisi bulunan işletmelerde endüstri ile ilgili Mühendislik alanı bulunmaktadır.

İş alanı açısından incelediğimizde ise geniş bir yelpazenin mezunları beklediğini görebilmekteyiz. Dolayısıyla sektörde yer alan kişiler iş bulma konusunda çok büyük bir sıkıntı yaşamamaktadır.

Üretim sektörünün dışında enerji sektöründe de çeşitli strateji oluşturma alanında yer alan meslek, bu yönüyle de geniş bir Ağa yayılmayı başarmıştır.

 Endüstri mühendisleri çalıştıkları alanlarda ne iş yaparlar?

Endüstri Mühendisliği Maaşları
Endüstri Mühendisliği Maaşları

Sektörde çalışan kişiler çalıştıkları firmalarda pek çok alanda kapsamlı bir işleyişin parçası konumundadırlar. Maliyet, kalite gibi unsurlardan tutun da üretilen üründen elde edilecek verime kadar pek çok işlem sektör çalışanlarını ilgilendirir.

Genel olarak baktığımızda endüstri mühendislerinin görevlerinin çeşitli dallara ayrıldığını görebilmekteyiz. Söz konusu dalların her birisi mühendise çeşitli sorumluluklar yükler. Bu görev ve sorumluluklar şunlardan oluşur;

  •  Ürünün üretilme aşamasında gerçekleştirilen maliyetlerin ve işçilik ücretlerini en az seviyede tutulması,
  • Ortaya çıkan ürünün kalitesinin ve sayısının arttırılabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken hesaplamaların yapılması,
  • Üretim gerçekleşirken minimum girdiden maksimum verim alınması,
  • Bir ürünle ilgili tasarlama yapılırken kullanılacak olan uygulamaların önceden planlanması ve geliştirilmesi,

Maddeler halinde sunmuş olduğumuz görev ve sorumluluklar endüstri mühendisinin yapması gereken başlıca işler arasında yer alır. Bunların dışında ekleme yapılabilecek çok sayıda konu bulunmaktadır. Yapılan eklemeler kişinin çalıştığı yer ve pozisyona göre değişkenlik gösterir.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra endüstri mühendisliği maaşlarının Özel sektör ve devlet kurumlarına göre 2023 yılının son dönemlerinde ortalama ne kadar olduğunu inceleyelim.

1- Endüstri mühendisliği Özel sektör 2023 maaşları ne kadar? 

Diğer meslek dallarında olduğu gibi, bu mesleğimizde de özel sektör çalışanları arasında farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösteren Maaşlar bulunmaktadır. Etkenler arasında en çok öne çıkanlar kişinin mesleki yeteneklere ve çalıştığı birimdir.

Genel bir değerlendirme yaparak endüstri mühendisliği Özel sektör maaşlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Mesleğe yeni girmiş Ortalama bir seviyeye sahip mühendisin maaşı: 16.000 TL ile 23.000 TL aralığındadır.
  • Kıdem kazanmış ve meslekte birkaç yılını geçirmiş mühendis 18.000 TL ile 25.000 TL aralığında kazanabilmektedir,
  • 5 yıldan fazla alanında görev yapmış bir mühendis ise kazanç olarak yaklaşık 25.000 TL ile 45 bin TL aralığında maaş alabilmektedir.

Elbette, vermiş olduğumuz bu rakamlar kesinlikle içermemekte ve mühendisin çalıştığı birime göre değişiklik göstermektedir.

2- Devlet kadrosunda çalışan endüstri mühendisinin 2023 yılında almış olduğu maaş ne kadardı?

Endüstri iş kolunda devlet kadrolarında çalışmak istiyorsanız üniversitelerin ilgili alanlarını başarıyla bitirdikten sonra KPSS sınavına girerek atanmanız gerekmektedir. Bu iki aşamayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirirseniz devlet kadrolarında görev yapmaya başlarsınız.

 2023 yılında devlet kadrosunda çalışan ve derece olarak ¼’e ulaşmış bir endüstri mühendisi 36.000 TL civarında para kazanmaktadır.

Maaş hesaplaması yaparken eş, kişinin sahip olduğu yabancı dil, çocuk, eğitim derecesi gibi etkenler alınacak miktar üzerinde değişikliklere sebep olur.

Endüstri Mühendislerinin İş İmkanları Nelerdir? 

