Dropshipping nedir konusu yeni arayışlarda bulunan girişimciler için yeni sayılabilecek bir gelir kapısıdır.
Bu yöntem tam anlamıyla bir pasif gelir kapısı olmasa da doğru yöntemlerle gerçekleştirildiğinde ve bir sistem üzerine oturtulduğunda yatırımcısına ciddi gelirler sağlayabilmektedir.
Dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır sorularını merak eden kişiler bu yazımızı sonuna kadar okuduklarında getirisi oldukça yüksek olan bu yöntemi tam anlamıyla öğrenmiş hale geleceklerdir.
Dropshipping nedir?
İlk olarak Dropshipping nedir sorusundan başlamak gerekirse bu sistem kısaca “stoksuz satış” ya da “stoksuz e-ticaret” anlamına gelmektedir.
Bu iş modelinde ürünler online olarak satılmakta ve tedarikçiden müşteriye ulaştırılmaktadır. Dropshipping işlemini yapan kişi ise 2 bağlam arasında sadece köprü görevi görmekte yani sadece siparişi almaktadır.
Sipariş akabinde anlaşılmış olan tedarikçi bilgilendirilir ve ürün direkt müşteriye teslim edilir. Bu iş modelinde tüm sistem aslında bu basit denklem üzerine kuruludur. Ancak dropshipping nedir sorusunu yanıtlamakla tabi ki iş bitmiyor.
Dropshipping’e Nasıl Başlarım?
Dropshipping İşletme Fikri
Dropshipping nedir ve Dropshipping nasıl yapılır soruları akılları kurcalayadursun bu iş modelinde ana damar işletme fikridir.
Dropshipping’in temelinde yatan ve yatırımcısına gerçekten para kazandıracak olan şey yaratıcı bir fikir olmasıdır. Toplumda artık eskimeye yüz tutmuş ve yeni nesillere hitap etmekte başarısız olan bir dropshipping modeli başarılı olamayacaktır.
Stoksuz bir iş modeli olan dropshipping’de İnstagram, TikTok gibi sosyal mecraların gücünü etkili şekilde kullanabilmek oldukça önemlidir. Yani dropshipping nasıl yapılır’ın altın kuralı bu mecralarda sergilenebilecek ürünleri tercih etmektir.
Örneğin son zamanlarda moda olan bir ayakkabı modeli ya da Z kuşağının ilgi duyduğu karakterlerin basılı olduğu telefon kılıfları; oldukça güzel bir dropshipping modeli olarak değerlendirilebilir.
Dropshipping için Pazar Analizi
En az dropshipping nedir kadar önemli olan bir diğer konu da girilecek pazarın analizinin iyi yapılıyor olmasıdır.
İlk maddemizde telefon kılıfı ya da ayakkabı örneği vermiştik. Bu örnekleri farklılaştırmak mümkündür ancak pazarın hangi noktada doyuma ulaşacağının da hesaba katılması gerekmektedir.
Örneğin bir telefon kılıfı modeli belki 1 sene çok moda olacaktır ama sonraki sene bir anda tercih edilmeyebilir. Bu yüzden pazar analizi yaparken dropshipping ile satışını yapacak olduğunuz ürünün devamlılığı olmasına özen gösterin.
Örneğin ayakkabı satışı üzerine bir dropshipping işletmesi kurduysanız tek bir model üzerine değil farklı modelleri de sergileyebileceğiniz bir tanıtım sayfası kullanın. Dropshipping nedir sorusuna en güzel yanıtlardan biri pazarı iyi analiz etmektir.
Dropshipping Tedarikçisi Bulma Süreci
Dropshipping nasıl yapılır diyenlerin belki de en zorlandıkları konulardan biri tedarikçi bulma aşamasıdır.
Bu aşamaya gelerek buradan vazgeçen kişi sayısının çok olduğunu hatırlatıyor ve hedefinize ilerlemekten asla vazgeçmemenizi öneriyoruz. Dropshipping nasıl yapılır diyenler için açıklamak gerekirse tedarikçi bulmak aslında korkulduğu kadar zor bir şey değildir.
