2022 yılında şahıs şirketi kurmak isteyenlerin sayısında geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir artış görülmüştür.
Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri, kriz ile bazı sektörlerin patlaması ve önlenemez enflasyon ile birlikte şahıs şirketi kurmak, 2022 yılında oldukça popüler arama konuları arasındaki yerini almıştır.
Şahıs şirketi kurmak ne sanıldığı kadar zor, ne de korkulduğu kadar zor bir iştir. Kişiler bu durumdan en çok şahıs şirketi kurma maliyetinden çekinmektedirler. Gerekli adımları takip ederek şirketin maliyetini öngörebilir ve bu bağlamda gerekli tüm adımları atabilirsiniz. 2022 yılında popüler olan konulardan bir diğeri de online şahıs şirketi kurmaktır.
Şahıs Şirketi Kurmak için Neler Yapmalı?
Online şahıs şirketi tercihi teknolojik gelişmeler ışığında ilgi toplayan alanlardan birisi haline geldi. Çünkü bu yöntem internetin nimetlerinden faydalanmak ve bireysel şirket kurmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsattır.
Biz de bu yazımızda sizlere şahıs şirketi açmak için neler yapmak gerekiyor, şahıs şirketi maliyeti nedir ve online şahıs şirketi açmak zor mudur tüm merak edilenleri alt başlıklar halinde sıralayacağız.
Yazımızı tamamen okuduğunuzda bireysel şirket kurmak için bilinmesi gereken tüm ayrıntıları öğrenmiş ve aklınızdaki yaratıcı düşünceyi harekete geçirmek için bir şahıs şirketi kurmak bağlamında her şeyi sağlamış olacaksınız.
Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Her işte olduğu gibi bu yatırımda da ortalama değerlere sahip bir maliyet vardır. Şahıs şirketi kurma maliyetinin kişileri pek fazla yormadığını söyleyebiliriz, en azından başlangıç aşamasında.
Şahıs şirketi kurma aşamasında belgeleri toplamak ve akabinde başvuru yapmak oldukça basittir. Başlangıç aşamasında ise şahıs şirketi kurma maliyeti gider kalemlerine yazılabilecek maddeler şunlardır;
- İmza beyannamesi = 100 TL
- İşyeri açılış hizmet bedeli = 625 TL
- Başvuru için birine vekâlet verilecekse ücreti = 192 TL
- Vergi dairesinde imzalanacak sözleşmelere ait damga vergileri =50 TL
(Yukarıda verilen rakamlar kesin olmayıp değişkenlik gösterebilmektedir)
Şahıs şirketi kurma maliyeti birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak şahıs şirketi kurmak isteyen birine ilk etapta ortalama 800 ile 1500 TL arası bir şahıs şirketi kurma maliyeti çıkacağını söyleyebiliriz.
Burada şahıs şirketi kurma maliyetinin çok olmadığını ve sürecin oldukça hızlı ilerlediğini de belirtmiş olalım.
Anket doldurarak para kazanma nasıl oluyor? Hangi sitelerden anket ile kazanılabilir? Hemen okuyun.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Şahıs şirketi kurmak için her işte olduğu gibi bir dizi evraklar hazırlamak gerekmektedir. Bu evraklar, kişiyi çok yoracak ya da toparlaması zor olan dosyalardan oluşmamakta ancak her biri elzem olan şeylerdir.
Gelin birlikte şahıs şirketi kurmak için hangi evraklar olmazsa olmaz bakalım;
- İnternet üzerinden kolayca temin edilebilecek başvuru formu
- 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi ( nüfus cüzdanı yeni tip kimlik kartlarından olmalı
- Şirket sahibi olacak kişi için 2 adet vesikalık fotoğraf
- 2 adet ikametgâh belgesi ( e devletten kolayca temin edilebilir)
- Vekaletname ( sadece başvuruyu sizin adınıza bir başkası yapacaksa gereklidir)
- Kira kontratı veya tapu fotokopisi
- 2 adet noterden alınacak imza beyannamesi
Bu belgeler bireysel şirket kurmak için mutlaka olması gereken evraklardır. Onun haricinde şahıs şirketi kurmak isteyen kişinin adli sicilinin temiz olması ya da TC vatandaşı olması şartı zaten herkes tarafından bilinen kurallardır.
