2024 Yılında Yeni İş Fikrim Var – Neler Yapabilirim?

2024 yılının ortalarına yaklaştığımız şu günlerde kendinize İş Fikrim Var? Neler Yapabilirim? diye soruyorsanız şunu bilmelisiniz ki, bu soruya yanıt arayanların sayısı bir hayli çoğalmış durumdadır.

Bunun ilk nedeni kişilerin artık düşüncelerini yaratıcı fikirlerle harmanlamalarından ve imkân bulmak için internetin tüm olanaklarını seferber etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bizlerde iş fikrim var diyenlere bu yazımızda ve daha önce yayınladığımız içeriklerde rehber olmaya çalışıyoruz.

İş fikrim var diyenler özellikle son dönemlerde banka banka gezerek kredi aramaktansa, projelerini farklı şirketlerden finansmanlarla sağlama yoluna gitmişlerdir. Özellikle internet üzerine çalışma yaparak iş fikirlerini değerlendirmek, günümüzde daha revaçtadır.

İş fikrim var diyen ve buldukları girişim internetle ilişkili olmayanlar ise maalesef günümüzde hala bankaların kapısını aşındırma k zorundadır. Bu makalemizde ana amacımız, girişim fikrim var diyenlerin düşüncelerini hayata geçirmek için neler yapabilecekleri ve nasıl bir sıralama izlemeleri gerektiği konusunda onlara bilgi vermektir.

İş fikri olan kişiler arasında düşüncelerini hayata geçiremeyenlerin karşılaştıkları en büyük sorun sermaye yetersizliğidir. Peki, yeterince sermayemiz yoksa neler yapabiliriz? İşte detaylar …

İş Fikrim Var ama Sermayem Yok

Günümüzde iş fikrim var diyenlerin en sık karşılaştığı problem maalesef bu yaratıcı fikirleri hayata geçirecek sermayelerinin olmamasıdır.

Harika bir is fikrim var ancak sermaye bulamıyorum diyenlerin genellikle en sık başvurdukları yöntem ise devlet tarafından düşük faizle ya da faizsiz olarak verilen kredilerdir.

Evde ek iş fikirlerine mi ihtiyacınız var. İŞte size birbirinden farklı fikirler…

Bu kredi destekleri başta gençler olmak üzere başvuran kişilşere belirli şartlar karşılığında sunulmaktadır. 1 Temmuz 2022 tarihinde KOSGEB resmi sayfasında ilan edilen dördüncü başvuru dönemi yararlanıcıları için tutar 125.000 TL’ye çıkarılmıştır.

Üçüncü başvuru döneminde yani 2021 Aralık – 2022 Mart arasında verilen destek 100.000 TL idi. İlk olarak iş fikrim var diyenler için KOSGEB desteği şartlarından bahsedelim.

KOSGEB Destek Şartları Nelerdir?

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

  1. Üniversitelerin 2 yıllık ve üstü bölümlerinden ya da mesleki teknik liseden mezun olmak
  2. Başvuru döneminin açıklandığı aydan önceki ayda yani burada 2022 Haziran itibariyle Mikro ve Küçük işletmede çalışmıyor olmak
  3. Başvuru yapacak kişinin son 3 yıl içinde(2022 Haziran – 2019 Haziran) toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180 günden fazla olmaması. Son açıklamalara göre bu 2019 -2022 Haziran arasını kapsamaktadır.
  4. KOSGEB için destek başvurusu yapacak kişinin 1981 ve sonrası doğumlu olması şarttır.
  5. Yabancı uyruklu personellerin istihdamı bulunmamaktadır.
  6. Destek kredisi ile kurulan şirketlerde şu anda yabancı uyruklu personel istihdam etmeye izin verilmiyor. Ancak yakın zamanda bu kuralın esnetileceği hatta tamamen kaldırılacağı öngörülüyor.
  7. Mikro işletmeler en az 2 personel için destek edebilirken, küçük boyuttaki işletmeler 5 personel içind estek alabilir.

Kişilerin yeni istihdam edecekleri her personel için 125.000 TL geri ödemeli kredi verilmektedir. İşletmeyi kuran kişi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstünde bir oranda hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ödenecek tutar 135.000 TL olmaktadır.

