Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü(MYO) Mezunları Ne İş Yapar?

Ağız ve diş sağlığı bölümü son yıllarda öğrencilerin artan ilgisini çeken bir alan haline gelmiştir. Ülkemizde binlerce öğrencinin girdiği üniversite sınavı oldukça rekabetçi bir yapıya sahiptir ve bu sebeple öğrencilerin aldıkları puanlar son derece önemlidir.

Bu süreçte öğrenciler zorlu bir çalışma aşamasından geçerek daha da zorlu bir sınava hazırlanmaktadır. Sınavda başarılı olan öğrenciler için en önemli konu doğru tercih yapmaktır.

Ağız ve diş sağlığı bölümü, sağlık alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için değerlendirilmesi gereken bir seçenektir. Mezunlar, hastanelerin ağız sağlığı birimlerinde ve diş hastanelerinde görev alan bir meslek grubudur.

Günümüzde ilginin yoğun olduğu bölümler arasında yer alan ağız ve diş sağlığı bölümü, meslek yüksek okulu kategorisinde yer almaktadır ve eğitim süresi iki yıldır. Her geçen yıl ilgi artmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih etmeyi düşünenlerin en çok merak ettiği konuların başında ise ağız ve diş sağlığı taban puanları gelmektedir.

Online Girişim Reklam izleyerek para kazanmak istermisiniz? İşte detaylar….

Bölüme olan ilginin artmasının nedenleri arasında, mezunların iş bulma olanaklarının geniş olması yer almaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok meslek eskimekte ve ortadan kalkmaktadır.

Ancak sağlık alanındaki meslekler bu gruba dahil değildir, çünkü insan sağlığı sürekli bir ihtiyaçtır. Ayrıca, ağız ve diş sağlığı bölümü, öğrenci kabulünde ilk basamak sınavı olan Temel Yeterlilik Testi puanını kullanması nedeniyle ilgi görmektedir.

Bölümü seçmeyi düşünen öğrencilerin ikinci basamak sınavı olan Alan Yeterlilik Testini geçmek zorunda kalmamaları da bu bölümün cazip olmasını sağlamaktadır. Ağız ve diş sağlığı taban puanlarına yönelik araştırmalar yaparken bu bilgiyi göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sınavda her bir derse ayrı bir puan türü hesaplanırken, dört yıllık bölümleri tercih etmek isteyen öğrencilerin AYT sınavına girmesi gerekmektedir. Ancak ağız ve diş sağlığı bölümü için bu gereklilik geçerli değildir.

Ağız ve Diş Sağlığı Taban Puanları

Bölümü seçmeyi planlayanların en çok merak ettiği konulardan biri ağız ve diş sağlığı taban puanlarıdır. Ağız ve diş sağlığı taban puanları, her yıl bir önceki yıl bölüme kabul edilen son kişinin puanına göre belirlenir. Bu nedenle, sınavın zorluğuna ve öğrencilerin başarısına bağlı olarak puanlar değişebilir.

Öğrenciler, ağız ve diş sağlığı taban puanlarını araştırırken bu farklılıkları göz önünde bulundurmalı ve değerlendirmelerini buna göre yapmalıdır. Devlet üniversitelerinde ağız ve diş sağlığı bölümü için taban puanlar yaklaşık 200-365 puan aralığındadır. Bu puanı hedefleyen öğrencilerin sadece TYT sınavına girmeleri yeterlidir.

288 puan almayı hedefleyen bir kişinin cevaplaması gereken soru sayısı Türkçe testinde 25 soru, matematik testinde 13 soru, sosyal testinde 13 soru ve fen testinde 5 sorudur. Vakıf üniversitelerinde de ağız ve diş sağlığı bölümü bulunmaktadır ve buradaki taban puanlar daha düşüktür. En düşük ağız ve diş sağlığı taban puanı yaklaşık 190 puandır.