Ancak gene de gelin şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin hangi şartları taşıması gerektiğini maddeler halinde belirtelim;
- Şahıs şirketi kurmak için kişi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Devlet memurluğu 657 nolu kanuna tabi olmamalıdır. Yani devlet memurları kendi adlarına şahıs şirketi kurmak için herhangi bir girişimde bulunamazlar.
- Kişinin sigortalı olarak başka bir işte çalışıyor olması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Yani sigortanız yatıyor olsa dahi şahıs şirketi kurmak için girişimde bulunabilirsiniz.
Gerekli belgeleri topladık ve yukarıda sayılan tüm şartları da taşıyoruz. Geldi sıra şahıs şirketi kurabilmek için gerekli adımları bir bir uygulamaya.
Şahıs şirketi kurabilmek için yukarıdaki şartları sağlayan kişilerin yazacağımız adımları uygulaması kafalardaki tüm soru işaretlerini kolayca giderecektir.
Şahıs Şirketi Kurma Adımları
- Şahıs şirketi kurmak için izlenmesi gereken adımlarda ilk olarak genel çerçeveden bahsedelim
- Bireysel şirket kurmak için ilk yapmamız gereken yukarıda belirtilen evrakları eksiksiz şekilde vergi dairesine teslim etmektir.
- Şahsi başvuru olacaksa kendiniz şayet vekaletname verdiğiniz kişi başvuracaksa o kişi vergi dairesine şahsi olarak gitmelidir.
- Sonrasında gerekli incelemeler vergi dairesi tarafından yapılacak ve ilgili kuruluş şirket kurmanıza engel olup olmadığınızı araştırmak için müfettişler görevlendirecektir.
- Evraklarınızın eksiksiz, sıralı ve okunaklı olması şahıs şirketi kurmak için sürecin çok daha hızlı ilerlemesine neden olacaktır.
- Sonrasında onay alınması durumunda şirketiniz için tescil yapılacaktır.
- Bir sonraki adım ise şirket için vergi hesap numarası oluşturulmasıdır.
- Şirketin hukuken var olması için gerekli olan defterler alınıp noterde tasdik ettirilmelidir
- Sonrasında ise yoklama tutanağı hazırlanmakta ve vergi hesap numarası oluşturulmaktadır.
Vergi numaranız oluştuğu anda şahıs şirketi kurmak için gerekli aşamaları başarıyla tamamladınız demektir. Buradan sonra şahıs şirketi kurmak değil kurduktan sonra yapılacaklar safhasına geçebilirsiniz. Süreci bölmemek adına maddelere devam edelim;
- Vergi levhası ve yazar kasa levhası temin edilmektedir.
- Şirketin varlığı için gerekli olan gider pusulası, irsaliye ve faturalar için gerekli anlaşmalar yapılır.
- Bu anlaşmaları matbaalarla kendiniz yapmalısınız o yüzden hız, kağıt kalitesi ve ödeme kolaylığı gibi kıstasları dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.
- Bu işlemi de tamamladıktan sonra sicil gazetesine ilan vermemiz ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırmamız gerekiyor. Şahıs şirketi kurmak için hangi sektörü seçtiyseniz o ticaret odasına kayıt oluşturmalısınız.
- Sonrasında ise iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatınızı çıkarmanız gerekecektir.
- Ruhsatların alınması akabinde SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılarak şirketiniz faaliyete hazır hale getirilecektir.
Bu 15 adım sonunda artık şahıs şirketi kurmak tam anlamıyla bitmiş olacaktır. Burada merak edilen tüm ayrıntılar ayrı maddeler halinde açıklanmıştır.
Blog yazarak para kazanmak fikriniz mi var? Başarmak için hemen yazımızı okuyun!
