2023 Temmuz Yazılım Mühendisliği Maaşları-En Güncel Maaşlar!

Yazılım mühendisliği maaşları hakkında detaylı bilgiler bulacağımız yazımızda, güncel maaşlar konusuna değinmeden önce yazılım mühendisleri ne iş yapar? kimlere yazılım mühendisi denir? soruları üzerine açıklamalarda bulunmakta fayda görüyoruz.

Diğer yandan yazımızda Yazılım mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile ilgili ayrıntılı açıklamaları yazımız içerisinde bulacaksınız. Bir yazılım mühendisinin maaşıyle değil neden becerisiyle ön plana çıkması gerektiğini sizler için araştırdık.

Yazılım Mühendisleri’nin sorumlulukları Nelerdir?

Yazılım mühendisleri dünya üzerinde oluşan sorunları çözmek ve hayatı kolaylaştırmak için uygulamalar tasarlarlar ve bu uygulamaları geliştirirler.

Yazılım geliştiriciler olarakta isimlendirilen bu mühendisler, bilgisayarlar konusunda uzmandırlar. Sorun çözmek ve dijital olarak kullanılan ürünler ile hayatı kolaylaştırmaktan hoşlanan bir yapınız varsa yazılım mühendisi olarak iyi bir alanda çalışabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği Mesleği Nedir? Ne İş Yapar? Yazılım Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Yazılım mühendisliği maaşları kadar yazılım mühendisliğinin ne olduğu da merak edilmektedir. Makalemizde yazılım mühendislerinin kazandıkları paranın yanında yaptıkları işler ile ilgilide bilgiler aktarmaya çalıştık.

Yazılım mühendisi tam olarak yazılımlar ile oluşturulan uygulamaların tasarlanması, tasarıların geliştirilmesi, test işlemlerinin yapılması gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine görev alan kişilerdir.

Yazılım mühendisliği pek çok bilgi birikimini gerektirir. Bu bilgi birikimine yıllarca alınan eğitimin sonucunda ortaya çıkan bir sanat eseridir diyebiliriz.

Mühendisler yazılım işlemini gerçekleştirebilmek için mühendisliğin sahip olduğu ilkeleri ve programlama dillerini kullanırlar.

Elbette bu iş derin bir eğitim ve tecrübe gerektirir. Söz konusu tecrübeye ulaşmak çalışmak kadar emekte gerektirir.

Yazılım Mühendisinin Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yazılım mühendisliği maaşları hakkında bilgi arıyorsanız bu alana ilgi duyuyorsunuz demektir. O halde yazımızı okumaya devam ederek mühendislerin kazandığı ücretlerle ilgili bilgilere detaylıca ulaşın.

Mesleğinizi yazılım üzerine seçme amacınız varsa mühendislerin görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Yazılım mühendisliği maaşlarından ziyade ilk olarak bu mesleği severek yapanlar için karşılığının sadece para olmadığını belirtebiliriz. Bilgisayar başında bir şeyler üretebilmek bazıları için paha biçilemez bir mutluluktur.

Gerçek Para kazandıran uygulamalar ile nasıl para kazanılır? Öğrenmek için hemen yazımızı okuyun!

Yazılım mühendisleri bilgisayar oyunlarından tutunda ağ kontrol sistemlerinin geliştirilmesine kadar pek çok alanda programlama dillerini ve platformlarını kullanabilirler. Bu geniş bilgi dağarcıkları sayesinde programlar ve donanımlar üzerinde oluşabilecek sorunları çözme yeteneğine sahiptirler.

Mühendisler kendi sitemlerini oluştururken bununla beraber farklı mühendislerin oluşturduğu yazılımlarda meydana gelen sorunları da çözmek gibi görevleri yaparlar. Bu açıdan baktığımızda Yazılım mühendisleirnin geniş bir iş alanı vardır diyebiliriz.

