Chat GPT 2023 yılına girdiğimiz şu dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir uygulamadır. Chat GPT temelinde bir dil modeli olarak adlandırılmakta. Bu dil modeli insanlarla doğal konuşmalar yapmak için tasarlanmış ve eğitim verilmiş bir yapay zeka olarak piyasaya sürülmüştür.
Gelişmiş bir dil modeli olan yapay zeka programı 2015 yılında kurulmuştur. Kurucuları arasında Elon Musk, Sam Altman, Greg brockman, gibi ünlü kişilerin bulunduğu OpenAl firmasına aittir.
Toplum arasında Chat GPT sahip olduğu özelliklerin dışında daha çok sohbet robotu prototipi olarak tanınmıştır. İnsanlar programı bir sohbet robotu olarak görmekte. Ancak bu robot sohbet haricinde pek çok işlevi yerine getirmektedir. Aşağıda bu işlevleri detaylı olarak işleyeceğiz.
OpenAl chat gbt’nin yanında metinden görüntüye dönüştürme programı olarak tanınan DALL-E 2’yi de geliştirmiştir. Bu platform kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır.
ChatGPT Ücretsiz mi? 2023 Yılında ChatGPT nasıl Kullanılır?
Chat GPT platformunun Kullanıma temel sürüm için ücretsizdir. Uygulama Open al firması tarafından geliştirilmeye devam ediyor. İlerleyen dönemlerde üst sürümleri olan ChatGPT Plus ücretli olarak piyasaya sürülecek. Şimdilik sadece bAmerikada kullanılan bu sürüm yakında herkes için ulaşılabilir olacaktır.
Ücretsiz olarak piyasada bulunan uygulamanın kullanımda kalabilmesi için OpenAL firmasının günde yaklaşık 100.000 dolar harcaması gerekmektedir. Bu durum uygulama için aylık 3 milyon dolar harcandığını göstermektedir.
Sweatcoin yürüyerek para kazanma uygulaması ile nasıl para kazanılır? Yazımızı okuyarak hemen bilgi sahibi olun!
Open al firması kısa süre önce Chat GPT Plus isimli, ücretli yeni bir uygulama ile kullanıcıların karşısına çıkacağını duyurmuştu. Bu uygulamanın ücretinin 20 dolar olacağı düşünülüyor. Eski sürümüne göre daha hızlı yanıt veren erişimi daha kolay olan bir robot dil programının bizleri karşılayacağı düşünülmekte.
Robot dil programı ne için kullanılır?
Yapay zekâ olarak da adlandırılan Chat GPT, kullanıcıların soru sorarak güzel vakitler geçirmesini sağlayan bir robot program gibi görünmektedir. Platformu farklı stillerde, değişik konularda ve dillerde sorular ile deneme imkânımız bulunmaktadır.
Yapay Zekâ, sorulan sorulara kısa sürede mantıklı cevaplar vermeye çalışıyor. Sorunlar için farklı çözüm yolları öneriyor.
Second Life incelemesi… Second Life nedir? Nasıl Para Kazanılır?
GPT, kullanılabilirlik açısından pek çok alanda aktif olarak görev yapabilir. Sosyal ağlar için kullanıcıların ilgisini çeken gönderi ve mesajlar oluşturabilir.
GPT aracılığıyla çeşitli uygulamalar, raporlar ve içerikler üretebilirsiniz. Bunların yanında büyük veri kümeleri analizi yapılabilir ve bu analizlerden çıkan sonuçlar değerlendirilebilir. Tüm bunlar bu yapay zekâ ile kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
ChatGpt “kapasite doldu” hatası nedir? Nasıl Çözülür?
ChatGBT kullanmaya başlayan kullanıcılar son dönemlerde sıkça “kapasite doldu” bildirimi ile karşılaşmaya başladılar. Bu uyarı pek çok kullanıcıyı rahatsız ediyor. Peki bu hata mesajı neden karşımıza çıkmaktadır?
Yukarıda yazımız içerisinde belirttiğimiz gibi şu anda ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan dil programı, OpenAl için günlük belli maliyetler oluşturmaktadır. Bu maliyet nedeniyle belli bir yoğunluk oluştuğunda sunucular kapasiteyi sınırlamak zorunda kalıyorlar.
Böyle durumlarda kullanıcıların sabırlı olması ve zaman zaman giriş denemelerine devam etmesi gerekiyor. Platformun kullanımı göz önünde bulundurulduğunda uygulamanın önünde ki en büyük sorunun “kapasite doldu” problemi olduğu şu an için görünmektedir.