Ölçeğe göre asgari ve azami destek tutarları*Mikro (en fazla 2 personel)Küçük (en fazla 5 personel)
125.000 TL** / personel125.000 TL (min.) 250.000 TL (maks.)125.000 TL (min.) 625.000 TL (maks.)
Personel Destek Oranları

Eğer işletme sahibi kadın olmasa bile istihdam ettiği kişi kadın ise bunun için de ödeme 135.000 TL üzerinden yapılmaktadır.

KOSGEB desteği bağlamında Mikro işletmeler en fazla 2, küçük işletmeler ise en fazla 5 personel için devletten destek alabilmektedir.

Görüldüğü üzere bir iş fikrim var diyenlerin en sık başvurduğu yöntemlerin başında KOSGEB destekleri gelmektedir.

Bu destekler genellikle fiziki olarak kurulan firmalarda işlerlik göstermektedir. Girişim fikrim var ancak bunu internet üzerinden yapmak istiyorum diyenler bu tarz bir krediden ziyade destekleme almanın ya da hibe almanın yolunu ararlar.

Güzel bir iş fikrim var diyenler her ne kadar bu finansman kaynaklarından çekinseler de global firmaların bu konulara son zamanlarda çok sık eğildikleri bilinmektedir.

Şimdi de gelin bir iş fikrim var diyenleri yakından ilgilendiren büyük ölçekli global firmalara göz atalım.

İş Fikrim Var Diyenler için Takip edilmesi Gereken Firmalar

1- Indiegogo

İndiegogo, pek çok kişinin İnternet ortamında kullandığı güvenilir bir platformdur. Kişilerin bu bağlamda online girişim konularındada akıllarına gelen yaratıcı düşünceleri paylaştıkları ve bu düşünceleri hayata geçirmek için kişilerden finansman istedikleri bilinmektedir.

Projeniz bu platformdaki kişiler tarafından ilgi çekici bulunursa ihtiyaç duyduğunuz tutar için size istedikleri miktarda bağışta bulunabilmektedirler. Bunun için https://www.indiegogo.com/ a girmek ve ayrıntıları incelemek yeterlidir.

2- Kickstarter

Kaliteli fikirlerim var diyen girişimci gençler için fon bulmaya yarayan bir diğer oluşum da Kickstarter’dır.

Bu sitenin ‘crowdsourcing’ platformlarının ilk ve en çok kullanılan versiyonu olduğunu çok rahat şekilde söyleyebiliriz. Kickstarter’da kişilerden ilk olarak 15 ayrı kategoriye dâhil edilebilecek iş fikir modellerini sisteme yüklemeleri istenmektedir.

Sisteme girilen modeller sonrası son olarak ulaşmayı arzu ettiğiniz bağış tutarını ve son tarihi belirtip gönüllülerin bağışlarını beklemeye koyuluyorsunuz.  

Platform ile ilgili küçük bir ipucu vermemiz gerekirse en çok bağış toplanan proje kategorisi Film ve Video’dur. Ayrıca Kickstarter’da bugüne kadar toplamda 80.000’in üzerinde proje için iş fikrim var modeli açılmış ve bu projeler arasından ortalama %44’ü ihtiyaç duyduğu miktara ulaşarak başarıya yelken açmıştır.

Girişim fikrim var ancak sermaye arıyorum diyenleri https://www.kickstarter.com/ a incelemeye ve ayrıntılı bir içerikle giriş yapmaya davet ediyoruz.

3- Fongogo

Çoğu kitlesel kaynak kullanımı ile benzer bir platformlar kullanan Fongogo’da iş fikrim var diyen girişimciler için yeni bir umut kapısıdır.

Beta versiyonu oldukça beğenilen Fongogo’da girişimcileri için siteden bağış başlatan ve ihtiyaç duyduğu kaynağa ulaşan kişi sayısı oldukça fazladır. O yüzden nereden başlasam bilemiyorum diyenleri Fongogo’ya davet ediyoruz.

Köylerde açık hava film gösterimleri organize eden Sinemasal projesinin gereken kaynağın büyük bir kısmının Fongogo hayırseverleri tarafından karşılandığını söyleyebiliriz.

Bu yüzden girişim fikrim var diyenlerin düşüncelerini asla küçümsememelerini ve karamsarlığı kapılmamalarını öneriyoruz. http://www.fongogo.com/ adresinden yaratıcı iş fikrim var adımlarını takip edebilir ve bağış toplamaya hemen başlayabilirsiniz.