Bir yazılım mühendisinin görev ve sorumlulukları genel şunlardan oluşmaktadır;

  • Yazılım sistemlerini tasarlamak ve bakım yapmak,
  • Yeni yapılan yazılımların programlarının kontrol edilmesi, değerlendirilmesinin yapılması,
  • Yazılımları hız açısından optimize etmek,
  • Çeşitli kodlar yazmak ve bu kodları test etmek,

Yazılım mühendisleri iki ana kola ayrılırlar. Bunlar sistem geliştiriciler ve uygulama geliştiricileridir. Sistem geliştiricileri, kullanıcılar tarafından kullanılan uygulamaların gereksinim duyabileceği ağlar ve bilgisayarları meydana getiriler. Sistem geliştirmeci bu işlemleri aşağıdaki gibi gerçekleştirir;

  • Belirli alt yapılar içerisinde standartların oluşturulması ve bu standartların uygulanması,
  • Yapılan uygulamaların zamanı geldiğinde güncellenmesi,
  • Geliştirme işiyle uğraşan ekiplerle, kıdemli mühendislerle ve veri bilimiyle uğraşan kişilerle işbirliği yapmak,

Yazılım mühendisliğinin ikinci kolu da uygulama geliştirme işidir. Uygulama geliştirme daha çok kullanıcılara yönelik bir hizmettir. Para kazandıran uygulamalar, para kazandıran oyunlar vb. çok sayıda uygulamaları tasarlamak ve geliştirmek uygulama geliştirmecilerin ilgi alanıdır.

Bu hizmet türünde son kullanıcı için yazılımlar tasarlanır ve geliştirme işlemleri için çaba sarf edilir. Uygulama geliştiricinin genel görevleri şunlardan oluşur;

  • Android, İOS, Windows sürümleri için farklı uygulamalar tasarlama ve geliştirme,
  • Yazılımlarla ilgili gerekli incelemeleri yapma,
  • Kendisiyle iş birliği yapabilecek grafik tasarımcılar, proje yapımcıları, müşteri personelleri gibi farklı departmanlarla birlikte çalışmak,

Yazılım Mühendislerinin Sahip Olması Gereken Temel Sosyal Beceriler Nelerdir?

İletişim becerileri: İyi bir yazılım mühendisi iletişim kurma, problemleri zamanında çözme ve ekip arkadaşları ile bir takım olma konusunda uzman olmalıdır.  Müşteriye karşı saygılı davranma, tanıttığı ürünü donanımlı şekilde açıklayabilme, çalışılan ürün üzerinde ekip arkadaşlarıyla koordineli bir şekilde çalışabilme gibi becerilere sahip olması gerekir.

 Çoklu görev özelliklerine sahip olma: Yazılım mühendisi aynı anda birçok görevi yerine getirebilmelidir.  Dikkatini bir proje üzerinde farklı noktalara verebilmesi iyi bir yazılım mühendisinin diğer mühendislerden en büyük farklıdır. 

Detaylara dikkat edebilme: İyi bir yazılım geliştirebilmek için konsantre olmak Mühendislik adına kritik bir öneme sahiptir. Kodlama sırasında çıkan hataların ortaya çıkması ile birlikte hata giderilme çalışmalarının takibi mühendislik için önemlidir. 

Yazılım Mühendislerinin Sahip Olması Gereken En Temel Beceriler Nelerdir?

Veri Yapıları Becerisi: Bilgisayar programcıları ve yazılım mühendisleri bilgisayarlarda kullanılan programları oluşturabilmek için algoritmalar ile birlikte veri yapılarını kullanırlar.  Bu yüzden mühendisler algoritmalar ve veri yapıları üzerinde optimize edilmiş kodlar konusunda uzman olmalıdırlar.

Yazılım Testi Yapma: Yazılım mühendisleri üretmiş oldukları programları ve bu programların özelliklerini değerlendirmek amacıyla uygulamaları testlere sokarlar.  Ortaya çıkan sorun ve hatalar bu testler sonrasında düzeltilir veya iyileştirilir.  Yazılım sistemlerini geliştirmek ve yaşam döngüsü dahilinde kullanabilmek için bu testler Hayati öneme sahiptir. 

