Swot Analizi Örneği – 2024 Swot Analizi Örnekleri

Swot analizi konusunda daha önce kurumsal bir ofis ortamında çalışan kişiler “swot analizi örneği” ve “swot analizi nedir” gibi terimlerle sık olarak karşılaşmıştır.

Belirtmemiz gereken ilk durum Swot olarak kullanılan bu terimin “swat” yani askeri veya kolluk terimleri ile hiçbir ilgisinin olmadığıdır.

Genel olarak bu ifadeleri ilk duyanlarda oluşan izlenimler bu yönde olsa da “swot” ile “swat” kelimelerinin aynı şeyi anlatmadığını belirtelim.

Swot Analizi ne işe yarar?

Peki, Swot analizi nedir? Swot analizi ne işe yarar. Makalemizde özellikle bu konular üzerinde durmaya gayret edeceğiz.

SWOT analizi yaparak kaç kişi olursa olsun projelerinizi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz. Yazımızın devamında sizler için; Swot analizi örneği, ipuçları ve stratejileri hakkında önemli konulara da değinmeye gayret edeceğiz.

Tüm bunlarla birlikte swot analizi ile elde edilen verilerin nasıl kullanılabileceğe hakkında analiz şablonu göstermeye çalışacağız.

Mutlaka Okuyun: Stok Fotoğrafçılığı ile Para Kazanma yöntemi nasıl uygulanır?

Swot analizi Nedir?

Strengths
GÜÇLÜ
Weaknesses
ZAYIF YÖNLER
Opportunities
FIRSATLAR
Threaths
TEHDİTLER
Kampanyanızda iyi Yaptığınız İşlerKampanyanızda eksik olan şeylerBelirli ürünler için yetersiz hizmet alan pazarlarYükselen rakipler
Sizi rakiplerinizden ayıran özelliklerRakiplerinizin sizden daha iyi yaptığı şeylerBölgenizdeki birkaç rakipDeğişen düzenleyici ortam
Yetenekli, bilgili personel’den oluşan iç kaynaklarKaynak sınırlamaları
Ürünleriniz veya hizmetleriniz için ortaya çıkan ihtiyaç
olumsuz basın medya haberleri

Fikri mülkiyet, sermaye, tescilli teknolojiler vb. gibi maddi varlıklar.
Belirsiz satış teklifişirketinize basın/medya desteği
Swot Analizi Örneği

İyi bir Swot analizi ile araştırmanızın güçlü olan yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditlerinizi belirleyebilirsiniz. Swot analizi önünüzü görmeniz için rehberlik yapar. Bu rehber sayesinde karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı hazırlık yaparsınız.

Swot analizi örneği ile benzer analizler yapmak, şirket veya organizasyonların tümüne ya da bunların birine uygulanabilir.

Genel olarak düşündüğümüzde, Swot analizi herhangi bir işletmenin veya bir firmanın büyüme istatistikleri ve başarı kriterleri ile ne kadar uyumlu olduğunu belirlemek için kullanılır.

Bununla beraber analiz bir projenin online reklam kampanyası gibi uygulamalarda ne kadar iyi performans sergilediğini tespit etmek için de uygulanabilir. Reklamların istatistiksel sonuçlarını swot analizi ile ip ucu olarak kullanabilirsiniz.

101 nasıl oynanır? 101 oynamanın püf noktaları nelerdir?

Swot analizleri 4 farklı değer olarak belirtilir. Bu değerler ızgara benzeri bir matris görünümündedir.

Belirtilen bu değerler, hangi öğelerin olumlu ve olumsuz olduğunu ifade etmek ve bu sayede geniş bir veri sahası oluşturulması açısından fayda sağlarlar. Swot analizinde 4 değer bulunur. Bu değerleri ve ne anlama geldiklerini yazımızın bu bölümünde açıklıyoruz.

Swot Analizindeki 4 Değer Neyi Anlatır?

Güçlü Yönler

Bir swot anazlizi örneğinde belirtilen ilk öğeler Güçlü yönlerdir. Bu yönler;

  • Firmanızda yapılan iyi işler,
  • Bilgili, yetenekli personeller ki bunlar iç kaynakları oluşturur,
  • Fikri mülkiyetler, tescillenmiş teknolojiler, sermaye vb. gibi maddi varlıklar,
  • Sizi diğer rakiplerden ayıran özelliklerdir.