4- Bi Ayda

Kaliteli bir iş fikri sahiplerinin faydalanabileceği diğer bir sitede Bir Ayda adlı oluşumdur.

Girişim fikrim var ancak fona ihtiyaç duyuyorum diyen proje sahipleriyle, bu projeleri desteklemek isteyenleri bir araya getiren bu platform adı yeni duyulan ancak sağlam adımlarla gelen bir oluşumdur.

Kitlelerin Gücü Adına mottosu ile hareket eden ve bir iş fikrim var diyen herkesi fonlamak üzerine çeşitli çalışmalar yürüten bu platform, farklı girişim ödülleri alan Zumbara’ya yarattığı kaynak ile çoğu çevrelerce takdir kazanmıştır.

İhtiyaç duyduğu kaynağı Bi Ayda aracılığıyla elde eden girişimlerin sayısı arttıkça bir iş fikrim var diyerek siteye ilan açanların sayısı da hızla artmaktadır.

Yukarıda liste halinde açıklamış olduğumuz bu siteler iş fikrim var diyenlerin düşüncelerini yazılı olarak belirtmelerini istemekte ve belirttikleri düzeyde kişilere destekler sağlamaktadır.

Burada girişim fikrim var demek yetmiyor, kişilerden aynı zamanda bu düşüncelerini somutlaştırmaları yani tıpkı sermaye bulmuşçasına hareket etmeleri de isteniyor.

Her sitede olmasa da bazılarında uygulanan bu yöntemde fikir sahipleri kişilerin, aldıkları fonu nasıl kullanacağı ve car cur etmeyeceğinden de emin olunmak isteniyor.

Çünkü bu sitelere iş üzerine fikirlerim var diyerek giren ve sağlam projelere para aktarımı sağlanması akabinde parayı heba eden kişiler de bulunmaktadır. Bu bağlamda platformlar girişim fikrim bulunuyor diyen herkese fon oluşturmamakta kişiyi en ince ayrıntısına kadar incelemektedir.

Yukarıda anlattıklarımızın yanında, iş fikrim diyerek bu işe girdiniz ve fonu da sağlam oluşturduysanız sizin önünüzde hiçbir engel kalmayacaktır. Bunun için tek yapmanız gereken sistemden atılmamak için belirtilen projeniz için verilen fonu sadece o projede kullanmak olacaktır.

Örneğin siz Fongogo’dan bir iş fikrim var diyerek aldığınız fonu başka bir projenize kaynak olarak aktarırsanız ve bunun farkına varılırsa sonrasında sadece Fongogo değil hiçbir platform size bir daha sermaye sağlamayacaktır.

Bu yüzden bu hususa çok dikkat etmenizi ve fon aktarımı sağlanırsa dahi yapılan tüm masrafları iş fikrim var modeliniz için kayıt altına almanızı öneriyoruz. Bu sayede diğer platformlarda ve yeni projelerde fon bulmanız çok daha kolay olacaktır.

İş Fikrini Hayata Geçirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Fikrini Hayata Geçirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş Fikrini Hayata Geçirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir iş fikrim var projelerini bu sitelere aktarırken olabildiğince ayrıntılı olmaya ama okuyucuları sıkmamaya gayret edin.

Kişiler bu fikirleri okurken akıllarında canlanmalı ancak onları sıkıcı düşüncelere sevk etmemelidir. Bu iş fikrim var ve sermaye arıyorum diyenlerin en sık yaptığı hatalardan biridir.

Kişiler fonu alabilmek için bağış yapacak kişiyi ilgilendirmeyecek birçok ayrıntıdan bahsetmekte ve bu da onların (–) hanesine yazılmaktadır.

İlk olarak Türk sermayesi ile kurulan bir iş fikrim var modellerine giriş yapmayı deneyin. Burada gerekli denemeleri yapmanız ve başarılı olmanız akabinde global olarak hizmet veren firmalara da girişim fikrim var modeli girişi yapabilir ve onlardan fon bağışı talep edebilirsiniz.

Bir süre sonra bir iş fikrim var modelinizi sadece tek bir sitede değil farklı sitelerde de eş zamanlı olarak yayınlayabilirsiniz.

Modern çağın en güzel inovasyon örneklerini merak ettiğiniz oldu mu?