Kontenjanların tam olarak dolmaması nedeniyle bu puandan daha düşük puanlarla da ağız ve diş sağlığı bölümüne yerleşmek mümkündür.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Başarı Sıralaması

Ağız ve diş sağlığı bölümüne kaydolmak isteyenler için önemli bir konu da tercih listelerindeki başarı sıralamalarıdır. Başarı sıralamaları, ağız ve diş sağlığı taban puanı ile karşılaştırıldığında daha güvenilir bir kaynaktır ve tercih edilebilir.

Ayrıca, sınav puanları nedeniyle ağız ve diş sağlığı taban puanı her yıl sınavın zorluğuna göre değişir. Bu nedenle, sınavın kolay olduğu bir yılda taban puanlar yükselirken zor olduğu bir yılda düşer.

İnternet girişim ile para kazanma yolları nasıl nelerdir? Hangi noktalara dikkat edilmelidir?

Ağız ve diş sağlığı bölümünü seçmek isteyen öğrenciler için ağız ve diş sağlığı taban puanı kullanmak hem moral bozukluğuna hem de yanlış tercihlere neden olabilmektedir. Bunun yerine, en doğru seçenek, bölüm başarı sıralamasını dikkate almaktır. Bölüm başarı sıralaması, tüm adayların puanlarının en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmasıyla elde edilir ve daha güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir.

Eğer sınava giren öğrenci sayısı ve tercih edilen bölümlerin popülerliği büyük değişiklikler göstermezse, bir önceki yıl bölümü tercih eden son kişinin başarı sıralaması, bir sonraki yıl tercih eden kişinin sıralamasından çok farklı olmaz. Bu nedenle, öğrencilerin tercih yaparken bu faktörü de göz önünde bulundurmaları önemlidir.

Ağız ve diş sağlığı bölümü tercihi yaparken, sınavın zorluk derecesinden etkilenmeyen ağız ve diş sağlığı taban puanı yerine başarı sıralamasına bakarak analiz yapmak ve tercih listesi hazırlamak daha doğru olacaktır.

Devlet üniversitelerinde, ağız ve diş sağlığı bölümü başarı sırası yaklaşık 600 bin civarında ve daha yüksek başarı sıralamaları olan üniversitelerde yer almaktadır. Başarı sıralamasına bakarken, sadece ilk basamak puanına değil, ayrıca TYT başarı sıralamasına da dikkat edilmelidir.

Daha düşük başarı sıralamalarına sahip adaylar için vakıf üniversiteleri bir seçenek olabilir. Bir önceki sınav döneminde, vakıf üniversitelerinin birçoğunda boş kontenjanlar kalmıştı. Bu durum, başarı sırası ne olursa olsun, tercih eden adayların bölüme yerleşebileceği anlamına gelmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bölüme olan ilginin son yıllarda artmasıyla birlikte, pek çok üniversitede ağız ve diş sağlığı bölümleri açılmıştır. Bu gelişme, bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler için oldukça sevindiricidir. Öğrenciler, puan kaygısı yaşamadan istedikleri bölüme yerleşme şansına sahip olurlar.

Ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde okuma imkanına sahiptir. Devlet üniversiteleri arasında Karabük Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi gibi bölüme ev sahipliği yapan üniversiteler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, bu listeye eklenen pek çok devlet üniversitesi de mevcuttur.

Vakıf üniversitelerinde, ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler daha fazla seçenek arasından seçim yapabilirler. Sadece İstanbul’da bile, 20’den fazla okulda ağız ve diş sağlığı bölümleri mevcuttur. Vakıf üniversitesi tercih etmek isteyen öğrenciler için, üniversitelerin sunduğu çeşitli indirim imkanları da bulunmaktadır.

Bölüm tercihlerinde, %25 ila %50 arasında burslu seçenekler de mevcuttur. Bu aşamada, sınav koçlarından veya okullar ve etüt merkezlerinin sağladığı rehberlik hizmetlerinden yararlanarak doğru tercih yapmak önemlidir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Ücretleri Ne Kadar?

Ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih eden öğrencilerin merak ettiği konulardan biri de ücretlerdir. Eğitim maliyetlerinin her geçen gün artması, öğrencileri bu konuda araştırma yapmaya teşvik etmektedir. Devlet üniversitelerinde ağız ve diş sağlığı bölümü okumayı tercih eden öğrenciler için eğitim ücretsizdir.