İlk olarak hedef ürünü seçmelisiniz. Akabinde bu alanda markalaşmış firmalardan başlayarak alt kısımlara kadar inebilirsiniz. Ayakkabı satışı için dropshipping yapacaksanız tabi ki Nike, Adidas gibi firmalardan başlamanız mümkün değildir ancak daha yerel firmalarla dropshipping anlaşmaları imzalayabilirsiniz.
Burada yüksek komisyonlarla az bilinen firmalarla anlaşmaktansa düşük komisyonlarla daha bilindik firmalarla dropshipping akdi imzalamak size uzun vadede yüksek kazanç sağlayacaktır.
E-ticaret sitesi ya da Sosyal Mecra Sayfaları
2022 yılında internetin hayatımızdaki yerini göz önüne aldığımızda her iş gibi dropshipping’i de bu mecradan ayrı düşünmek imkânsızdır. Bu durum 2023 yılındada aynı şekilde ilerleyecek görünüyor.
Hem dropshipping nedir için hem de dropshipping nasıl yapılır için birçok başlık açılabilir ancak interneti aktif kullanmamak bu işi bir çöp haline getirmektedir. Dropshipping nedir? Zaten internet üzerinden stoksuz satış yapmak, evet.
Ancak dropshipping nasıl yapılır sorusunun cevabı olan aktif internet kullanımı ve sosyal mecralardan satış yapmak bu işin can damarlarından biridir. Eğer imkânınız ve yeterli donanımınız varsa hem E-ticaret sitesi kurmanızı hem de İnstagram, Tiktok gibi mecralarda satış kanalları oluşturmanızı tavsiye ediyoruz.
Emin olun bazı markaların ve modellerin İnstagram üzerinden aldığı siparişlerin sayısı E-ticaret sitelerinden aldıklarından kat ve kat fazla olabilmektedir. Dropshipping nasıl yapılır öğrenmek ve doğru adımları atmak isteyenler bu ön koşulu kesinlikle atlamasınlar.
Dropshipping Detaylarına Önem Verin
Sadece tanıtım sayfası açmak ya da bir internet sitesi kurarak satış beklemek dropshipping nedir sorusunun doğasına aykırıdır.
Ebay dropshipping modelleri dikkate alındığında yatırımcıların neredeyse her mecrada aktif oldukları ve sitelerinde kullanıcı yorumlarına oldukça önem verdikleri görülmektedir. Yani bazıları ben ürünü sattım nasıl olsa müşteri yorumu önemli değil diye düşünse de yeni müşterilere referans olması açısından ürüne gelen yorumlar çok önemlidir.
Bu yüzden eğer mümkünse dropshipping satış yaptığınız müşterilerinizden ürünle ilgili detaylı yorumlar yazmalarını ve mümkünse ürünü kullanırken çekilmiş fotoğraflarını atmaları isteyin. Etkin bir dropshipping nasıl yapılır tabi ki detaylara da en az satış kadar önem verilerek.
Satış Kanallarınızın Reklamı
Dropshipping nasıl yapılır diye soracak olan yatırımcılara bu konu ile ilgili verilecek son adım ise dropshipping için oluşturulan satış kanallarının reklamının yapılmasıdır.
Bu son aşamadır çünkü başlangıçta bütçe ayırmak zor olabilmektedir. Ancak ebay dropshipping’ten hatırı sayılı bir gelir elde eden kişilerle yapılan görüşmeler ortaya çıkarıyor ki reklam verme işine ağırlık vermek etkin bir dropshipping nasıl yapılır konusunda oldukça önemlidir.