Göründüğü üzere “GÜÇLÜ” öğeler firmanızın veya yapmış olduğunuz projenin iyi olduğu yönlerini ele almaktadır. Biraz daha açıklamak gerekirse firmanızın marka nitelikleri, onu ön planda tutabilecek özelikler, benzersiz özellikleri olarak tanımlanabilir. Pozitif olarak düşünülebilen kısımlar bu alanda yer alır.

Mutlaka okuyun: İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

Zayıf Yönler

Güçlü yönleri ifade etmenin ardından bunun tam zıttı olan zayıf yönler üzerine açıklamamıza devam edelim. Zayıf yönler içerisinde;

  • Firmanızda eksik olan işlemler,
  • Rakiplerinizce sizden çok daha iyi yapılabilen konular,
  • Kaynaklardaki sınırlamalar,
  • Belirsiz satış teklifleri yer alır,

Yapmış olduğunuz çalışmayı engelleyen faktörler nelerdir? Bu bölüm personel eksiklikleri, ekonomik sıkıntılar veya bütçe kıtlamalarını içerebilir. Bu alanda firmanızla ilgili negatif sayılabilecek özellikleri sırlayabilirsiniz.

Bir SWOT analizinde zayıf unsurlar, büyük ve kalabalık bir iş hacminin bulunduğu pazarda sektörünüzde bulunan şirketle ilgili sizdeki zayıflıkları içerebilir.

Fırsatlar

Swot analizi örneğinde “fırsatlar”, şartları daha iyi hale getirebilmek, firmanın daha çok büyüyebilmesi ve iş yerinin faaliyetlerini ilerletmek adına yapılabilecek işlemlerin tümüdür. Şu durumda Fırsatlar aşağıdaki durumları kapsar;

  • Birtakım ürünler için ki bu ürünler firmanızla ilgili olanlardır, yetersiz hizmet verilen pazarlar,
  • Bölgenizde aynı iş kolunda az rakip bulunması,
  • Bir ürün veya hizmetleriniz açısından ortaya çıkmış olan ihtiyaçlarınız.
  • Firmanızın basın ve medya işleri,

Bir swot analizinde Fırsatları oluşturur.

Tehditler

Swot analizinde ki son unsurumuz “tehditler” dir. Firmanızın büyümeye çalışırken karşılaşabileceği olumsuzluklar, riskler vb. durumlar tehditleri oluşturur.

  • Aynı iş kolundaki rakiplerinizin yükselmesi,
  • Firmanızın ortamının değişmesi,
  • Basın ve medya ilişkilerinde ki olumsuzluklar,
  • Müşterilerin firmanıza karşı olumsuz tutumları,

Tehditleri oluşturur.

Mutlaka Okuyun: Para Kazandıran oyunlar

SWOT Analizi Örneği Neden Önemlidir?

Gerek ülkeler olsun, gerekse firmalar veya şirketler bulundukları çağa ayak uyduramadıkları durumda düşüşe geçerek ortadan kaybolurlar. SWOT analizi ile ve mevcut SWOT örneği incelenerek, değişen günün şartlarında durumlarının en güncel hale gelmesi amaçlanır. Böylece ihtiyaca yönelik üretim yapılır, ülkeler ve firmalar ekonomik yönden olumsuz etkilenmez.

SWOT analizinin tarihine bakıldığında üzerinden yarım yüzyıl geçmiş olduğu görünmekte. Ancak bu sistem kullanılabilirliğini halen koruyor.

Swot ANALİZİ, işe koyulurken hedeflenen proje için olumlu olumsuz tüm faktörlerin tanımlanmasıdır. Swot analizi yapılırken aynı anda hem dahili bileşenler hem de harici bileşenler dikkat alınmalıdır. Bunun ana nedeni bu iki bileşenin de projedeki başarıyı etkileyebilecek bir güce sahip olmasındandır. Swot analizi şirketin, firmanın ya da işletmenin mevcut durumunu değerlendirebilmek için kullanılabilen en önemli parçalardan birisidir.

Swot Analizi’nde İç ve Dış Faktörler Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz 4 bileşen bütün Swot örneği ve SWOT analizlerinde ortaktırlar. Bunun dışında bazı firmalar ve şirketler bu bileşenleri iki alt gruba ayırabilmekteler. Bunlar dahili ve harici unsurladır. Yani iç faktörler ve dış faktörler.

Dış faktörler

Bir şirket veya firma için ortaya çıkan yeni firmalar rakip olurlar ve tehdit olarak değerlendirilirler. Bu alanda yapılacak çok fazla bir müdahale yoktur. Bu nedenle harici yani dış faktör olarak değerlendirilir.