Mühendisliğin bu türünden mezun olan kişiler iş yönünden çok sıkıntı çekmezler. Çalışabilecekleri farklı alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar arasında kendilerine uygun olanı tercih ederek görevlerini icra ederler. Şimdi bu iş kollarının neler olduğu hakkında bilgiler aktaralım.

1- Finansal pazarlama pozisyonu

Finansal pazarlamada çalışan mühendis, Bütçe ile ilgili çalışmalar gerçekleştirir finansal raporlar oluşturur ve bunları yorumlar. 

 2- Lojistik pozisyonu

Lojistik bölümünde çalışacak olan kişi, nakledilecek olan ürünlerin dağıtım sırasını, rotasını ve ne şekilde taşınacağını belirler. En uygun taşıma rotalarını ve etkin taşıma yöntemini tespit ederek işletmenin en az maliyet ile çalışmasını sağlar.

3- Kalite pozisyonu

Kalite pozisyonunda çalışan bir mühendis, üretilecek olan malzemelerin üretim sıklığını kontrol ederek kalite standartlarının altına düşmesini engeller. Bu görev pozisyonu, ürünlerin kalitesinin düşmesini engellemek ve üretimin devamlılığını sağlamakla görevlidir.

4- İş geliştirme 

Uzun vadeli planların gerçekleştirildiği ve işletmelerin büyüme gibi fırsatları yakalamaya çalıştığı bölümdür. Yeni ürünlerin planlanması ve daha çok müşteri çekebilmek için yapılması gerekenler mühendis tarafından bu bölümde tasarlanır.

5- Üretim planlama pozisyonu 

Ürünlerden hangilerinin ne zaman imal edilmesi gerektiği, hangi bölümde üretileceği ve ne kadar süre üretimde kalacağı ile ilgili planlamaların yapıldığı yerdir.

Saymış olduğumuz Yukarıdaki görevlerin dışında Endüstri Mühendisliği mezunları;

  •  Sağlık,
  • Otomotiv,
  • Savunma sanayisi,
  • Bilişim ve yazılım teknolojileri,
  • Turizm,
  • Tekstil,
  • Bankacılık gibi alanlarda görev yapabilirler.

İyi bir endüstri mühendisi olabilmek için ne tür eğitimler almak gereklidir? 

Sayısal meslek bölümleri arasında yer alan endüstri mühendisliği alanında çalışabilmek için ilk olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Ancak bu bölüm üzerinde başarılı olabilmek için iş hayatında rakiplerinizin bir adım önünde olmanız gerekiyor.

 Bu nedenle, iş hayatına girdiğiniz andan itibaren okul eğitiminden farklı olarak kendinizi okul dışı eğitimler ile geliştirmeniz önemli bir husustur. Yeni mezun bir mühendis olarak gelişime en çok açık olduğunuz bu dönemde eğitimlerinizi tamamlarsanız tercih edilen kariyer fikirleri konusunda geniş bir yelpaze ağına kavuşabilirsiniz.

Yeni mezun olan adayların kendilerine iliştirebileceği başlıca eğitimler şunlardır.

1- Müşteriler ile ilişkiler Yönetimi

Müşteri ilişkileri yönetimi kısaca CRM olarak kodlanmıştır. Bu yönetim sistemi müşteriler ile karşılıklı ilişkileri yöneten Bir yazılım sistemini ifade eder. Söz konusu kursu başarıyla bitiren Mühendisler müşteriler ile ilişkileri yönetme konusunda etkin bir analiz ve iyileştirme eğitimi alırlar.

2- İnovasyon eğitimi 

İnovasyon, en genel tanımı ile herhangi bir hizmetin yenilenmesi, iyileştirilmesi ve değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Endüstri alanında çalışmak isteyen bir mühendisin inovasyonla ilgili eğitimini tamamlayarak kendini geliştirmesi yeni bir açık olması açısından önemlidir.

3- Stratejik yönetim eğitimi 

Mühendislik alanında rakiplere fark atabilmek için eğitiminin alınması gereken bir diğer konu stratejik eğitim yönetimidir. Üretilmesi gereken konularda önem sırasının doğru şekilde belirlenmesi ve çalışılan firmanın Vizyon sahibi olabilmesi açısından bu eğitim gereklidir.

·   .

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*