Her işin olduğu gibi bunun da elbette size bir maliyeti olacaktır. Şahıs şirketi maliyeti aslında korkulduğu kadar fazla değildir. Ancak yapılan işin niteliğine göre şahıs şirketi maliyeti de artabilmekte ya da azalabilmektedir.
İlk olarak şahıs şirketi kurma maliyetinin kurulan sektöre göre kısmen değiştiğini hatırlatalım. Şahıs şirketi kurma maliyeti internet üzerinden online şahıs şirketi kurmak isteyenleri de maalesef ki kapsamaktadır.
Burada online şahıs şirketi kurma demek de kişinin vergiye tabi bir kuruluş açması ile aynı anlama gelmektedir. Sadece tek fark yukarıdaki maddelerde saymış olduğumuz şahsen vergi dairesine gitme ya da vekâlet verme adımının burada olmamasıdır.
Online şahıs şirketi kurma düşüncesi isteyen biri vergi dairesine gitmeden işlemlerini kolayca e devlet üzerinden gerçekleştirebilmektedir.
Online Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Günümüzde her işin internet ortamına taşındığını görüyoruz. Bu ortamda kolayca halledilebilen işlerden bir diğeri de online şahıs şirketi kurmaktır.
Kişiler günümüzde artık vergi dairesinde sıra beklemeden e devlet üzerinden online şahıs şirketi kurmak için talep oluşturabilmektedir. Yukarıda eski usul şahıs şirketi kurmak için yapılması gerekenlerden ve izlenmesi gereken adımlardan bahsetmiştik.
Şimdi de gelin online şahıs şirketi kurmak için neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli konusu üzerine biraz yoğunlaşalım.
101 nasıl oynanır? Meraklıları için işte detaylar….
Şahıs Şirketi Kurma Aşamasında Nelere Dikkat edilmeli?
Online şahıs şirketi kurmak için ilk yapılması gereken işlem e-Devlet şifresi ile İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmaktır. (E devlet şifreniz yoksa ya da unuttuysanız herhangi bir PTT şubenizden kimliğiniz ile 1 dakikada temin edebilirsiniz)
İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra İşlemler’e tıklayarak Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi sekmesine gelelim.
Açılan ekranda iş detayları ile ilgili 5 adımı dikkatlice ve o anki koşullarda olduğu gibi dolduralım. Burada online şahıs şirketi kurmak için evraklarınız tam olmalı ve hiçbir ayrıntı atlanmamalı.
Formları eksiksiz doldurmanız akabinde telefonunuza vergi müfettişlerinin iş yerinize gelip evrak kontrolü yapacağı tarihin yazılı olduğu bir mesaj gelecektir
Belirtilen tarihte hazır bir şekilde vergi memurlarını karşılayabilir ve onlara evrakları sunabilirsiniz
Burada da normal şahıs şirketi kurmak için gerekli tüm evrakları eksiksiz tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Vergi müfettişleri geldiğinde tek bir evrak dahi eksikse onay vermeyecekler bu durumda online şahıs şirketi kurma için yaptığınız çaba sekteye uğrayacaktır.
Vergi memurları kontrolleri akabinde herhangi bir eksiklik ve usulsüzlük görmezlerse ve sizin online şahıs şirketi kurmak için gerekli şartları sağladığınıza kanaat getirirlerse raporlarını onayladıklarına dair üst yazı yazarak gerekeni yapacaklardır.
Sonrasında ise online şahıs şirketi kurmanız için tüm adımlar eksiksiz şekilde tamamlanmış olacaktır. İster şahıs şirketi kurmak için çabalıyor olun ister online şahıs şirketi kurmak için her ne şekilde olursa olsun kurallar, toplanması gereken evraklar ve ödenmesi gereken vergiler aynıdır.
Ödenmesi gereken vergiler demişken her işin olduğu gibi şahıs şirketi kurma sonrasında da devlete ödemeniz gereken bir takım vergiler bulunmaktadır. Bu işin biraz can sıkıcı kısmı olsa da vergi kalkınmanın temelidir diyerek şahış şirketinin hangi vergilere tabii olduğundan bahsedelim
Şahıs Şirketi Hangi Vergileri Ödüyor?