Program Dilleri: Yazılım mühendisleri bilgisayarlar için programlar ve diğer Bilişim sistemlerinde kullanılan uygulamaları yazarlar. Popüler olarak yazılım dünyasında kullanılan uygulamalar arasında C++ ve Python ve java dillerine hakimdirler.

Temel bilgisayar Bilgisine Sahip Olma: Yazılım mühendisi, işletim sistemleri veri tabanı, bilgisayar ağları, ve bilgisayar bilimleri ile ilgili kavramlar hakkında ileri seviyede bilgilere sahip olmak zorundadır.  Profesyonel mühendislerin SQL veri tabanları üzerinde bilgi yönünden eksiksiz olması gerekmektedir. 

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Yazılım mühendisliği nedir?

Yazılım mühendisliği, işletim sistemleri ve bu işletim sistemlerinde kullanılan programları geliştirmek için Mühendislik ilkelerine kullanan bilgisayar bilimine verilen isimdir. 

Bir yazılım mühendisi ile Yazılım Geliştirici Arasındaki farklar Nelerdir?

Yazılım mühendisi K Parti İktidarı elinde yazılım sistemlerini analiz ederek en iyi şekilde tasarlamaya çalışır, yazılı yazılımın kendisini oluşturur ve bu yazılımı yönetir. 

Temel seviyesi yazılım mühendisleri ne yapar?

Giriş seviye yani temel bilgi düzeyine sahip bir yazılım mühendisi yazılımlar üzerinde birtakım roller üstlenen bilmektedir.  bu roller arasında yazılımın arka planda yer almak ve oluşturulan kot yapısına dahil olmak gibi önemli işlevler yer alabilir. 

Yazılım mühendislerinin Matematiğe İhtiyacı Olur mu?

Yazılım mühendislerinin yapmış olduğu işlemler matematiksel problemlerle iç içe şekilde çözülebilen işlemlerdir.  Bu yüzden yazılım mühendislerinin iyi bir matematik bilgisine ihtiyacı vardır. 

Neden Yazılım Mühendisi Olmalıyım?

Yazılım mühendisliği maaşları birazdan belirteceğimiz üzere ülkemizde tam oalrak istenilen seviyede değildir. Ancak bu işe gönül verenler için para kazanabilmenin bu meslekte çok farklı kazanç yolları bulunmaktadır.

Para kazanmadan önce ortaya çıkan problemler konusunda çözümler sunmak hoşunuza gidiyorsa yazılım mühendisliği size göre bir meslektir. Yazılım mühendisliği konusu teknolojinin gelişmeye devam etmesi nedeniyle daha da çok gelişmeye devam edecek bir meslek olarak görünmektedir.

Tüm firmaların yazılımlar ile çalıştığını düşünürsek yazılım sektöründe çalışmayı düşünmek size çok sayıda alanda iş imkânı sağlayacaktır. Başta finans sektörü olmak üzere, emlak, spor , eğlence üzerine kurulan sektörlerde yazılım mühendisleri iş konusunda fırsatlar bulabilirler. Yazılım mühendislerinin iş sahası elbette bunlarla da sınırlı değildir.

Yazılım Mühendisliğinde Kariyer Nasıl Yapılır?

Uygulamalar ve sistemler üzerine hangisinden çalışacağınızı belirledikten sonra belirlediğiniz alan üzerine kariyer yapmaya başlayabilirsiniz. Kıdemli bir yazılım mühendisi olabilmek için tecrübenin yanında kendinizi geliştirmenizde önemlidir.

Kodlara hâkim olmak, yeni uygulamalar üzerine çalışmalar yapmak, tasarılarınızı geliştirmek kısa sürede kariyer yapmanıza yardımcı olacaktır.

Yazılım Mühendisi Hangi Yeteneklere Sahip Olmalıdır?

