Sözel bölüm meslekleri, sayısal meslekler ile çok arası olmayan öğrencilerin daha çok tercih ettiği iş kollarından birisi olarak bilinir. Özellikle iletişim yeteneği gelişmiş kişiler meslek olarak sözel bölüm mesleklerini tercih ederler.
Birçok kazançlı işin başında sözlü iletişim becerileri gelmektedir. Pozisyonunuz ne olursa olsun mesleki başarınızın en önemli unsuru iletişim becerileridir. Meslek seçimlerinizi yaparken hangi alana yatkınsanız o alanda seçimler yapmalısınız. Güçlü yönleriniz iletişim odaklı ise sözel bölüm meslekleri tercih edebilirsiniz. İşte sıkça araştırılan sözel bölümler meslekler…
Kariyer Başarısı İçin En İyi Sözel bölüm meslekleri ve İletişim Becerisi
Özellikle sözel bölüm meslekleri tercih edenlerde aranan özelliklerin başında aktif dinleme yetisi gelmektedir.
- Aktif Dinleme
Aktif dinleme, iletişim kurduğunuz kişilerle etkileşim kurmak ve yakından temas halinde olmaktır. İnsanların yüz ifadesi, beden dili ve ses tonu gibi hususlara dikkat ederek dinleme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Aktif dinleme metoduna uyarak sözel alanda kariyer fikrine ulaşabilirsiniz.
- İletişim Yöntemi
İletişim kurmak için doğru yöntemi kullanmak önemli bir beceridir. E-posta, telefon görüşmeleri, toplantılar ve anlık mesajlar ile iletişim yönteminizi belirleyebilirsiniz. Örneğin potansiyel bir işverenle iletişim kuruyorsanız e-posta veya telefon görüşmesi yapmak doğru iletişim yöntemidir.
- Netlik
İletişim kurarken net ve ideal bir ses tonu kullanımı alanınızda size başarı sağlamaktadır. Ses tonunuzun yüksekliği etkili yöntemlerden değildir. Sözlü iletişim de kendinizi ifade ederken net olmanız ve doğru ses tonuyla hareket etmeniz, sizlere mülakat ve iş görüşmesi gibi hususlarda fayda sağlar.
- Saygı
Saygının en önemli yönlerinden biri de iletişimin ne zaman başlatılacağını ve yanıt aşamasıdır. Grup veya ekip ortamlarında kimseyi bölmeden konuşmasını dinlemek saygıya bağlıdır. Sözel bölüm meslekleri tercihlerinizde bu özellik ön plana çıkmaktadır.
2023 Yılında En İyi Sözel Bölüm Meslekleri
Sözel bölüm meslekleri 2 ve 4 yıllık lisans derecesine göre ayrılmaktadır. Bu alanda mesleğe yönelen kişilerin sıkça tercih ettiği bölümler ve kariyer imkanları çok çeşitlidir. Alanında başarı yakalamak isteyenlerin ve sık tercih edilen sözel bölümleri sizler için araştırdık. İşte sizler için derlediğimiz sözel bölüm meslekleri…
Pazarlama ve Halkla İlişkiler
Bu alanda iş fırsatlarının büyük bir kısmı iletişim becerilerine bağlıdır. Sözel bölüm meslekleri içerisinde yer alan Halkla İlişkiler çok tercih edilen meslekler arasındadır. Bu bölümün amacı, kişileri ürün satın almaya ya da belirli bir fikre sahip olmalarını sağlamaktır. Bu alandaki iletişime dayalı roller şunlardır:
- İletişim Sorumlusu
- Basın Sekreteri
- Metin Yazarı
- Sosyal Medya Yöneticisi
- Halkla İlişkiler Sorumlusu
- Pazarlama Koordinatörü
- Müşteri Hizmetleri Temsilcisi
Gazetecilik
Gazeteciler, okuyucuları ilgilendiren güncel olaylar, hususlar ve meseleleri bulup araştırma yapar ve rapor ederler. Sözel bölüm meslekleri tercihinde gazetecilik vardır. Ulusal ve evrensel açıdan faaliyet gösterip gazete, dergi gibi faaliyetlerde yer alabilirler.
Bunun yanında haber programları gibi programlarda yer alabilmektedir. Gazeteciler genellikle siyaset, sağlık, ekonomi veya sosyal konular gibi belirli bir haber medyası alanında uzmanlaşabilirler.
Büro Yönetimi ve Yöneticiliği
Sözel meslekleri arasında büro yönetimi bölümünü görmekteyiz. Patronunuzdan talimat almak, ziyaretçilerle ilgilenmek, telefon görüşmeleri yapmak ve rapor hazırlaması gibi işlerle uğraşırlar. Bu alandaki iletişime dayalı roller şunlardır:
- Ofis Yöneticisi
- Kişisel Asistan
- Resepsiyonist
- Sekreter
Bunların haricinde iyi iletişim becerisi gerekli birçok farklı dallar mevcuttur.
