Oyun yapma programları ile Oyunlar oynamak pek çok kişinin keyifle yaptığı bir uğraş. Peki, keyifle vakit geçirmemize yardım eden oyunların nasıl yapıldığını merak ettiniz mi?
Aklınıza çok büyük firmalar ve buralarda çalışan kodlama dâhisi mühendislerden başkasının oyun üretmeyeceği gelebilir. Ancak durum hiçte böyle değil. Oyun programları ile kendi oyununuzu tasarlamanız mümkün.
Hayalinizdeki oyunları tasarlamak ister miydiniz? İsterseniz haytanızda hiç kod yazmamış olun isterseniz alanınızda uzman bir C# bilgisine sahip olun, anlatacağımız uygulamalar ile kısa sürede oyun yapabilirsiniz.
Oyun Yapma Programları Ücretsiz mi? İşte Detaylar…
Oynadığınız oyunlarda yetersiz gördüğünüz, ben olsam daha iyisini yapardım dediğiniz oldu mu? Günümüz teknolojisi ile hemen herkes doğru bir oyun yapma programı kullanarak istediği oyunu yapmaya başlayabilir.
Bu programalrın temel özellikleri genel olarak ücretsiz şekilde kullanıcıya sunuluyor. Kullanıcı temel özellikler ile yetnmemeye başladığında ise üst seviye kilit özellikleirn açılması için oyun yapma programları ücretsiz sürümünden ücretli sürümüne geçiş yapmak zorunda kalacaktır.
Bu noktada ücretsiz oyun yapma programları ile işe koyulmak en mantıklısı oalcaktır. İlerleyen dönemlerde kendinizi geliştirmeniz halinde pro sürümleri tercih edebilirsiniz.
Oyun Yapma Programları Pc veya Mobil için Kolay mı?
Yukarı da kısaca aktardığımız bilgilerden oyun yapmanın çok kolay olduğu anlamını çıkarmamalıdır. Bugün gördüğümüz en basit oyunlar bile belli bir emek ve sabır sonucunda meyvesini vermiştir.
Geçtiğimiz yıllarda milyonlarca kullanıcıya ulaşan Flapy Bird oyunu her ne kadar basit bir oyun gibi görünse de büyük bir emek sonucu oluşmuştur. Ancak ortaya çıkan oyun yapma programları sayesinde ortaya konulan çabada ve uğraşta azalma olmuştur. İşte oyun yapma programlarının bize olan katkısı burada ortaya çıkıyor.
Hayal ettiğiniz oyunu oluşturmak adına kullanabileceğiniz en güzel oyun yapma programlarını sizler için araştırdık.
Hangi Oyun Yapma Programları ile Çalışabilirim?
1- Construct 3
Contstruct 3 oyun yapma programı ile kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan oyun geliştirebilmeniz mümkündür. Hayatınızda hiç kod yazmamış olsanız dahi bu oyun programı size oyun geliştirme imkânı vermekte.
Contstruct 3 çalışma mantığı açısından sürükle bırak üzerine kurulmuş bir platform. Oyundaki değişkenler uygulamanın tasarımındaki özelliklere göre belirlenmekte. Böylece kısa bir ön araştırmayla kısa sürede oyun geliştirme işine başlayabilirsiniz.
Construct 3 oyun yapma programları içerisinde en beğenilen yanı onlarca platforma yönetlik farklı formatlarda dışa aktar özelliğine sahip olmasıdır. Tamamlamış olduğunuz oyunu Mac, Linux, X box one, HTML 5 İOS, Android Microsoft store ve çok daha fazla platforma aktarabilirsiniz.
Construct 3 oyun programını incelediğimizde sahip olduğu belgeler ile rakiplerine göre biraz daha öne çıktığı görülmekte. Bunun yanında platform içeriğinde temel düzeyden başlayarak ileri düzeye kadar yeni başlayanlara anlatılan öğretici içerikler bulunmakta.
Asset Store: oyun konusunda herkesin her konuda başarılı olması beklenemez. Bazı geliştiriciler oyun üzerine uzmanken, bazıları müzikler veya animasyonlar üzerine eğitim almış olabilirler. Halbu ki bir oyunun ortaya çıkabilmesi için çoğu zaman bu 3 unsurunda bulunması gerekebilir. Böyle durumalra hazırlıklı olan construct 3, geliştirmiş olduğu Asset store ile kullanıcılara farklı imkanlar sunmakta.