İyi bir yazılım geliştirmeci olarak insanların karşılaştığı sorunlara çözüm bulabilmek için doğru yazılımlar tasarlamanız gerekmektedir. Bu tasarlama işlemleri teknik bir bilgi, sağlam ve ileri seviyede iletişim becerileri gibi birikimlerin harmanlanmasıyla oluşur. İşinizi seviyor ve kariyer hedefliyorsanız bir takım becerilere sahip olmanız gerekmektedir. Bu yetenekler arasında;

  • İşletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Veri tabanı mimarisi ile ilgili kendini geliştirmiş olmak,
  • Java, Python, C, C++ ve Scala kodlarını bilmek,
  • Tasarımları test edebilmek ve hataları ayıklamak,
  • Detaylara inebilmeyi başarmak,

Bu bilgiler sonrasında gelelim Yazılım mühendisliği maaşları ne kadar sorunun cevabını aramaya. Yazılım mühendisliğine ilgi duyuyorsanız elbette yazılım mühendisliği maaşları ile ilgili net araştırmalar da yapmalısınız.

Yazılım Mühendisliği Maaşları 2022’deNe Kadardı?

Yazılım mühendisliği maaşları, kamu çalışanları ya da özel sektör çalışanları olmalarına göre değişkenlik gösterebilir. Yeni başlayan yazılım mühendisi ile tecrübeli yazılım mühendisi de farklı maaşlar alırlar. Kamu kurumlarında çalışan yazılım mühendislerinin maaş artırımı, özel sektöre göre daha düzenli bir şekilde gerçekleşir. Bu kurumlarda maaş ve kademe artışı, çalışma süresine bağlı olarak değişir.

Yazılım Mühendisliği maaş, Yazılım Mühendisi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Yazılım Mühendisliği, önü açık meslekler arasında yer alır. Bu nedenle de birçok genç tarafından tercih edilmektedir. Teknolojinin sürekli olarak gelişim göstermesi insanları bu alana yönlendirmektedir. İşi severek yapmanın yanı sıra yazılım mühendisi maaşları, araştırma konusu olmaya da devam etmektedir.

2022’de Yazılım mühendisliği maaşları, özel sektörde işe yeni başlayan yazılım mühendisleri için ortalama 8.000 TL-10.000TL aralığında değişebilmekteydi. İki yılı aşkın süredir deneyimi olan yazılım mühendisi maaşları ise 12.000-14.000 TL’yi almaktaydı. Tecrübeli Yazılım Mühendisleri 5 yıl ve fazla çalışma süresine sahiptir. Bu mühendisler, ortalama olarak 15.000 TL üzerinde bir maaş alabilmekteydiler. Kamu kurumunda ise son yapılan Temmuz 2022 zammı ile beraber yazılım mühendisi 1/4’ü dereceye sahip, evli ve iki çocuklu olacak şekilde ortlama 16.227TL maaş alıyorlardı.

Özel sektörde alınan maaşlar kişiden kişiye ve firmaya göre değişebilmektedir. Kişinin kendini yetiştirmesine göre alınacak ücret miktarı artabilir.

Yazılım Mühendisliği Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar Oldu?

2023 yılına girdiğimiz şu günlerde gelen maaş zamlarıyla birlikte Mühendislik mesleğinin maaşlarıda yükselmiştir. Son zamlarla birllikte güncel maaş oranları aşağıdaki gibi oldu.

MeslekDerece2023 Ocak
Öğretmen(9/1)12.559TL
En düşük memur maaşı (Aile ödeneği dahil)11.848TL
Şube müdürü (Lisans )(4/1)16.227TL
Avukat(9/1)16.751TL
Hemşire (Lisans )(9/1)14.638TL
Araştırma görevlisi(8/1)18.906TL
Genel müdür(1/4)36.897TL
Teknisyen (Teknik lise)13/112.687TL
Mühendis(8/1)17.382TL
Mühendis(4/1)21.295TL
Pratisyen hekim(8/1)19.842TL
Uzman hekim(7/1)20.774TL
Vali42 bin 480
2023 zamlı Ocak Ayı Maaşlar

Temmuz 2023 Yılı YAzılım MÜhendisliği Maaşları Ne Kadar Oldu?