Dropshipping nedir ve nereden başlamak gerekir diyenlere bu 6 maddeyi oldukça dikkatli analiz etmeleri gerekmektedir. Eğer mümkünse ebay dropshipping işine girildiği gibi reklam çalışmalarına başlanmalı değilse belirli bir gelir elde edildikten sonra reklam giderleri içinden ayrılmalıdır. Reklam vermeden de organik takipçilerle ve ziyaretlerle dropshipping satışı yapmak mümkündür.
Dropshipping Nasıl Kâr Edilir?
Dropshipping nasıl yapılır sorusunun temelini tabi ki mevcut ürünün üzerine bir kar marjı koymak ve o ürünü pazarlamaktır.
Ancak dropshipping nedir soranlar unutmamalıdır ki kar marjını yüksek tutmak isteyenler ya da bir anda yüksek gelirlerin hayalini kuranlar dropshipping’in temel mantığından oldukça uzaktır. Dropshipping, temel olarak başlangıçta yüksek karlar bırakmaz.
Burada akıllı bir yatırımcı olarak size düşen görev tedarikçi sayınız ve işlem adetiniz arttıkça hem komisyon oranınızı hem de kar marjınızı kademeli olarak arttırmaktır.
Dropshipping Kar Marjı Hesaplama
Dropshipping nedir konusunda bahsettiğimiz için ürünün ne olduğunu bir kenara bırakarak fiyat hesaplamasının nasıl yapılması gerektiğinden bahsedelim. İlk olarak kar marjınızı belirlemeniz son derece önemlidir.
Burada oran ebay dropshipping iş modelini benimseyen tedarikçiniz tarafından belirlenebildiği gibi yatırımcı yani siz tarafından da belirlenebilir. Bu tamamen aradaki sözleşmeye bağlıdır.
- Belirlenen kar marjının %35 olduğunu varsayalım. Ürünün tedarikçi kanalında satışı da 100 TL olsun.
- Burada ürüne 100 TL + satış karı 35 TL eklerseniz ürünü 135 TL’den satmanız gerekecektir.
- Ancak kargo ücreti değişkeni de fiyata doğrudan etki edeceği için bunu fiyata yedirmeniz gerekecektir.
- Anlaşmalı olduğunuz için kargonun 20 TL olduğunu varsayalım.
- Bu dropshipping iş modelinden %35 kar marjı ile iş yapabilmek için 120 TL + 42 TL (120 TL’nin %35’i olan tutar) 162 TL’ye satış yapmanız gerekmektedir.
- Ücreti kargo dahil belirtmeniz ise tüketicilerde kargoya para vermedikleri izlenimini oluşturacaktır. Dropshipping nedirin ana mantığı bu denklem üzerinden işlemektedir.
Görüldüğü üzere dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır kavramlarının ana hatlarından bir tanesi de doğru kar marjı belirlemektir. Belli oranların altında yapılan satışlar maalesef yatırımcıya gizli zarar yazmaktadır.
2022’nin en iyi pasif gelir kaynakları hangileridir? Hemen okuyun!
Dropshipping modelinde gizli zarar yatırımcının yaptığı reklam gelirlerini aslında karşılamadığı ancak toplu ödeme aldığı için de zararın tespit edilemediği durumlara denmektedir.
Konumuza dönecek olursak özellikle Ebay dropshipping modeli olarak da bilinen sistem en basit haliyle 4 aşamada gerçekleşmektedir.
- Müşteri ürünü dropshipping modeli uygulayan kişiden satın alır ve ödeme yapar.
- Dropshipping yatırımcısı ürünü tedarikçiden sipariş eder ve gerekli kargo bilgilerini iletir
- Tedarikçi ürünü müşteriye kargolar ve anlaşılan tutar üzerinden faturalandırma yapar.
- Ay sonunda belirtilen komisyon tedarikçi tarafından size ödenir
Dropshipping nedir konusunu araştıran ve dropshipping nasıl yapılır merak edenlere hazırlamış olduğumuz bu makalede görüldüğü üzere ilk olarak yatırım modelinin benimsenmesi için gerekli 6 adım uygulanmalı ve sonrasında iş kurulumu yapılması akabinde bu 4 adımla satış işlemi tamamlanmalıdır.