Asset store içerinde bulunan hazır nesneleri satın alarak geliştirmekte olduğunuz oyunda kullanabilirsiniz. Kontrol ettiğimizde Asset store içerisinde satılan ürünlerin fiyatlarının makul sayılabilecek bir değerde olduğunu görebiliyoruz. Amatör seviyeden profesyonele doğru ilerledikçe elbette fiyatlar bir miktar artmakta. Ancak kendinize göre ürünleri bulabileceğiniz geniş bir mağaza Asset store içerisinde yer almakta.
Construct 3 oyun yapma programının ücretsiz sürümünü indirip kurabilirsiniz. Temel olarak bulunması gereken özellikler ücretsiz süründe mevcut. Ancak ücretsiz sürüm yalnızca HTML 5 olarak dışa aktarılabiliyor. Diğer platformlara dışa aktarım yapabilmek için kişisel lisans sahibi olmalısınız. Bu durumda yıllık 99$ ödemeniz gerekecektir.
İndirin: Construct 3
2- GameMaker Studio 2
Tıpkı Construct 3 te olduğu gibi sürükle ve bırak özelliğini GameMaker Studio 2 programında da görebiliyoruz. Bu şekilde bir uygulama ile kullanıcılar ile buluşmak kod bilmeyenler için büyük bir kolaylık.
Sürükle bırak ile oyun severler için para kazandıran oyunlar yapmak son derece kolay. Özellikle yeni başlayan oyun programı geliştirmek isteyenler için denenebilecek en iyi uygulamalar arasında. Değişken ve kolay sürükle bırak arayüzü sayesinde kullanıcılarına kolay bir arayüz sunmakta. Sürükle ve bırak özelliği sayesinde GameMaker Studio 2’nun sahip olduğu ara yüzden başka kullanmanız gereken herhangi bir şeye ihtiyacınız kalmıyor.
Bunun yanında GameMaker Studio 2 kullanıcılarına esneklik sağlayan ve C diline benzeyen Game Maker dili(yazılımın komut dosyası dili) ile kullanıcılarına daha fazla bir esneklik sağlamaktadır.
Game Maker oyun yapma programı ile oyununuz tamamlandığında dışa aktarmada bir çok seçeneğe sahip olabiliyorsunuz. Bu seçenekler arasında HTML5, Mac, Windows, iOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One yer alır. Ancak GameMaker Studio 2 oyun yapma programının ücretsiz sürümü ile bu şekilde bir dışa aktarım yapılamamakta. Bu yüzden uygulamayı kullanmak için ücretli bir sürüm edinmeniz gerekecektir.
GameMaker Studio 2eski bir sürümü olan Game Maker’In yeniden yazılmış bir sürümüdür. Günümüz şartlarında çalışan ve en çok kullanılan oyun yapma programları arasında yer alır.
İndirin: GameMaker Studio
Gelişmiş Özellikler Kullanın
GameMaker Studio 2 pc oyun yapma programlarının sevilmesini sağlayan en büyük özellikler arasında uygulama içi satın almaların olması, kullanıcıların davranışları ile ilgili analizlere yer verilmesi, çok oyunculu bir ağa izin vermesi gibi özelikler gösterilebilir. Bunların yanında uygulama çeşitli animasyonlar, resimler yerleştirme ve gölgelendirmeler yapmak için düzenleme araçlarına sahiptir.
Az önce belirtiğimiz gibi uygulamanın ücretsiz sürümü kullanım imkânı sunmasına karşın dışa aktarmaya izin vermemekte. Yıllık olarak satın almak iteminiz halinde ise 39$ ödemeniz gerekecek. Bu durumda dışa aktarma seçenekleri yalnızca Windows ve Mac için geçerli olacaktır.
İndirmek için: GameMaker Studio 2
3- Unity
Unity dijital hayatına 2005 yılında 3D olarak başladı. Daha sonra ilerleyen dönemlerde 2D ile oyun yapma programları kategorisine desteğini sunmuş oldu.
Günümüzde android veya App store marketlerinde bulunan oyunlar arasında Unity ile oluşturulanların sayısı azımsanamayacak kadar çok. Program ile her türlü şekil ve boyutta oyunlar oluşturabilmek mümkün.