ChatGPT’yi Kullanmak için İndirmek Gereklimi?
Gelişmiş yapay zekalı dil programı bir web sayfası üzerinden kullanılmaktadır. Dolayısıyla indirme işlemi yaparak kurulum gibi aşamalarla uğraşmanız gerekmiyor. OpenAL firması indirme işlemleriyle çalışan bir uygulamalarının olmadığını belirtiyor. Dolaysısıyla sahte yapay zekâ uygulamalarına karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Bing İmage Creator uygulaması nedir? Nasıl Kullanılır?
Exe dosyası olarak indirilip kurulumu olmasa da platformu görev çubuğuna indirerek kısayoldan erişim sağlamak mümkündür. Bunu gerçekleştirmek için EDGE browser kullanmanız gerekiyor. EDGE uygulaması ile platformun sitesine https://openai.com/blog/chatgpt/ üzerinden açın.
Açılan sayfada sağ üst kısımdaki üç noktaya tıklayarak yan paneli genişletin.
Sağ paneldeki “Uygulamalar” seçeneğinin üzerine gelin.
Sonrasında “bu siteyi uygulama olarak yükle” diyerek işlemimizi tamamlıyoruz.
Chat GPT Nasıl Çalışmaktadır?
Programın çalışma mantığına değinmeden önce adının ne anlama geldiğini belirtmemiz gerekmektedir. GPT yani “Generative Pre-training Transformer”nin kısaltılmış halidir. Bu yapay zekâ büyük miktardaki veriyi kısa sürede işleme özelliğine sahiptir.
GPT-3 modelinin boyutu yaklaşık olarak 175 Milyar parametre olarak açıklanmıştır. Bu miktar şimdiye kadar belirtilen en büyük dil modelini oluşturuyor. Platformun çalışması ve kendini geliştirebilmesi için yüksek miktarda metin bilgisi ile eğitilmesi gerekmektedir.
Bu durumu daha iyi anlayabilmek için örneklendirmek gerekirse GPT-3 modelinin 8 milyondan fazla belge ve bunun yanında 10 milyardan daha çok kelime bilgisi ile eğitildiğini söyleyebiliriz. Bu rakamlar gerçekten çok ciddi büyüklükteki verileri içeriyor.
Yandex Toloka nedir? Yandex Toloka ile nasıl para kazanılır? Hemen okuyarak kazanmaya başlayın!
Dil programına girilen bu bilgiler sayesinde sahip olduğu yapay zekâsı ile öğrenmesini hızlandırır ve tutarlı metinler yazmaya başlar. GPT eğitiminde öğrenme adımlarında insan geri bildirimleri kullanılmıştır.
Verilen eğitimler, ince ayarlar ve girdilerle birlikte yapay zekâ insanlarla konuşmalar yapmaya başladı. İlerleyen dönemlerde ise farklı öneriler GBT tarafından sunuldu. Böylece veri setleri diyalog formatlarına kendiliğinden dönüşmüş oldu.
Chat GPT nasıl kullanılır?
Bir dil programı olanı yapay zekâ, esasında web sayfasıdır. Bu Web sayfasında kullanıcılar metin yazma bölümüne sorularını yazar ve yapay zekanın yanıtlamasını bekler. Soru sorma bölümünde kullanıcı sormak istediği konuyla ilgili olarak detaylıca veri girişi yapmalıdır. Bu sayede Yapay Zekâ kullanıcının ne hakkında soru sorduğunu anlamaya çalışır. Girilen verinin yeterli düzeyde olması halinde istenilen yanıtlar soru soran kullanıcıya aktarılır.
GPT programına yeterli girdi yapılması halinde program istenilen çıktıyı verecektir. ChatGPT ile neler yapılabilir merak ediyorsanız bu yazımızı okuyun.
Uygulama kullanıcının Ne sormak istediğini anlamadığı durumlarda kendince yapmış olduğu yoruma göre bir cevap sunmakta. Bazen de kullanıcıya doğrudan ne anlatmak istediğini anlamadığını belirtiyor. Böyle durumlarda soruyu soran kullanıcıdan daha detaylı bir veri girişi yapması istenmektedir.
GPT programı incelendiğinde ise sorgulama yapan kullanıcının sorduğu soruya aşağı yukarı yakın değerde cevaplar verdiği görülmekte. Çok nadir durumlarda kullanıcıdan tekrar veri girişi yapması isteniyor.
ChatGPT – OpenAL hesabına nasıl kayıt olunur
Chat GBT yapay dil programını kullanabilmek için ilk olarak kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt olma işlemleri ise son derece basit. İşlem yapabilmeniz için OpenAL üzerinden bir hesap açmanız gerekiyor. Microsoft veya Google hesabıyla kolay şekilde Open al istemine kayıt olabilirsiniz.