Bu bağlamda değerlendirdiğimizde ortaya çıkıyor ki aslında dropshipping iş modeli sadece 10 adımda yatırımcıya işi düşünme aşamasından kurma ve satışa kadar tüm adımlarda yardımcı oluyor.
Yani dropshipping nedir bunu bilmiyorsanız dahi makalemizi güzelce okumanız akabinde sadece 10 adımda satış yapıyor hale gelmeniz hayal değildir. Dropshipping modelini sağlam temellerde oluşturduk ve satışlar da almaya başladık.
Peki, bunu yaparken sakınmamız gereken durumlar var mı? Dropshipping yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? Bu soruların tamamını yanıtlayacak olan Dropshipping avantajları ve dezavantajlarına bakalım.
Dropshipping Avantajları
- Kolay ve sermayesiz bir başlangıç yapmak mümkündür. Karışık prosedürlerle uğraşmanız gerekmez.
- Riski düşüktür. Dropshipping iş modelini deneseniz ve başarısız olsanız dahi kaybınız yok denecek kadar azdır.
- Maliyetler yok denecek kadar azdır. Depo masrafları, personel giderleri ve iş yeri kirası gibi otonom giderler tedarikçi tarafından karşılanacağından sizi bu kalemler ilgilendirmeyecektir.
- Maliyetler yok denecek kadar azdır. Depo masrafları, personel giderleri ve iş yeri kirası gibi otonom giderler tedarikçi tarafından karşılanacağından sizi bu kalemler ilgilendirmeyecektir.ürünler aynı sayfada satılmamalıdır. Örneğin ayakkabı ve telefon kılıfı birlikte aynı internet sitesinde satılabilir ancak İnstagram sayfasında yer vermek tüketici ilgisini çekmeyecektir.
- Dropshipping iş modeli size rahat bir çalışma ortamı sunar. Sabah işe gitme koşuşturması ya da akşam eve girme çabası bu iş modelinde yoktur. Sipariş gelir, tedarikçiye iletirsiniz ve ay sonunda paranız hesaba geçer. Dropshipping iş modeli bu kadar basittir.
Dropshipping Dezavantajları
- Rekabet fazladır. Dropshipping nedir araştıran ve bu işe girmeye adım adan kişi sayısı günden güne artmaktadır. Bu yüzden piyasada fark yaratabilmeniz önemlidir.
- Dropshipping’te bazı sektörlerde düşük kar marjına razı olmak gerekmektedir. Çok satılan ve bilindik firmalarla yapılan anlaşmalarda kar marjları düşük olmaktadır. Bu yüzden bu dezavantajı avantaj haline çevirmek için hem yerel hem de küresel tedarikçilerle anlaşmanız önerilmektedir.
- Tedarikçi memnuniyetsizliğinde müşteri firmayı değil sizi muhatap alacaktır. Yani size sipariş gelmesi akabinde ürünün kalitesinden kargo paketlemesine ve müşteriye ulaştırılmasına kadar hiçbir evreden sorumlu olmasanız bile en ufak bir gecikmede ya da memnuniyetsizlikte tüketici size yakınacaktır. Kaliteli bir dropshipping yatırımcısı bu yakınmaları ustaca idare edebilen ve tedarikçiye en az haliyle yansıtandır.
- Dropshipping nasıl yapılır diyenleri bekleyen bir diğer problem de envanterin doğru yönetilmemesidir. Size verilen aylık satış adetini aştığınızda firma daha fazla gönderim yapamayabilir ya da işler beklenenden daha iyi gittiğinde kargolarda gecikme yaşanabilir. Bu durumda envanteri yönetmek ve stok takibi yapmak firmaların sorumluluğunda olsa da aksaması işlerinizi sekteye uğratacaktır.
Dropshipping nedir konusu üzerine eğilerek bu işe girmek isteyenlerin nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinden bahsettik. Bu koşullar altında dropshipping nasıl yapılır konusu da cevaplanmıştır.