Unity ile oyunda yer alan her nesne bir bileşen olarak görülür ve geliştirici bu nesnelere istediğini ekleyip çıkarabilir. Bileşenlerin davranışını geliştirici kolaylıkla kontrol edebilir.
Diğer oyun yapma programlarından farklı olarak Unity ile geliştirici olabilmek için bir miktar C# dili bilmeniz gerekmekte. Ancak bu durum sizde olumsuzluk oluşturmasın çünkü çok sayıda kullanıcısı olduğundan dolayı kullanım ile ilgili kaynak bulmakta zorlanmayacaksınız. Ayrıca Unity kendisi nasıl kullanılacağına dair çok sayıda video içermekte. Sonuç olarak sıfırdan başlayanlar bile kısa sürede Unity ile oyun geliştirmeye başlayabilir.
4- Unity Asset Store
En iyi oyun yapma programları arasında bulunan Unity ile dilerseniz hazır halde bulunan nesnelerden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz oyununuz için yeni haritalar alabilir, 3B modellerle ilgilenebilir veya farklı grafiklerden yararlanabilirsiniz. Aksiyon macera üzerine yaptığınız bir oyun için diyalog almanızda mümkün. Tüm bu objeleri Unity oyun programının Asset Store bölümünden temin edebilirsiniz. Vermiş olduğu bu özellikler Unity’yi en iyi oyun yapma programları arasına sokuyor.
“Para Kazandıran oyunlar” ile nasıl para kazanılır? Hemen yazımıza giderek öğrenin!
Unity platformunun bir diğer güzel olarak görünen özelliği de ücretsiz olarak kullanıma imkân sağlamasıdır. Yaptığınız oyunlardan 100.000$ kazanmadığınız sürece herhangi bir özellik kısıtlamasına gidilmiyor.
İkincil sunulan ek planı almanı durumunda 200.000$ oyun gelirine kadar kullanım sağlanır. Ayrıca admin panelinde karalık tem kilidi açılır.
İndirin: Unity
5- Godot Engine Oyun Yapma Programı
Oyun yapma programları içerisinde yer alan Godot, hem 2B hem de 3B oyun oluşumunu desteklediğinden dolayı sahip olduğu özellik nedeniyle Unity’ye benzemektedir. Godot ile çalışmak ücretsizdir. Uygulamanın 2D özelliği incelendiğinde daha az hatayla karşılaşmak adına dikkatlice tasarlanmış görünüyor.
Godot’un Oyun Mimarisine Yaklaşımı Nasıl?
Godot oyun yapma programının oyun mimarisine yaklaşım tarzı içeriğindeki her şeyin sahnelere bölünmesi şeklindedir. Bu yönüyle diğer uygulamalardan ayrılıyor. Gogot’ta sahne; sesler, senaryolar, oyuncular gibi nesnelerden oluşmaktadır. Bu şekilde oluşturulan temel sahneyi biraz daha büyük bir sahne ile ve ilerleyen zamanlarda çok daha büyük bir sahne ile birleştirebilmeniz mümkün. Bu şekilde çalışma şeklinin sunulması dilediğinizde sahneleri değiştirebilmeye imkân tanımaktadır.
Godot’un Komut Dosyası Dili Nasıl Nedir?
Godot, construckt 3 oyun yapma programında olduğu gibi sürükle bırak özelliğini kullanan bir programdır. Ek olarak GDscrtipt olarak ifade edilen ve benzerlik olarak Pythona benzeyen özel bir yazılım dili de bulunmakta. Bu dil sayesinde komut dosyası oluşturma sistemi genişletilebilmektedir. Genel hatlarıyla Godot’un sahip olduğu ek dili öğrenmek kolay görünüyor. Kodlama bilginiz olmasa bile denemenizi tavsiye ediyoruz.
Godot dışa aktarma özelliği ile oyununu Linux, Windows, Android, İOS, Html5 gibi platformlara aktarılabilir. Bu işlemler için ek bir satın alma gerekmemektedir.
Godot Gelişmiş Özellikler
Godot geliştirenlerince uygulamanın düzenli olarak yeni bir sürümü çıkmaktadır. Bu durum programa ne derece önem verildiğini bize gösteriyor. Neredeyse her yıl bir üst sürümü piyasaya sürülen Godot ile kullanıcılar yeni özelliklere kısa sürede sahip olabilmekte.