Devlet üniversitesinde okuyan öğrenciler, kitap ücretleri gibi ek ücretler haricinde hiçbir harç ya da okul ücreti ödemezler. Ancak, vakıf üniversitelerinde okumayı tercih eden öğrencilerin ödemeleri gereken okul ücretleri değişiklik gösterir. Ortalama bir vakıf üniversitesinin yıllık ücreti 80 bin ila 180 bin arasındadır. Bu ücret yıllık bazda belirlenir ve her yıl değişebilir.

Ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih eden öğrenciler, üniversitelerde çeşitli burs imkânlarından da yararlanabilirler. Tercih döneminde, bölümü %25 ya da %50 burslu olarak da tercih edebilirsiniz. Bu durumda ödemeniz gereken ücret üzerinden bu oranda bir indirim yapılacaktır.

Bunun yanı sıra, öğrencilerin eğitim için almaları gereken ders kitapları gibi ek ücretler de olabilir. Ancak üniversiteler, öğrencilerin bu ücretleri ödeme konusunda çeşitli imkânlar sunarlar. Bazı üniversitelerde okul ücretleri taksitlendirilebilir ve vakıf üniversiteleri de özel indirimler sunarlar.

Bazı durumlarda, öğrencilerin aynı üniversitede okuması ya da tercih listesinde bölümü ilk sıraya yazması gibi durumlarda indirimler sağlanabilir. Bu indirimler hakkında daha fazla bilgi almak için üniversite tanıtım günlerine katılabilir ya da üniversitelerin öğrenci işleri bölümlerini arayabilirsiniz.

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü Dersleri Hangileridir?

Ağız ve diş sağlığı bölümü, öğrencilere iki yıllık bir eğitim süresi sunmaktadır. Bu nedenle, program yoğunluğu, dört yıllık bölümlere göre daha yüksektir. Dersler genellikle bahar ve güz dönemleri olarak bölünmekte ve dönemlik olarak verilmektedir.

Öğrenciler, eğitim programlarına ikinci yıllarından itibaren uygulamalı dersler ve stajlar da eklenmektedir. Ayrıca, yaz stajları aracılığıyla öğrencilere hem eğitim hem de tecrübe kazandırmak amaçlanmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı bölümünün dersleri, insan anatomisi ve sağlığını içeren derslerin yanı sıra ağız sağlığı konularını özel olarak kapsamaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Mezunları İçin DGS ile Geçilebilen Bölümler

Ağız ve diş sağlığı bölümünü tercih edenlerin merak ettiği diğer bir konu, hangi bölümlere dikey geçiş yapabilecekleridir. DGS (Dikey Geçiş Sınavı), iki yıllık bölüm mezunlarının katılabileceği bir sınavdır. Bu sınav sayesinde, iki yıllık bölüm mezunları, yeniden sınava girmeden ve puan kaygısı yaşamadan pek çok 4 yıllık bölüm okuma şansı yakalayabilirler.

DGS sınavı her yıl temmuz ayında yapılır. Sınava katılmak için gereken şartlar arasında iki yıllık bir bölüm mezunu olmak yer alır. Sınavda 120 soru sorulur ve 150 dakika süre verilir. Sınava yalnızca Türkçe ve matematik soruları yöneltilir.

Her yıl düzenlenen DGS sınavı, ortalama zorluk seviyesine sahip olup birçok öğrenci bu sınav aracılığıyla 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları, DGS sınavı ile geçiş yapabilecekleri bölümleri merak etmektedirler. Bu bölümler arasında Sağlık Yönetimi, İşletme ve Halkla İlişkiler gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.

DGS ile geçilebilecek bölümler her yıl ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda belirtilmekte ve farklılık gösterebilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunlarının en çok merak ettiği sorulardan biri de DGS aracılığıyla diş hekimi olup olamayacaklarıdır. Ancak maalesef bu mümkün değildir.

Diş hekimi olmak isteyen adayların AYT sınavına girerek yaklaşık 30 binlik bir sıralama elde etmeleri gerekmektedir. Ancak, ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları için pek çok 4 yıllık bölüme geçiş imkânı bulunmaktadır.