Meslek2023 Ocak MaaşıTemmuz 2023 Zam TutarıTemmuz 2023 Zamlı MaaşSeyyanen Zamlı Temmuz 2023 Maaş Toplamı
Öğretmen (9/1)12.559TL2.204TL14.763TL22.295TL
En düşük memur maaşı11.848TL2079TL13.927TL22.004TL
Şube müdürü (Lisans ) (4/1)16.227TL2.848TL19.075TL27.151TL
Avukat (9/1)16.751TL2.940TL19.691TL27.767TL
Mühendis (8/1)17.382TL3.051TL20.433TL28.509TL
Mühendis (4/1)21.295TL3.737TL25.032TL33.109TL
Temmuz 2023 Mesleklere Göre Maaşlar

Yazılım Mühendisliği Maaşları, Özel Sektörde Ne Kadar Yükselebilir?

Yazılım Mühendisliği Maaşları, genel olarak yüksek olarak bilinmektedir. Fakat özel sektörde yazılım mühendisi maaşları, daha az miktarlarda ve daha uzun sürede ilerlemektedir. Özel sektörde yazılım mühendislerinin kıdem yükselmesi, mühendisin gerçek bir başarı göstermesine ve kendini ispatlamasına bağlıdır. Mühendis, genel artırımların yanı sıra çalışma primi alabilir, başarılı çalışmalarına ek olarak ücret alabilir ya da ek işler alarak aylık kazancını yükseltebilir.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Kamu Sektöründe Ne Kadar Yükselebilir?

Yazılım Mühendisliği maaşları, kamu sektöründe daha düzenli olarak maaş artırımı alabilirler. Kıdem alabilmeleri de özel sektöre oranla daha kolaydır. Ek projelere ya da kendini özellikle diğer çalışanlardan ayıracak bir iş yapmasına gerek yoktur. Ona verilen işleri yerine getirmesi ve tecrübelerini fazlalaştırması yeterli olacaktır. Yazılım mühendisi maaşları, kamu sektöründe, özel sektörde olduğundan daha fazladır. Başlangıçta alınan ücretin üzerine genellikle altı ayda bir enflasyona bağlı olarak fiyat artışı yapılmaktadır. Bu nedenle kazançları daha fazla ve daha hızlı artış gösterebilmektedir.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Düzenli Olarak Yükselir Mi?

Yazılım Mühendisliği maaşları, genellikle kurumların kıdem şartlarına göre belirlenir ve yükseltilir. Bu nedenle işe yeni başlayan bir yazılım mühendisi ile kıdemli bir yazılım mühendisinin maaşı eş değer olmaz. Çalıştığınız kurumun ek prim ya da zam yapması sizin performansınız ve firmanın ölçütleriyle ilişkilidir. Bunun dışında devlet kurumlarında çalışan yazılım mühendisleri, daha çok devletin maaş zammı uygulamalarını takip ederek ne kadar zam alacaklarını öğrenirler. Yazılım Mühendisi maaşları, özel sektörde devlete oranla daha azdır.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Kişisel Çalışmada Daha Mı Fazla Olur?

Yazılım Mühendisliği Maaşları, işin hacmine ve kuruma göre değişkenlik gösterse de kurumlar ve şirketler için belirli bir tutar çerçevesindedir. Fakat kendi yazılım şirketini kuran ya da freelancer olarak çalışan yazılım mühendisleri farklı bir ücretlendirmeye tabii tutulur. Yazılım Mühendisi Maaşları, bu alanda kendi kendine ya da piyasaya göre oluşur. Yazılım Mühendisi, yaptığı işin zorluğuna, müşteriye ve benzeri kriterlere göre kendi maaşını kendisi belirleyebilir. Düzenli iş alabilirse kurumlarda kazandığından daha yüksek bir maaşa sahip olabilir. Fakat günlük iş almadığı takdirde daha az bir ücretle çalışıyor olabilir.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Yurt Dışında Ne Kadar?