Yani sisteme kendini bir şekilde entegre etmek isteyenler sermayesiz olarak bu işe girebilir. Ülkemizde benimsenen model ebay dropshipping ile oldukça benzerdir. Ancak bazı farklılıkları bulunmaktadır.
Ebay dropshipping Modeli
Dropshipping nedir sorusunun cevabı aslında kısmen ebay dropshipping nedir sorusuna da yanıt vermektedir.
Temel hatlarıyla 2 model aynı olsa da teknik bazda birbirinden ince kıvrımlarla ayrılmaktadır. Ebay dropshipping’i Türk işi dropshipping modeli diyebileceğimiz yöntemden ayıran en önemli husus satış için toplu alım yapılması gerekliliğidir.
Ebay dropshipping’de satıcı yani siz sadece sipariş alarak tedarikçiye iletemezsiniz. Burada bir stok oluşturmanız ve ya ürünleri elde tutmak için bir depo kiralamanız ya da bunu sizin adınıza yapması için biriyle anlaşmanız gerekmektedir.
Ayrıca bir sipariş karşılama hizmetine sahip olmak da Ebay dropshipping’in olmazsa olmazlarındandır. Dünyaca ünlü bir internet sitesi olduğu için sizden fatura talep edilmekte ve her satılan ürün için ayrı bir faturalandırma gerekmektedir.
101 nasıl oynanır? Püf noktaları nelerdir?
Burada ön koşul da haliyle tüzel kişiliğe sahip olmanız ve vergi levhanızın bulunmasıdır. Kişilerin bu bağlamda dropshipping nasıl yapılır sorusunu farklı yanıtlamaları ebay dropshipping ile mümkün hale gelmektedir.
Genellikle toptan satış yapan firmalardan alınan ve yükte hafif pahada ağır olarak nitelendirilebilecek ürünler ebay dropshipping’te revaçtadır. Yani normal bir dropshipping modelinde ayakkabı, telefon kılıfı, kupa bardaklar ya da vazo gibi ortalama ürünler tercih edilebilirken ebay dropshipping’te kolye, küpe ve takı gibi kiralama giderini en aza indirecek ürünler tercih edilmektedir.
Ebay Dropshipping Maliyetleri
Ebay dropshipping modelinde normal dropshipping’e göre farklı maliyetler ortaya çıkabilmektedir. Ebay gibi bir site üzerinden yapılan satışla İnstagram’da ortalama takipçili bir sayfanın satışları elbette ki aynı değildir. O yüzden bu maliyetler satılan ürünün niteliğine göre katlanılabilir seviyelerdedir.
- Listeme Ücretleri: Ayda 50 ürün listeleme şu an için ücretsizdir. Sonraki her ürün için ebay dropshipping yönteminde 0,35 $ ödemeniz gerekmektedir.
- Ebay Sitesine Yapılan Kesintiler: Bu kalem ise ürünü ebay dropshipping ile satmanız akabinde sitenin sizden ve anlaşmaya göre tedarikçiden kesecek olduğu komisyon oranıdır. Anlaşmaya göre bazen tamamını tedarikçi ya da ebay dropshipping girişimcisi karşılayabilmektedir.
- Listeleme Yükseltmesi(Opsiyonel): Ebay dropshipping için sitede listelenecek ürünler elbette farklı rakip firmalar ya da girişimciler tarafından da satılmaktadır. Bu durumda sizin belirli dampingler yapmanız ya da diğer rakiplerinizden öne geçmek için liste üstüne çıkmanız gerekmektedir. Burada etkili bir ebay dropshipping için ürün fiyatında indirim yapabilir ya da ek ücret ödeyerek listede yükseltme yoluna başvurabilirsiniz. Listede yükseltme yaptığınız durumda tüketiciler ilgili ürünü aradıklarında ilk olarak sizin sayfanız üstlerde görünecektir.
İlk yorum yapan olun