DGS sınavıyla geçiş yapılacak bölümlerde önceki eğitimlerde alınan dersler de sayılmaktadır. Eğer seçilen bölüm dersleri de benzerse, kişiler eğitimlerine 3. sınıftan devam edebilirler.

Bu nedenle, tercih yapacak olanların bu seçeneği de göz önünde bulundurmaları faydalıdır. Böylece sene kaybetmeden 4 yıllık bir bölüm okuma imkanları da mevcuttur.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları, 2 yıllık bölümü tamamladıklarında tekniker unvanı ile mezun olmaktadırlar ve bu bölümden mezun olan kişiler için iş olanakları oldukça geniştir. Bu kişiler genellikle diş hastanelerinde ve ağız-diş sağlığı kliniklerinde çalışmaktadırlar.

Bunun yanı sıra, hastanelerin ağız sağlığı bölümlerinde, üniversite hastanelerinin diş sağlığı kısımlarında, aile sağlığı merkezlerinde ve halk sağlığı merkezlerinde de çalışma imkânları vardır. Ağız sağlığı ile ilgili implant ve protezler üreten merkezler ise bölüm mezunları için başka bir iş imkânıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Ne İş Yapar?

Ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin işleri, hastaları muayene öncesinde hazırlamak, işlem sırasında diş hekimlerine yardımcı olmak, gerekli malzemeleri steril olarak hazırlamak, işlemden sonra hastaya yardımcı olmak ve malzemelerin kontrolünü sağlamak gibi çeşitli görevleri içermektedir.

Ayrıca, yatakta tedavi gören hastaların tedavi kayıtlarını tutmak ve doktorun tedavi planını uygulamak da özellikle hastane ortamlarında çalışan teknikerlerin sorumlulukları arasındadır. Ağız ve diş sağlığı mezunlarının görevleri, çalıştıkları kuruma ve pozisyonlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Ağız ve Diş Sağlığı Maaşları Ne Kadar?

Ağız ve diş sağlığı alanında çalışanların maaşları oldukça değişkenlik göstermektedir. Özel sektörde çalışan teknikerlerin ağız ve diş sağlığı maaşları 16.000TL ile 21.000TL arasında değişmektedir. Bu miktar, kişinin sahip olduğu deneyim, belge ve sertifikaları, aldığı eğitimleri ile artabilir. Her meslekte olduğu gibi, bu alanda çalışanlar da kendilerini sürekli geliştirmelidirler.

Devlet memuru olanlar için ise ağız ve diş sağlığı maaşları, yeni başlayan bir kişi için yaklaşık 17.000 TL civarındadır. Bu miktar, çalışılan süre, çocuk ve aile ödenekleri gibi ek ödemelerle birlikte değişebilmektedir.

Üniversite hastanelerinde çalışan personelin maaşları, kurumdan kuruma farklılık göstermekte ve çalışılan süreden de etkilenebilmektedir. Ortalama olarak ağız ve diş sağlığı maaşları 18.000 TL civarındadır ve hastane ek ücretleri gibi ek ödemeler de yapılabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Atama Puanları

Ağız ve diş sağlığı bölümünü seçmeyi düşünenlerin en çok ilgilendiği konuların başında ağız ve diş sağlığı maaşları gelmektedir. Özellikle özel sektörde, maaşların oldukça farklılık göstermesi sebebiyle, insanlar daha güvenli bir kariyer planı ve daha net bir kazanç elde etmek için genellikle devlet kurumlarında çalışmayı tercih etmektedirler.

Devlet kurumlarında çalışmayı arzulayan bir ağız ve diş sağlığı bölümü mezunu için ilk araştırılacak konulardan biri atama puanlarıdır.

Ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları, tüm diğer sağlık bölümleri gibi, atanabilmek için KPSS sınavına girmek zorundadırlar. KPSS sınavı, üç farklı eğitim seviyesinde düzenlenen bir sınavdır ve ön lisans mezunları için sınav her iki yılda bir Eylül ayında yapılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*