Farklı kayıt seçeneklerine tercih etmek isteyenler için e-posta adresiyle manuel kayıt sistemi bulunmaktadır. Kullanıcıların birden fazla hesap açmamaları için kayıt olma esnasında telefon numaraları istenmektedir. Bu işlemden sonra telefonunuza gelen onay SMS ile kayıt işlemleri tamamlanmaktadır.
ChatGPT’ye Ne Sorabiliriz?
Yapay zekâ ile sohbet kısmı uygulamayı kullanmanın en eğlenceli bölümüdür. Chat botun piyasaya sürüldüğü günden itibaren kullanıcıların en merak ettiği soruların başında yapay zekanın verilen sorulara ne türden yanıtlar vereceği konusuydu.
GPT’nin tanıtımından sonra yapay zekanın vermiş olduğu yanıtlar herkesi çok şaşırttı. Sohbet sırasında kullanıcılar adeta karşılarında bir insan olduğu hissiyatına kapıldılar.
Arama motorları üzerinden elde edilebilen bilgiler Chat GPT ile kısa zamanda bulunabiliyordu. Durumun bu şekilde olması arama motorları açısından İlerleyen dönemlerde problemler oluşturabilir miydi? Yazımızın devamında bu konu üzerine de açıklamalar yapacağız.
Chat botu yeni kullanan bir kullanıcının programı anlayabilmesi için uygulama ile biraz zaman geçirmesi gerekmektedir. GPT ile yapılan kısa bir söyleşi ardından kullanıcılar ne yapmaları gerektiğini hemen öğrenebilmektedirler. Bu durum chat botun arayüzünün son derece sade olmasından ileri gelmektedir.
Yeni bir yapay zekâ uygulaması olmasına karşın chat gpt kısa sürede insanların ilgi odağı haline geldi. Ancak şu anki haliyle programın eksiklerinin olduğunu söyleyebiliriz. Chat bot bazı zamanlar sorulan sorulara yanlış cevaplar verebiliyor. Yanlış cevap verdiği şeklinde bir geri dönüş yapıldığında ise özür dileyerek düzeltme yoluna gitmekte. Bu yönüyle yapay zekanın henüz mükemmel seviyeye gelmediğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki yıllarda bu yapay zekanın daha gelişmiş versiyonlarının çıkmasıyla internete ihtiyaç duymadan verilere ulaşmak mümkün olabilir mi? Elbette bunu zaman gösterecek. Ancak şu anki haliyle bile ChatGPT’nin gelişmiş bir teknoloji ürünü olduğunu görebilmekteyiz.
Open al firması uygulamanın güvenlik çemberi içerisinde kalabilmesi için ırkçı, cinsiyetçi, nefret dolu, insanlar arasında ayrım yapan soruların yasak olduğunu belirtmiştir.
ChatGPT makale yazmak için kullanılabilir mi?
Chat gpt’nin kullanılmaya başlanmasıyla pek çok kullanıcı yapay zekanın nerelere kadar ilerleyebileceği sorusunu tartışmaya başladı. Acaba yapay zekâ ile Roman yazmaya başlanabilir mi? Bu tür soruların cevapları kısa sürede merak konusu oldu.
Yapay Zekâ öğrenciler tarafından da kısa sürede kullanılmaya başlandı. Kimi öğrenciler bu programı ev ödevlerini yapmak için kullandı. Web site sahipleri ise chat bot ile makale yazmaya çalıştılar.Chat gpt makale konusunda bir insan kadar iyi yazamayabilir. Ancak makale yazma konusunda kullanıcılara büyük kolaylıklar sağladığını görebilmekteyiz.
Programın yaygınlaşması ile birlikte öğretmenler, okul idarecileri ve bu tür yetkili kişiler yapay zekanın insanları tembelleştireceğini düşünerek yasaklama yoluna gittiler. Ancak chat gpt konusunda iyimser olanlar da bulunmakta.
Özgünlük konusunda chat botun problemler oluşturacağı görüşü mevcut. GBT’nin metinlere nasıl filigran ekleyebileceği ve özgünlük sorununu çözebileceği konusunda bazı teoriler bulunmakta. Ancak şu an için özgünlük konusundaki sıkıntıyı giderebilecek bir çözüm bulunmamakta.
Chat GPT yazılarının yapay zekâ ile oluşturulup oluşturulmadığını tespit etmek amacıyla kendi intihal tespit aracını piyasaya sürdü. Bu araç sayesinde yazıların insan tarafından mı yoksa yapay zekâ ile mi yazıldığı tespit edilmeye çalışılmakta.