Godot’un oyun yapma programları arasında, kullanıcılar açısından en önemli özelliği olarak ücretsiz olmasını gösterebiliriz. Üstelik böylesine ücretsiz bir uygulama sürekli güncellenmekte. Ağ oluşturma, nesneleri işleme, yerleşik düzenleyici, hata ayıklama gibi pek çok özellik uygulama ile ücretsiz olarak piyasaya sürülmüş durumda.
İndirmek için: Godot
6- Unreal Engine 5
Unreal Engine 5 Epic Games tarafından 2020 yılında duyurulmuştu. İlk kez erişmek isteyenler için erken erişimi Mayıs 2021 yılında kullanıma sunuldu ve sonrasında Unreal Engine 5 oyun yapma programı 2022 de tam sürümüyle oyun severler ile buluşmuş oldu
Listemizde yer verdiğimiz oyun yapma programları içerisinde profesyonel olarak görünenlerden bir tanesi Unreal Engine 5’dir. Unreal Engine 5, daha önce piyasaya sürülmüş olan Unreal Engine serisinin üreticileri tarafından sil baştan yeniden tasarlanmış hali olarak oyun severlere sunuldu. Üreticiler geçmişten gelen tecrübeleri ile beraber neyin nasıl olması gerektiği konusunda bilgilerini bu seri ile devam ettirmiş görünüyor.
“Para Kazandiran uygulamalar” ile nasıl para kazanılır? Hemen yazımıza giderek öğrenin!
Unreal Engine 5, oyun geliştiricilerinin neleri istediğini düşünerek tüm işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yönelik çalışmakta. Yeniden yükleme işlemleri, hataları ayıklama, oyun ön izlemelerinin hızlı şekilde gerçekleşmesi gibi işlemler Unreal Engine 5 ile son derece hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
Unreal Engine 5 oyun yapma programı, kod bilgisi gerektirmeden kullanılabilir. Bu açıdan incelediğimizde kodsuz oyun yapma programları arasında yer alır. Sahip olduğu Blueprint özelliği sayesinde kod işlemleri gerçekleştirmeden oyun geliştirmenize izin verir. Kaynak kodlar ile uğraşmanıza gerek kalmadan oyunlar oluşturabilirsiniz. Tüm bu kolaylıkların yanında kod bilgisi ile çalışmak isteyenler için kodlar ile çalışma olanağı da mevcuttur.
Youtube Kanalı ile Öğrenin
Unreal Engine 5 için yapılan Youtube kanalı sayesinde yüzlerce video izleyerek oyun yapma programı hakkında bilinmeyenleri keşfedebilirsiniz. Videolar genel olarak 20 dakika ile 1 saat aralığında değişmektedir. İçerik sayısına baktığımızda ücretli olarak alabileceğiniz kurslardan çok daha fazlası geliştiriciler için ücretsiz şekilde sunulmuş.
Unreal Engine 5 ile ücretsiz bir şekilde programın tamamına erişim sağlayabilirsiniz. Yaptığınız oyunla 1 milyon dolar gelir elde edene kadar da telifle karşılaşmıyorsunuz. 1 milyon dolar gelir elde ettiğinizde de elbette bir miktarını paylaşmak çokta haksızlık olmayacak. Böyle bir durumda tüm satışlar üzerinden %5’lik bir telif ücreti ile karşı karşıya kalmak son derece doğal.
Unreal Engine 5 oluşturulan oyunun grafiklerini bir film kalitesinde oluşturmaya çalışıyor. Bu başarıyı Nanite ve Lumen denilen iki teknoloji ile sağlamakta.
Nanite Nedir?
Nanite, oyun yapma programları arasında gözde bir yere sahip olan Unreal Engine 5 tarafından geliştirilen oyun için herhangi bir seviye oluşturma ya da bir karakter yaratmada kullanılan bir nesnedir.
Nanite oyun geliştirme aşamalarında size neler yapmanız gerektiğini ifade ediyor. Animatörler, 3D tasarımcıları için son derece faydalı bir uygulama. Sahip olduğu geometri ile milyarlarca çokgen sayımlarını sorunsuz şekilde içe aktarmaya çalışmaktadır.
Lumen Nedir?
Bilgisayarlar ile video oyunların ışıklandırılmaları kısa zamanda büyük aşama kat etmiştir. Bu yolda Unreal Engine 5’in aldığı yol da ileri düzeyde görülebilir.