Yazılım mühendisliği maaşları, yurt dışında da en az Türkiye’de olduğu kadar merak konusu olan bir meseledir. Yazılım mühendisliği maaşları, döviz kuruna bakıldığında elbette ki yurt dışında daha fazladır. Fakat yurt dışının kendi para birimlerinde değerlendirildiğinde en az Türkiye’de olduğu kadar ortalama bir maaşa denk gelmektedir. Yurt dışındaki yazılım mühendisliği maaş oranlarına aylık olarak olmasa da yıllık olarak ulaşabilmek mümkündür.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık yazılım mühendisliği maaşı, 106.000 dolara denk gelmektedir. Kanada’da 58.000 doları bulan yazılım mühendisliği maaşları, Birleşik Krallık’ta yıllık 44.000 Sterline denk gelmektedir. Fransa’da 42.000 euro civarlarındadır. Avustralya’da ise yıllık 100.000 Avustralya dolarına denk bir maaş söz konusudur.

Almanya’daki Yazılımcı Maaşları 2022

Almanya’da göreve yeni başlayan bir yazılımcı yıllık olarak;

  • 37.000 –  49.000 Euro arası

3-7 yıl arasında tecrübeye sahip yazılımcı 50.000 – 70.000 Euro arası

  • 10 yıl ve üzeri tecrübesi olan yazılımcı 70.000 – 100.000 Euro arası

20+ üzeri tecrübe sahibi yazılımcı 150.000 Euro civarında kazanç sağlayabilmektedir.

Almanya Yazılım mühendisliği maaşları ortalama bu şekildedir. Tüm rakamları dikkate alacak olursak Almanya yazılımcı maaşları ortalama yllık 60.000 Euro seviyesindedir ibaresi gayet yerinde olacaktır.

Bu Almanya şartlarında gayet iyi bir rakamdır. Ancak bazı gençlerin kafasında Almanya’daki giderlerin de ona nazaran fazla olabileceği düşüncesi oluşmaktadır. Bu çok doğru bir yaklaşım oalrak görünmemekte.

Birim bazında bakıldığında Almanya’da yazılımcı olarak yaşamak oldukça kolaydır. Sizlere karşılaştırma yapabilmeniz açısından ortalama bir yazılımcı maaşı ile Almanya’ya yerleştiğinizde temel giderlerin gösterildiği bir liste hazırladık.

Bu kıyas sonrası yurtdışında yazılımcı olma düşüncenizi daha net bir şekilde şekilleneceğinizi tahmin ediyoruz. En düşük maaş olan 37.000 Euro ile Almanya bir otomotiv şirketinde işe başladığınızı düşünelim. Bunun için ilk olarak bir ev tutmanız gerekecek. Almanya’nın en gelişmiş şehirlerine göre 1+1 ev kiraları:

  • Köln: 600-800 Euro
  • Frankfurt: 800-1000 Euro
  • Stuttgart: 700-900 Euro
  • Düsseldorf: 600- 800 Euro
  • Berlin: 700-1.000 Euro
  • Hamburg: 600-900 Euro
  • Münih: 900-1.300 Euro

Görüldüğü üzere ülkenin başkenti Berlin’de bile ortalama 1+1 ev kiraları 1000 Euro civarındadır

Bu rakalmlar yıllık 12.000 Euro ya tekabül etmektedir. Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi bu değerler ortalama alınarak hesaplanmıştır.

Bulunduğu bölgeye, konuma ve özelliklerine göre çok daha yüksek ev kiraları da olabilir. Pandemi süreci ile başkent Berlin’de ortalama kiraların 2000 Euro civarına yükseldiğini varsayalım.

Alınan yıllık  37 birim maaşın sadece 12 birimi kiraya gidecektir. Temel gıda maddelerinin ortalama 1-5 Euro arasında değiştiğini ve toplu taşımanın da buna nazaran aynı rakamlardan oluştuğunu varsayarsak tüm diğer giderler aylık 1500 Euro’yu ve yıllık 10.000 Euro’yu geçmeyecektir.

Görüldüğü gibi Almanya’da yazılımcı olarak geçinebilmek oldukça kolay görünmektedir.

Almanya’da Çalışmak İstiyorum

Avrupa’da en çok beyin göçü alan ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Özellikle yazılım mühendisleri 2022 yılında olağandan çok daha fazla şekilde Almanya’da göç etmeye başlamışlardır.

Üniversiteden yeni mezun olan genç yazılımcılar genellikle Almanya’nın Berlin ve Münih gibi daha gelişmiş şehirlerini tercih etmektedir.