Gastronomi
Mutfağı ve yemek yapmayı seven kişiler tarafından sıkça tercih edilen Gastronomi, sözel bölüm meslekleri arasındadır. El yeteneğini ve çabukluğu olan kişiler bu bölümde başarılı olabilmektedir. Mezuniyet sonrası restoran ve otel gibi yerlerde çalışılabilir. Önü açık olan sözel bölümler meslekler araştırması yapan kişiler gastronomiyi tercih ederek yurt dışında da kariyerlerini yüksek seviyelere taşıyabilmektedir.
Türkçe Öğretmenliği
Sözel bölüm meslekleri arasında popüleritesini kaybetmeyen mesleklerden biri de Türkçe öğretmenliğidir. Sözel alandan tercih yapacak öğrencilerin çoğu bu bölümü seçmektedir. Türkçe öğretmenleri, Türk dilinin en iyi şekilde öğrenilmesi ve bu alanda teorik açıdan donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçlamıştır.
Eşit ağırlıklık meslekleri ve amaaşları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için hemen yazımızı okuyun!
İletişim becerilerine uyan ve bu alanda kendini geliştiren bireyler başarılı olmaktadır. Kitap okuma ve taraması yapmak da sizlere avantaj sağlamaktadır. Çeşitli sınavlara girerek lise ve dengi okullarda eğitimci olarak mesleğinizi icra edebilirsiniz. Çeşitli iş imkanlarına sahip bu bölümde ekstra Tömerler, halk eğitim, bireysel derslerle de farklı çalışma alanları içerisinde bulunabilirsiniz.
Özel Eğitim Öğretmenliği
Özel eğitim öğretmenleri, öğrenmelerini etkileyen engelleri olan öğrencilerin eğitiminde rol almaktadır. Bu durum fiziksel, zihinsel ve duygusal bozuklukları içerebilir. Sözel bölüm meslekleri arasında yer alan özel eğitim öğretmenliği bölümü sıkça tercih edilen bölümlerdendir.
Bu alanda çalışan öğretmenler her öğrencinin öğrenme zorluğunu karşılayabilmek için genel eğitim derslerini çeşitli şekillerde faaliyete geçirmektedir.
Okul Öncesi Öğretmenliği
Sözel bölümler meslekleri arasında okul öncesi öğretmenliği de bulunmaktadır. Çocuklar için öğrenmeyi oyunlarla bütünleştiren öğretmenler eğlenceli işler yapmaktadır. Bu bölümün asıl amacı, yetişmekte olan çocukları eğitmek ve üst sınıflara hazır hale getirmektir.
Genellikle çocuklara yazma, konuşma, sayılar ve diğer genel sosyal becerileri içeren çeşitli alanlar öğretilmektedir.
Coğrafya Öğretmenliği
2022 Sözel bölüm meslekleri arasında tercih edilen bir diğer bölüm coğrafya öğretmenliğidir. Bu bölüm mezunları iş hayatına atıldıkları zaman bilgi birikimlerini öğrencilere aktarmaktadır. Temel görevleri, bu alanın kapsadığı iklim, toprak, fiziksel çevre, nüfus gibi konuları öğretmektir.
Lise düzeyinde bir öğretmen olmak istiyorsanız formasyon alıp ve kpss şartıyla bu mesleği yapabilirsiniz. Üniversite alanında eğitimci olmak istiyorsanız yüksek lisans ve diğer koşulları yerine getirerek akademisyenlik yapabilirsiniz.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Sözel meslekler tercihinizi sosyal bilgiler öğretmenliğinden yana kullanabilirsiniz. Bu alan öğretmenleri, öğrencilerin coğrafya, tarih siyaset bilimi gibi farklı bilgileri aktarmakla görevlidir.
Öğrencilere yönelik planlamalar yaparak ders planları oluşturmaktadır. Diğer sözel bölüm meslekleri gibi sosyal bilgiler öğretmenleri de iletişim becerileri kuvvetli kişilerden oluşmalıdır. Kariyerini bu alanda ilerletmek isteyenler çeşitli sınavlara girerek yükselebilmektedir.
İletişim Bilimleri
Sözel bölüm meslekleri arasında olup çok bilinmeyen bölümlerden biri de iletişim bilimleri bölümüdür. Bu alanda kendini geliştiren bireyler yüksek kariyer fırsatı yakalayabilmektedir.
Birçok farklı sektörde çalışma imkanıyla kalmayıp özellikle sinema sektöründe kendini geliştiren kişiler yapımcı olarak kariyerlerine devam etmektedir.