Şahıs şirketi kurmak için girişimlerde bulunan kişilerin mutlaka bilmesi gereken başlıklardan biri de vergidir.
Her şirket türü gibi şahıs şirketleri de Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlediği vergi kurallarına tabidir.
Her şahıs sirketinin , yapması gereken bir takım yükümlülükleri bulunmaktadır.
Şahıs şirketi kurmak için girişimde bulunanlara bu şirketlerin ilk olarak gelirleri oranında vergi ödediklerini belirtelim.
Yani gelir ne kadar çoksa verilen vergi de o oranda artacaktır. Bu şirketlerin ödemeleri gereken verginin oranı ise %15 ve %40 arasında değişmektedir.
Ancak merak etmeyin, sigortalı olarak çalışıyorsanız ya da daha önce çalışmışsanız , bu vergileri maaşınızdan zaten ödüyordunuz.
Şahıs şirketi kurmak isteyenlerin ödemekle mükellef olduğu vergiler;
- Damga vergisi
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Geçici vergi
- Gelir vergisi
Bu vergiler şahıs şirketi kurmanız için girişimde bulunan her yatırımcıyı ilgilendirmektedir.
Damga vergisi sabit olduğu için şirketiniz belirli bir tutarın üzerinde mecburen kalmak zorundadır.
Otonom olan bu vergi + dükkan giderlerinin altında kalırsanız şahıs şirketi kurmak için gösterdiğiniz tüm çaba boşa gidecek çünkü yatırımınız kar getirmeyecektir.
Bu yüzden şahıs şirketi kurma maliyeti özenle hesaplanmalı ve hiçbir kalem atlanmamalıdır.
Ancak tüm ayrıntılarıyla tutulan bir şahıs şirketi maliyeti muhasebesi sizin önünüzü görmenize ve sağlam adımlar atmanıza yarayacaktır.
Şahıs şirketi kurmak isteyenlere bahsedilen gelir vergisi için ödenmesi gereken vergi oranları ise aşağıdaki gibidir;
2022 Yılı Vergi Oranları Nedir?
2022 Yılında Belirlenmiş Olan Vergi Oranları | |
2.000 TL’ye kadar ödenecek oran | 15% |
70.000 TL’nin 32.000 TL’si için ödenecek oran 4.800 TL, fazlası | 20% |
250.000 TL’nin 70.000 TL’si için ödenecek oran12.400 TL, fazlası | 27% |
880.000 TL’nin 250.000 TL’si için ödenecek oran 61.000 TL, fazlası | 35% |
880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için ödenecek oran 281.500 TL, fazlası | 40% |
Her işte olduğu gibi şahıs şirketi kurmak isteyenleri de bekleyen avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bizim bu yazımızın amacı ilk başta da belirtmiş olduğumuz gibi kişilere şahıs şirketi kurmak ile ilgili tüm ayrıntıları aktarmak ve son kararı kendilerine bırakmak olacaktır.
Bu yüzden bireysel şirket kurmak için gereken her evraktan şahıs şirketi maliyetine kadar tüm ayrıntılardan bahsetmek istedik. Şahıs şirketi kurma maliyetinden sonra son olarak bireysel şirket kurmak konusunda avantajlar ve dezavantajlardan da bahsederek makalemizi sonlandıracağız.
Sizin üzerinize düşen ilk olarak gerekli şartlara, sonra kurulum adımlarına ve en son vergi oranlarına bakarak şahıs şirketi kurmak için karar vermek olacaktır. Peki, oldukça merak edilen ve araştırılan şahış şirketlerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Bireysel şirket kurmak için gerekli belgeler tam ve sıralı ise bu şirket 1,5 gün gibi oldukça kısa bir sürede kurulabilmektedir.
- Kuruluş maliyeti en az olan tür şahıs şirketidir.
- Şirket yönetiminde genellikle 1 ya da 2 kişi olduğundan kararlar çok daha hızlı alınmaktadır.
- Şahıs şirketleri sahipleri dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan karar alabilmektedir.