Bu şekilde göç eden mühendisler için verebilecek tavsiyemiz ise kendilerini geliştirmeleri, maaşlarının yarısını birikim yapmaları ve mümkünse yerinde saymadan daha üst kalitede hizmet veren şirketlere geçmeleridir.

Almanya, yazılım alanında uzman personelleri kendi bünyesine katmak için büyük bir çaba göstermektedir ve ülkemizdeki mevcut durumu da kullanarak genç yazılımcılara kolayca çalışma izni vermektedir.

Çoğunluk Almanya’ya göç ederek orada fiziki çalışma ortamına girerken sosyal ortama uyum sağlamakta zorluk yaşayacaklarını düşünenlerin genellikle Türkiye’den Freelance çalıştıkları da bilinmektedir.

Ancak bizim tavsiyemiz kendinizi geliştirmek, dünyaya açılabilmek ve etrafınızdaki meslektaşlarınızdan da bir şeyler öğrenebilmek amacıyla eğer imkanınız varsa Almanya’ya fiziki olarak da gitmenizdir.

Tabi ki ülkeye gidebilmek için Almanya’nın koyduğu kriterleri de karşılıyor olmanız gerekmektedir.

Almanya’da Yazılımcı Olmak için Adaylardan Beklenen Kriterler Nelerdir?

Lisans Mezunu Olmak

Bu kriter zaten hali hazırda Türkiye’de de olması gereken koşullardan biridir.

Ancak Almanya bu konuda sadece lisans mezunu yazılımcılarla çalışmaktadır. Yani kendinizi geliştirip yazılım alanında uzmanlaştıysanız ancak diplomanız yoksa Almanya çok yüksek ihtimalle size çalışma izni vermeyecektir.

Bu durumda yazılımcılar Almanya’ya iş yapmakta ancak bunu Freelance olarak Türkiye’den gerçekleştirmektedir.

Başlangıç Seviyesinde Almanca Öğrenmek

Almanya yazılımcılara çalışma izni vermek için asgari düzeyde Almanca bilmesini zorunlu kılmaktadır. Bunun için yazılımcılar Almanya’da çalışma başvurusu yapmadan önce ilk olarak Almanca kursuna yazılmaktadır.

Gerekli şartlar sağlanması akabinde ülkeye kabul aşamasında basit bir dil testi yapılmakta ve çalışma izni verilmektedir. Ancak 0 Almanca ile çalışma izni almanız ve ülkede yazılımcı olmanız ne yazık ki bir hayli zordur.

Mesleki Denklik Belgesi

Almanya’da yazılımcı olmak için Türkiye’deki diplomanız sadece bir ön başvuru aracıdır. Almanya bu konuda Türk yazılımcılardan denklik belgesi almasını istemektedir.

Bu belgeyi almak çok zor olmasa bile Alman hükümetinin bu konuda taviz vermediği bilmeniz yararınıza olacaktır.

Amerika’daki Yazılımcı Maaşları 2023

Yazılım mühendisliği, hiç kuşkusuz 2022 yılı ve sonraki dönem için bir milattır. Telefonlar için geliştirilen uygulamalar, bankaların altyapıları, şirketlerin güvenlik duvarları ne daha nicesi yazılımcılar sayesinde güçlendirilmekte ve geliştirilmektedir.

Ülkemizde yazılımcıların aldığı maaşlar ile Avrupa’da ve Amerika’daki maaşlar arasında ise kur nedeniyle farklılıklar bulunmaktadır. Hal böyle olunca özellikle Z kuşağı başta olmak üzere birçok kişi Amerika’daki Yazılımcı Maaşları 2022 konusunu araştırmaktadır.

Amerika, yazılımcılara dünyada en yüksek maaşı veren ülkedir demek çok iddialı ancak bir o kadar da doğru bir cümle olacaktır.

Çünkü ABD; Hindistan, Pakistan, Mısır, Türkiye, Tayvan hiç bir ülke ve ırk ayrımı gözetmeksizin gerçekten gelecek vaat eden gençleri havada kapmaktadır. Dünya genelinde bu ülkelere özellikle son 2 yıl içerisinde yoğun bir yazılımcı göçü başlamış bulunmaktadır.