Mesajların insanlara iletimi alanında donanımlı, görsel açıdan ve yazılı olarak analiz etmek gibi özellikleri barındırmanız halinde bu alanda ilerleme gösterebilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatı
Türk Dili ve Edebiyatı, sözel bölüm meslekleri arasında sıkça tercih edilen bölümlerden biridir. Türk dil yapısı, tarihi ve bugünkü halini incelemektedir. Çeşitli ders ve eğitimleriyle öğrencilerin kapsamlı bilgi birikimi edinmesini sağlamaktadır.
Araştırma yapmayı, kitap okumayı ve güçlü iletişim becerisine sahip olan bireyler bu bölümde başarılı olabilmektedir. Türk dili kurumu, kütüphaneler, dershaneler ve buna benzer birçok sektörde çalışma imkanı bulabilirsiniz. Çeşitli sınavlara girip yine kariyerinize öğretmen olarak devam edebilirsiniz.
Çocuk Gelişimi
Çocuk gelişimi, en popüler sözel bölüm meslekleri arasındadır ve sıkça tercih edilmektedir. Çocuğun zaman içerisindeki gelişimi ve döllenme aşamasından yetişkin hale gelişine kadar olan süreyi kapsamaktadır.
Sadece fiziksel olarak değil psikolojik ve duyusal açıdan gelişimini de kapsamaktadır. Bu alanı tercih eden kişilerin çocukları sevmesi, ilgi duyması, araştırma yapması gibi hususları sağlaması gerekir. Bu mesleği tercih edenler, kariyerlerine uzman olarak ya da hastane ve eğitim kurumları gibi sektörlerde görev yapabilmektedir.
2 yıllık önlisans programlarından biri olan çocuk gelişimi bölümü sözel puan türüyle öğrenci alımı yapmaktadır. Sözel bölüm meslekleri arasında olup kariyer fırsatı yakalamaya olanak tanır.
Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji
Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji mezunları genellikle gazete, dergi, yayın istasyonları veya web sitelerinde serbest yazarlık yapabilmektedir. Tiyatro gibi canlı performans raporlamasını ve eleştirilerini analiz etmektedir.
Bölüm programları genellikle eleştirel düşünme, analiz etme ve yazma becerilerini geliştirmeye odaklıdır. Ülkemizde İstanbul Üniversitesi ve Düzce Üniversitesinde eğitimi mevcuttur. Son zamanlarda popüler olmaya başlayan bu bölüm sözel bölüm meslekleri arasındadır.
Radyo ve Televizyon
Sık öğrenci alan bölümlerin arasında radyo ve televizyon gelmektedir. Sözel bölümler meslekler içerisinde yer alan bu bölüm, puan ve sıralama açısından da çok yüksek değildir. Bu bölümü tercih edenler iş imkanı olarak en rahat alt dallarından biri olan spikerlikten ilerlemektedir.
Radyo ve televizyon spikerleri, sunuculuk yapıp güncel konularda yorum yaparlar. Araştırma ve gündemi sıkı takip edip yayın sırasında hazırlıklı olmalıdırlar. İletişim becerisi kuvvetli kişiler bu alanda çok rahat ilerleyebilmektedir.
Sanat Tarihi Bölümü
Sanat tarihi, sanatla ilgi nesnelerin tarih içerisindeki ilerlemelerini inceleyen bir sanat dalıdır. Bu dal, seramik, heykel, mimari, mobilya, gibi nesneleri kendi gereçleri olarak isimlendirir.
Sanat Tarihi Bölümünün Eğitim Süresi Kaç yıldır?
Sözel bölüm meslekleri arasında yer alan sanat tarihi bölümünden mezun olabilmek için 4 yıllık eğitim programından başarıyla mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca sanat tarihine Arkeoloji ve Sanat tarihi bölümüne eşlik edebilmektedir. Bu bölümde yine yıllık bir lisans programından oluşmaktadır.
Sanat tarihi bölümünü bitirip mezun olma balarısını gösterebilen adaylar artık “Sanat tarihçisi” unvanını almaya hak kazanır.
Sanat Tarihi bölümünde Hangi Dersler Bulunmaktadır?
4 yıllık sözel bölüm meslekleri arasında bulunan Sanat tarihi bölümünde öne çıkan dersler arasında;
- Batı sanatı,
- İslam sanatı,
- Bizans sanatı,
- Sanat tarihine giriş,
- Osmanlı sanatı,
- Müzecilik,
- Beylikler dönemi sanatı,
- Terminoloji,
Gibi dersler bulunmaktadır.
Sanat bölümü mezunları Nerelerde Çalışabilir?
Bölüm mezunları, mimari, sanat, tasarım ile ilgili eserler üzerinde metin halinde bulunan kanıtlarla beraber duyu yönü bulunan kanıtları analiz işlemlerinde çalışırlar.