İş fikri olup kendi düşüncelerini hafife alan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bunun nedeni sosyal baskıdır. Bir girişim fikriniz varsa sizin yapmanız gereken çevrenize asla kulak asmamaktır.

Şu anda büyük şehirler başta olmak üzere çoğu ilde bulunan martıları bilirsiniz. Yaratıcı bir iş fikrim var diyen Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem tarafından kurulan MARTI, başlangıçta çoğu kesim tarafından küçümsenmiş ve sama bir oluşum olarak nitelendirilmiştir.

Ama bu çift çevresine asla kulak asmamış ve bir girişim fikrim var kapsamında projelerini hayata geçirmek için yapılması gereken tüm her şeyi doğru şekilde uygulamışlardır.

Sonrasında şirket hızla büyüyerek İstanbul, Kayseri, Ankara, İzmir, Bursa, Yalova, Antalya, Eskişehir, Ordu ve Gaziantep başta olmak üzere üniversite öğrencilerinin işe gitmek için ya da ev-iş arası yakın olan kişilerin ulaşımda kullanmak için kullandıkları mükemmel bir alternatif haline gelmiştir.

Tüm sürecin başında iş fikrim var diyen bu çift, projelerini hayata geçirmek için çevresinden gelen negatif söylemlere kulak assalardı şu anda MARTI diye bir projeden bahsediyor olamazdık.

Bu yüzden eğer geleceği olan bir iş fikrim diyorsanız asla hiç bir şeye kulak asmayın tek yapmanız gereken onu hayata geçirmek için sağlam bir finansman bulmak olsun.

Yetkililerle Görüşmekten Çekinmeyin

Yetkililerle Görüşmekten Çekinmeyin
Yetkililerle Görüşmekten Çekinmeyin

Yeni fikirler üretiyor ve fikirlerinize güveniyorsanız, bu düşünceleriniz arasında geleceğe dönük olanlarını yetkililerle görüşmekten çekinmeyin. Geleceğe dönük girişim fikrim var diyorsanız bunun için banka genel merkezlerinden, SABANCI VE KOÇ gibi ülkemizin ileri gelen kuruluşlarından randevu talep edin.

Tabi ki bir fiziki dükkân açmak için iş fikirlerini sunanlardan bahsetmiyoruz. Burada onları her ne kadar küçümsemesek de bankalar ve Türkiye’nin önde gelen kuruluşları önü gerçekten açık iş fikrim var projelerine destek olmaktadırlar.

Örneğin Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından KOÇ sermayesinde hizmet veren Yapı Kredi Bankası özellikle son 2 yıldır Blockchain teknolojisine inanılmaz bir iştahla saldırmaktadır.

Bu bağlamda hem girişim fikrim var diyen kuruluşlarla hem de iş fikrim var diyen bireysel kişilerle çok sık görüşmeler gerçekleştirmektedir. Örneğin internet bankacılığını Blockchain teknolojisi ile harmanlayan bir iş fikriniz varsa, durumu anlatır bir mektup ile Yapı Kredi Bankası’ndan randevu talep edebilirsiniz.

Bu durum sadece editörlerimiz tarafından bir iş fikrim var diyenlere öneridir. Sizlerin çok daha yaratıcı düşüncelerle bu kuruluşların kapısını çalacak potansiyele sahip olduğunuza eminiz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da düzenlenen yarışmalardır. Hem dünyaca ünlü hem de ülkemizin tanınmış firmaları genellikle gençlerden gelecek, iş fikri modellerine özenle dikkat etmektedirler.

Bu bağlamda belirli aralıklarla yarışmalar düzenlenmekte ve iş fikir modeli beğenilen kişiye hem para ödülü takdim edilmekte hem de projesini hayata geçirmek için gerekli finansman desteği sağlanmaktadır. Bu oluşumları takip ederek düzenlenen yarışmaları takip etmeniz de sizin için çok önemlidir.

Gördüğünüz gibi girişim fikrim var diyen kişiler geçmişe göre artık çok daha şanslıdır. Çünkü düşüncelerini daha kolay hayata geçirebilmektedir.

Bu nokta da, ne sermaye ne de yaşanan ülke önemlidir. Önemli olan tek şey girişim fikrim var diyen kişinin bulduğu inovasyondur, projedir. Bu konuda ülkemizin önde gelen iş adamlarından Ali Sabancı’nın şu sözü makalemizin çoğu başlığını da özetler niteliktedir;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*