İç faktörler

Güçlü ve zayıf yönler şirketin veya şirket personelinin kontrolü altında gerçekleşirler. Bu şekilde oluşan bir bileşen olduğundan iç faktör olarak değerlendirilirler. Örnek olarak firmanın yüksek bir gelir kaybına oranı görmesi zayıflık olarak düşünülebilir. Bu kayıp oranını düzeltmek firma çalışanlarının kontrolündedir. U nedenle iç faktör olarak değerlendirilir.

Swot Analizi Örneği Nasıl Yapılır?

İyi ve verimli bir swot analizi örneği oluşturmak için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

  • İlk olarak analiz için bir ekip oluşturmanız gereklidir. Bunun için yapmanız gereken ilk adım ekip kurmaktır.
  • Çalışmalarınızı gözlemleyebileceğiniz beyaz bir tahta veya sahip olduğunuz teknolojiye göre projektör ve yansıtmak için perde edinin.  
  • Alet ve malzemeleriniz hazır olduğuna göre çalışmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak firmanızın “güçlü” yönlerinden başlayın.
  • Güçlü yönleri, zayıf ve tehditler ile devam edin.
  • Topladığınız bu bilgileri temiz bir belge üzerinde toparlayın.
  • Notlarınızı daha sonra tekrar gözden geçirebilmesi için ekibinize gönderin.
  • İlerleyen zamanlarda yapılacak eylemleri tespit etmek için ikincil bir toplantı ayarlayın.

Swot Analizi Örneği Neden Yapılmalıdır?

SWOT analizi ve SWOT analizi örneği firmaların veya kurumların amaçladıkları hedeflere ulaşabilmeleri amacıyla geliştirmeleri gereken strateji bu kurumların hedeflerine uygun olup olmadığını değerlendirebilmek adına değerlendirme imkânı sunması nedeniyle yapılmalıdır. Yani firmaların kör uçuş ile yollarına devam etmemesi için çizecekleri rotanın bu yolla belirlenmesi için gereklidir.

Her firma belirli zaman dilimleri aralığı ile bu stratejilerini güncellemeli ve gerekliyse değişikliğe gitmelidir. Şu aşamada işletmeler kendilerine “neredeyiz”, “hangi noktadan hangi noktaya geldik”, ”ileride gitmek istediğimiz hedef neresi”, “bu noktaya nasıl gidebiliriz” gibi sorularla kendileriniz değerlendirmelidir.

Swot analizini firmalar kendi işletmeleri için uygulayabildikleri gibi dilerlerse bunu rakip firma v işletmeler içinde düşünebilirler.

Swot analizinde Sorulması Gereken Sorular Nelerdir?

SWOT analizi örneği oluşturmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Ancak seçeceğiniz yol hangisi olursa olsun öncelikle bir dizi sorular ile yola koyulmanız gerekecektir. İyi bir SWOT analizi yapmak için yanıtlanması gereken soruların bir kısmı aşağıdaki gibidir.

Güçlü Yönler İçin Sorulması Gereken Sorular

Güçlü yönleri sormak ile işletmenin sahip olduğu potansiyeli görmeyi amaçlamayız. Şu durumda sorulması gereken swot analizi örneği güçlü yanları arasında;

  • Benzersiz olarak satış için teklifleriniz neler olacak?
  • Rakiplerinize göre onlarda olmayıp sizde bulunan kaynaklar nelerdir?
  • Markanızın en olumlu özellikleri arasında neler var?
  • Müşterileriniz neden sizi tercih ediyor? Ürünlerinizle ilgili neleri seviyor?
  • Rakiplerinizden hangi yönler ile üstünsünüz?
  • Firmanız neleri daha iyi yapıyorsunuz?

Şeklinde sorular ile güçlü yönler belirlenebilir. Bu sorulara verilecek cevaplar ile güçlü yönlerinizi belirleyin.

SWOT analizi nedir ve nasıl yapılır?

Swaot analizi, yapılacak olan çalışmayla ilgili karşılaşılabilecek faktörlerin tanımlanmasına yarayan bir çeşit iş analizi yapma işidir. SWOT analizi işlemleri kısaca 4 alanı kapsamaktadır. Bu alanlar: Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehdirlerdir.

SWOT analizi özellikleri nedir?

SWOT analizi ile bir şirket hem içeriden hemde dışarıdan karşılaşabileceği sorunları öngörmeye çalışır. Bir açıdan söz konusu firmanın durumu ortaya çıkar. Swot analizini ön plana çıkaran 4 ana özellik bulunmaktadır. bunlar;
Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehdirlerdir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*