Çizgi Film ve Animasyon
Sözel bölüm meslekleri arasında yeni yeni kendini gösteren bir diğer bölüm Çizgi Film ve Animasyondur. Bu alanda meslek tercih edenlerin, bireylerin çizgi roman, animasyon filmleri ve daha fazlasını oluşturabilmek için sanatsal ve çizim yeteneğinin olması gereklidir.
Bu bölüm, fiziksel ya da djital açıdan animasyonun ne olduğu ve bunu uygulamaya geçirmeye odaklıdır. Bireylerin bu alanda bilgi ve birikimini dinamik hale getirmeyi hedefler. İletişim becerileriniz kuvvetliyse ve bu hususlarda çalışmaya yatkınsanız bu sözel bölüm mesleği tam da size göre olabilir. Dergi, gazete, film stüdyoları ve medyalar ile çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.
Medya ve Görsel Sanatlar
İletişimin eskiye göre gelişerek yalnızca iki kişi arasında olmasından sıyrılarak çok daha fazla bir kitleye ulaşması Medya ve Görsel sanatlar bölümünü ön plana çıkarmıştır.
Sözel bölüm meslekleri arasında yer alan bu bölüm, görsel yönden özelliğe sahip olan sanat dallarının medya ve görsel sanatlar ile beraber iş birliği yapma durumuna olan ihtiyacından dolayı ortaya çıkmıştır.
Medya ve görsel sanatları ikiye ayırarak incelediğimizde bu iki dalın birbirinden beslendiğini görebilmekteyiz. Görsel birer sanat eseri olan heykeller, seramikler, resimler vb. ürünlerin tanıtımının yapılarak geniş bir kitleye ulaşmak medya kanalları ile mümkün olacaktır. Görsel sanatlarda isminden anlaşılacağı üzere görsellik ön planda olduğundan medyanın gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Medya ve Görsel Sanatlar Bölümünün İş imkânları Nasıldır?
Medya ve görsel sanatlar bölümü mezunları genel olarak kamu veya özel sektörde bulunan medya kuruluşları ve vakıflarda iş olanağı bulabilirler. Bunlar dışında kendi iş imkanları dahilinde kişisel olarak çalışabilmeleri de mümkündür.
Bölümü başarıyla bitiren mezunların akademik personel sınavlarına girerek yeterli puanları almaları gerekiyor. Yeterince puan alabilen adaylar, özel veya kamu üzerinden başvuru yaparak kurumun kendi sınavına girebilirler.
Medya ve Görsel Sanatlar Mezunları Ne İş Yapar?
Sözel bölüm mesleklerinden Medya ve görsel sanatlar mezunları kamuda ya da özel sektörde tasarımcı olabilir veya danışman, yönetici pozisyonunda çalışabilir.
Kendisine yeterince güvenen adaylar dilerse yolarını bireysel olarak çizerek sanat atölyesi açar.
Sözel Bölümlerin Önü Açık Mı?
Özellikle sınava girecek öğrenciler tarafından sıkça merak edilen hususlardan biri de sözel bölümlerin geleceği hakkındadır. Sözel bölüm meslekleri tercihi yapacak kişiler birçok meslek dalı seçebilmektedir.
Her bölümün kendine göre alımları ve kontenjanları mevcuttur. Sözel bölümler sayısal bölümlere göre daha avantajsız görülebilmektedir. Bu görüşün aksine alanında başarı göstermiş ve bilgi birikimi edinmiş kişiler mutlaka sözel bölüm meslekleri arasından birini seçip iş hayatına atılabilmektedir. Sözel bölümlerde alımlar yoktur diyemeyiz fakat biraz daha gayret ve çaba gerektirir.
Sözel Meslekler Yurt Dışında Ne Kadar Kazanmaktadır?
- Pazarlama ve Halkla İlişkiler Uzmanları yıllık ortalama 86.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Gazeteciler yıllık ortalama 62.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Büro ve Ofis yöneticileri yıllık ortama 70.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Gatronomi mezunları yıllık ortalama 53.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Türkçe öğretmenleri yıllık ortalama 43.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Özel eğitim öğretmenleri yıllık ortama 55.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Okul öncesi öğretmenleri yıllık ortalama 35.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Coğrafya öğretmenleri yıllık ortalama 60.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Sosyal bilgiler öğretmenleri yıllık ortalama 55.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- İletişim bilimleri mezunları yıllık ortalama 67.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Türk Dili ve Edebiyatı mezunları yıllık ortalama 45.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Çocuk gelişimi mezunları yıllık ortalama 40.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Tiyatro eleştirmenleri yıllık ortalama 80.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
- Radyo ve televizyon mezunları yıllık ortalama 42.000 dolar ve çok daha fazlasını kazanmaktadır.
- Çizgi film ve animasyoncular yıllık ortalama 76.000 dolar ve daha fazlasını kazanmaktadır.
İlk yorum yapan olun