GPT Zero olarak adlandırılan bu Yapay Zekâ intihal programı ile yazılar analiz edilmeye çalışılmaktadır. Platform, kontrol edilen yazının özgünlüğü konusunda tahminlerde bulunmaktadır. Ancak analizin tahminle kalması, kesinlik olmaması gibi bir sorun karşımıza çıkmakta. GPT Zero yapılan intihal kontrolünde zaman zaman yanılabiliyor. Bu durum üretici firma tarafından da GPT Zero’nun kusursuz olmadığı şeklinde ifade edilmektedir.
Google’ın yerini chat gpt alabilir mi?
Chat bot programının piyasaya sürülmesi ile birlikte Google ve diğer arama motorlarının kırmızı alarm verdikleri düşünülüyor.
Google tarafından yapılan karşı hamle ile Google Bard AL kullanıma sunulmaya yavaş yavaş başlandı. Google Bard AL, sızan haberlere göre test aşamasından başarıyla geçti. Fakat ilk gözlemler olumlu görünmüyor. Testi gerçekleştiren bazı kullanıcılar chat gpt’nin bir adım önde olduğunu belirtiyor.
Chat GPT’nin geleceği var mı?
Arama motorları ile yapılan işlerin yapay zekâ ile daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmesi Chat botu insanlar arasında takıntı haline getirdi. Mevcut modelin üst sürümlerinin çıkması ile birlikte yapabileceği işlemlerin daha da modern hale gelmesi bekleniyor. Şu an için üst modellerin çıkış tarihi belli değildir. Ancak 2023 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürüleceği şeklinde bir beklenti mevcut.
Akıllara takılan bir diğer soru ise ChatGPT yapay zekasının diğer uygulamalara entegre olup olamayacağıdır. Bu konuda çalışmalar yapan Microsoft’un milyarlarca dolar yatırım yaptığı çıkan haberler arasında. Amaçlanan hedeflerden bir tanesi yapay zekanın uygulamaları entegrasyonunun yapılarak birtakım görevlilerin otomatikleştirilmesidir.
Open al firmasının bu konuda çalışmalar yaptığı düşünülüyor. Microsoft’un Bing üzerinde kullanmış olduğu Chat gpt üst versiyonlarını ve Open al firmasının PowerPoint ve Word gibi ofis yazılımlarında Entegre edilmeye çalışılan yapay zekalarına İlerleyen dönemlerde piyasaya sürmelerini bekliyoruz.
ChatGPT 3 Saatten Fazla kapalı Kaldı ve Tekrar Online Duruma geldi
ChatGPT Dil programı geçtiğimiz hafta 3 saatten fazla kapalı durumda kaldı ve ardından tekrar online konuma geçti.
Yaşadığı problem nedeniyle kullanıcıların erişimine kapatılan ChatGPT, bir süre sonra eski durumuna geri döndü. Bu konuyla ilgili olarak üretici firma OpenAl ücretsiz olarak piyasaya sürülmüş olan versiyon ile birlikte, premium sürüm olan ChatGPT Plus versiyonunu tekrar kullanıma açık hale getirdi.
Kesinti nedeniyle erişime kapanan tek uygulama ChatGPT oldu. OpenAl firmasının diğer ürünleri bu durumdan etkilenmemiş görünüyor. Openal’ın Api’si ve diğer ürünlerde herhangi bir probleme kesinti süresince karşılaşılmadı. Aynı şekilde DALL-E 2 uygulaması da ChatGPT ‘de karşılaşılan bu sorundan etkilenmedi.
ChatGPT Sunucularının Erişimi Neden Kapandı?
Platformda gerçekleşen kesintinin ana kaynağı veri tabanında meydana gelen dengesizlikler olarak açıklandı. OpenAl bu problemin çözümüne yönelik olarak ChatGPT Plus hizmetini bir süre sonra geri yükledi. Ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş versiyonu ise yaklaşık 30 dakika kadar bekletti.
Kullanıcılar tarafından yapılan geri bildirimler saatler 23’ü gösterdiğinde zirveye ulaştı. OpenAl bu süre içerisinde bazı kullanıcılara erişim izni verdi. Bu durum platformun test edildiğini bizlere göstermektedir. Üretici firma sorunun kaynağını tam olarak keşfettikten sonra düzeltme işlemlerindeki sorunları test etmek için ChatGPT’yi tekrar çevrenin düşük konuma getirdi.