Lümen oyun severlere dinamik ortamlarda gerçeğe yakın ışık hareketi sağlar. Lümen ile sahne değiştiğinde aydınlatma anında tepki verir. Böylece ışığın gerçekçi tepkisini kullanıcı üzerinde hissedebiliriz.
Lümeni güzel kılan bir başka özellik oyun geliştiricilerin, Unreal Engine 5’te oyun tasarlarken görünümü oyunda olduğu gibi görmeye olanak sağlamasıdır. Böylece yanlış yaptığınız bir tasarımı erkenden fark edersiniz.
İndirmek için: Unreal Engine 5
7- Defold Oyun Yapma Programı
Defold oyun yapma programları arasında sürükle bırak özelliğini kullanan bir program olarak karşımıza çıkıyor. Sürükle bırak özelliği yanında ayrıca isteyenler için kod bölümü de bulunmakta.
Defold GameMaker Studio gibi herhangi bir yapılandırmaya ihtiyaç duymadan programın kurulmasından sonra pek çok gelişmiş özelliği desteklemektedir.
Defold programının 3D destekleme özelliği bulunuyor. Ayrıca 2D oluşturmak için optimize edilmiş olması oyun severleri bu konuda memnun edecektir. Bileşen tabanlı bir sisteme sahip olan Defold ile 2B hareketli grafikler ile 3B modellere ulaşabilmeniz mümkün. Saydığımız bu özellikler Defold oyun programının sahip olduğu özelliklerden sadece bir kısmını içerir. Programın her şeyini anlayabilmek için kullanıcıların kendilerinin kullanması gerekmekte.
Uzman Seviyesinde Belgelere Oluşturun
Defold oyun programının sahip olduğu belgeler, kılavuz içerikler, oyun geliştirmeciler için bekleyen dev bir bilgi hazinesidir. İçerikte yer alan forumalr ve sıkça sorulan sorular bölümü karşılaşılacak bazı engelleri aşmak için oyun geliştirmeciler için kullanılabilecek birer kaynaktır.
Sahip olduğu forum bölümü oyun geliştirmecilerin fikirlerini tartışabileceği dev bir bilgi bankasını andırıyor. Burada karşılaştığınız sorunlara çözümler arayabilirsiniz. Forum menüsünde yer alan yer alan Assets bölümü içerisinden uzantılar, hareketli grafik sesleri, örnek projeler, kod parçacıkları gibi önemli nesnelere ulaşabilirsiniz.
Defold’un lisanslarını kendi web sitesinden şartlarına uymak şartıyla açık kaynaklı olarak alabilirsiniz. Kullanımı ücretsizdir. Uygulama komisyon almamaktadır.
İndirin: Defold
8- RPG Maker MZ
RPG Maker MZ Oyun geliştirmecilere çok sayıda kolaylık sunan bir başka oyun yapma programıdır. Kod gerektirmeden oyun geliştirme imkânı sunması uygulamayı kullanıcılar arasında uygulamayı öne çıkartıyor. Bu sayede herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak kendi istediğiniz oyunu geliştirebilirsiniz.
Hayalinizdeki oyunu tasarlamak için RPG Maker MZ ile harita düzenleyebilir, çeşitli karakterler oluşturabilir bunlar için programın veri tabanını kullanabilirsiniz.
Kodlama bilgisi olan kullanıcılar için RPG Maker MZ eklentiler ile bunu mümkün kılmış. Ancak kullanıcıların daha çok kodsuz özelliğini kullandığı kullanıcı yorumlarından anlaşılmakta.
Assest store bölümünde uygulamanın sahip olduğu ücretsiz özellikler bulabilirsiniz. Ayrıca işinizi daha da geliştirmek için profesyonel ürünlere ulaşmak için ücretli yüzlerce nesneye ulaşabilmeniz mümkün.
RPG Maker MZ’ın oyun yapma programları içerisinde dışa aktarma seçenekleri olarak benzerlerine oranla biraz daha az seçenek sunduğu görülüyor. Dışa aktarabileceğiniz ortamlar içerisinde Windows, macOS ve Android bulunuyor.
RPG Maker MZ oyun yapma programının 30 günlükl deneme sürümü mevcut. Bu süre içerisinde uygulamayı kullanarak deneyebilir ve devam kararı almanız halinde 80$’lık lisans ile yolunuza devam edebilirsiniz.
İndirmek için: RPG Maker MZ
İlk yorum yapan olun