- İşler yolunda gitmediğinde tıpkı kuruluşu gibi kapatılması da zahmetsizdir.
- İşinizi oturtmanız akabinde yatırımınızın başına güvenilir birini geçirerek farklı bir şahıs şirketi kurmak için girişimlere başlayabilirsiniz. Şahıs şirketi kurmak için bir sınır ya da limit yoktur
Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları nelerdir?
- Diğer şirket türlerine göre daha küçük hacimlidir.
- Şahıs şirketi ve limited şirket karşılaştırmalarında bankalardan vergi dairesine öncelik her zaman büyük olan yani limited şirkettir
- Ödenecek vergi kazanca göre belirlenmektedir. Yıl sonuna doğru gelir vergisi oranının %40’a çıkması şahıs şirketi sahiplerini bir hayli zor durumda bırakmaktadır. Bu 100.000 TL’lik bir kazancın 40.000 TL’sini devlete vermek demektir.
- Şahıs şirketiniz için bankalardan kredi almak istediğinizde süreç biraz daha uzun olabilmektedir
- İşler yolunda gitmezse ve şirketi kapatmak zorunda kalırsanız önümüzdeki birkaç vergi dönemi daha kazancınızın vergileri dönemsel oalrak gelmeye devam edecektir.
- Vergilerinizi zamanında ödemezseniz bir sonraki yıl katlanacak ve cari yılın vergileri de üstüne binerek sizi oldukça zor duruma sokacaktır.
- Bazı vergiler peşinen verilmek zorunda olduğundan daha kazanç sağlamadan devlete bir kısım vergileri ödemek zorunda kalırsınız
Görüldüğü gibi bireysel şirket kurmak aslında çok zor olmayan bir süreçtir. Bu kişilere her ne kadar zor ve pahalı gibi gelse de şahıs şirketi kurma maliyeti de aslında oldukça azdır.
Süreci zorlaştıran ise zamanında ödenmeyen vergiler, beklenmeyen dükkân kiraları ve stopaj vergileri olmaktadır. Şahıs şirketi kurma maliyetini doğru ve öngörülebilir şekilde hesaplarsanız ve yatırım yaptığınız sektör de işler hale gelirse şirketiniz para kazanma evresine çok hızlı geçecektir.
Ancak makalemizde yer alan tüm adımları uygulamanız akabinde hemen para kazanmayı da beklememeniz gerekmektedir. Yani bireysel şirket kurmak için uğraştım ancak 2 ay geçti para kazanamıyorum mantığı oldukça yanlıştır.
Kurulan işin o ortama ve çevreye alışması, insanların size ısınması ve güvenilir bir esnaf izlenimi kazanmanız en az 6 ay alabilmektedir. Bu 6 ay içerisinde şirketiniz sadece kendini idare ediyorsa ve dükkân kirası, personel gideri gibi masrafları ödüyorsa dahi buna şans vermeye devam etmeniz gerekmektedir.
Şimdiden şahıs şirketi kurmak isteyenlere yatırımlarında başarılar diliyor ve hayallerine korkmadan sarılmalarını tavsiye ediyoruz.
Sık Sorulan Sorular(SSS)
Şahıs şirketi KDV öder mi?
Şahıs şirketi kurmak düşünceniz varsa bilmeniz gerekenlerden birisi de verilmesi gereken vergilerdir. Şahıs şirketi sahiplerinin ödemesi gereken vergilerin başında KDV gelir.
Şahıs şirketi kurmak mantıklı mı?
Şahıs şirketinin diğer şirket türleri olan Limited şirketi ve Anonim şirketlerinden en önemli farkları arasında küçük ölçekli olması yer alır.
Kolay şekilde açılabilen ve yine aynı şekilde kolay şekilde kapatılabilen bir şirket türü olması Şahıs şirketini ayrıca cazip kılmasıdır.
Şahıs şirketleri ne kadar vergi öder?
Şahıs şirketleri için belirlenmiş olan vergi oranları değişkenlik göstermektedir. Buna göre en düşük vergi oranı %15 ,en yüksek olarak %40’tır.
İlk yorum yapan olun