Geçtiğimiz hafta Yaşanan bu büyük kesinti platformun kısa ömründe yaşamış olduğu İkinci büyük çevrimdışı kalma olayı oldu. Hatırlayacak olursanız tarihler 21 Şubat’ı gösterdiğinde Chat bot yaklaşık 4,5 saat kadar çevrimdışı kalmıştı.
Bu olağan dışı durumlar dışında uygulamanın karşısındaki en büyük sorun kapasite doldu problemidir. OpenAl firmasının ürettiği bu chatbot kısa sürede yaygınlaşınca çok sayıda kullanıcı sunucuları zorlamaya başladı. Bu durumda bir dizi kapasite sorunlarını gündeme getirdi.
OpenAl ana sayfasında son 3 ay içerisinde gerçekleşmiş 17 kesinti olduğu görülüyor Görünüşe göre ilerleyen dönemlerde daha çok olacak gibi.
Microsoft firması, ChatGPT’yi üreten Open Al Milyarlarca dolar yatırım yaptı
Ocak 2023’te yapılan açıklamaya göre Microsoft firması hakkında çok şey konuşulan Yapay Zekâ uygulaması ChatGPT sohbet robotunun üreticisi konumunda bulunan OpenAL isimli firmaya daha fazla yatırım yaptığını açıkladı.
Daha çok bilgisayar ve bilgisayar malzemeleri üzerinden tanımış olduğumuz dünya devi, web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada yapılan yatırımın yıllara yayılmış şekilde milyarlarca doları bulabileceğini belirterek bu konu hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçındı. Bu konuda raporları incelediğimizde Microsoft firmasının 2019 ile 2021 yılları arasında yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını gösteriyor.
Microsoft tarafından yapılan açıklamanın devamında OpenAL firmasının bilgi işlem ve Araştırma üzerine yapmış olduğu çalışmaları arttıracağına ve bu şirketle birlikte Daha gelişmiş Yapay Zekâ teknolojilerinin ortaya çıkacağını söylemiştir.
Microsoft, OpenAL tarafından üretilen ve kısa sürede yayılarak geniş bir kitle sahibi olan Yapay Zeka araştırmalarını hızlandırmak ve bu sayede müşterilerine yapay zeka uygulamalarını tanıtmak, uygulamaları küresel ölçekte geliştirmek amacıyla bulut tabanlı olan Azure uygulamasının yapay zeka uygulaması ile daha etkin bir şekilde kullanılmasını amaçlıyor.
Bununla beraber Microsoft’un bir başka hedefinin de OpenAL tarafından üretilen teknolojiyi kurumsal ürünlerinde kullanma ve bu sayede yeni dijital ürünler oluşturmanın yer aldığını söyleyebiliriz.
Microsoft’un başkanı Open al konusunda ne düşünüyor?
Microsoft başkanı Satya Nadella, OpenAL ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında, Open Al firması ile yapmış oldukları ortaklığın son teknoloji olarak üretilmiş yapay zekayı geliştirme ve bu yapay zekayı yeni teknoloji ortamlarında özgün şekilde kullanma konusunda çalıştıklarını ifade etti.
Satya Nadella açıklamasının devamında OpenAL ile ortaklıklarının bundan sonraki bölümlerinde Azure konusunda en iyi Yapay Zekâ altyapısını ve modelini oluşturmak istediklerini belirtti.
Diğer yandan OpenAL firmasının patronu konumunda bulunan Sam ALTMAN ise, Microsoft ile 3 yıllık bir ortaklık geçmişlerinin olduğunu ve şimdiye kadar ortaklıklarının mükemmel şekilde ilerlediğine ve girişimlerinin devam ederek herkesin faydalanabileceği daha iyi yapay zekâ oluşturmak için çalışacaklarını belirtmiştir.
OpenAL Firmasının ürettiği ChatGPT sohbet robotu geçmişte üretilen dil programlarını çok ötesinde ve çağının ilerisinde olduğundan dolayı kısa zamanda yayılarak bütün dünya genelinde olumlu tepki almıştır. Büyük miktarda veri ile eğitimi gerçekleşen Yapay Zeka robotu, insanlar tarafından yapılan geri bildirimler ile kendi kendini geliştirmektedir. Bu dil robotu insan komutlarına bağlı olarak doğal ve Özgün Metin üretme konusunda yanıtlar vermektedir.
Tüm bunlara rağmen ChatGPT sohbet robotunu yenilikçi olmamakla adlandıranlar da bulunmaktadır. Bu isimlerden bir tanesi de Meta’nın Yapay Zekâ bilimcisi Yann Lecun’dur.
İlk yorum yapan olun