Bu göçün hem ekonomik hem sosyal sebepleri olsa da Amerika’da yazılımcı maaşlarının tecrübeye ve yapılan işin niteliğine göre 90 bin ile 200 bin dolar arasında seyretmesi en büyük etkendir.

Özellikle günümüzde birçok genç Amerika’nın köklü şirketlerinde yazılım geliştirme projelerinde çalışmak ve Silikon Vadisi’nin bir parçası olmak için var gücüyle çalışmaktadır.

Amerika’da Yazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılımcıların tüm dünyada en çok çalışmak istedikleri ülke hiç kuşkusuz Amerika Birleşik Devletleri’idir. Özellikle eknomik anlamda süper güç olmayı başaran ABD, yazılım anlamında da dünyaya yön vermeye devam etmektedir.

Neredeyse dünyanın her kıtasında genç beyinler Silikon Vadisi’nde çalışabilmek için birbirleriyle yarışmatadır. ABD’de bir şirkette çalışıyor olmak diğer ülkelere nazaran hem prestij hem de maddi açıdan oldukça üst seviyededir.

Yazılımcı olarak ABD’ye göç eden kişilerin yaptıkları işler şirketin hizmet gösterdiği sektöre göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir teknoloji şirketinde yazılım mühendisi iseniz yapmanız gereken kişilerin ihtiyaçlarına cevap verecek geliştirmeler yapmaktır.

Bir oyun şirketinde çalışıyorsanız sürekli olarak yeni nesil oluşumları takip etmeli ve genç neslin hoşuna gidecek uygulamalar geliştirmelisiniz. Amerika’da yazılımcıların en çok istihdam edildiği sektörler ise teknoloji şirketleri ve bankalardır.

Özellikle teknoloji şirketleri yeni nesile uygun geliştirmeler için genç yazılımcılara ihtiyaç duyarken bankalar güvenlikleri sağlamaları ve Blockchain teknolojisine ayak uydurabilmeleri için tecrübeli olanları tercih etmektedir.

Zaten yeni mezun olan yazılımcıların %60’ı tercihlerini teknoloji şirketlerinden yana kullanmaktadır.

Peki, bu kadar çok talep gören ve kişilerin gidebilmek uğruna bir çok şeyi feda ettikleri Amerika’da Yazılımcı Maaşları Ne Kadar? Şimdi gelin bu konu hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.

Amerika’da Yazılımcı Maaşları

  • Yeni mezun yazılımcı maaşı 90.000 $ ile 110.000 $ arasında
  • 1-5 yıllık tecrübeye sahip yazılımcı maaşları 120.000 – 150.000 $ arasında
  • 10 yıl ve üzeri tecrübesi olan yazılımcılar 150.000 – 200.00 $ arasında değişiklik göstermektedir.

Bu rakamlar Amerika’daki yazılımcıların yıllık olarak kazanmış oldukları en düşük maaşlardır. Özellikle teknoloji şirketlerinin yazılım mühendislerine çok daha yüksek maaşlar verdiğinden bahsetmiştik.

Bir yazılımcı Amerika’da Silikon Vadisi’nde işe girmeyi başarır ise aldığı maaş belirtmiş olduğumuz bu rakamların en az 2 katına ulaşacaktır.

ABD’de Yazılımcılara Yıllık 1 milyon $’dan Fazla Veren Şirketler Bulunuyor

Amerika’da yazılımcı maaşlarının oldukça yüksek olduğundan bahsetmiştik. Ülkede sıradan bir yazılım firmasında çalışmanız bile yıllık olarak en az 90 bin dolar kazanmanız anlamına gelmektedir.

Ancak Silikon Vadisi’nde kendinize yer bulabilirseniz kazancınız katlanarak artacaktır. Bu bağlamda çalışan kıdemli yazılım mühendislerine yılda 1 milyon $ a varan ödemeler yapan şirketler bulunmaktadır.

Bu şirketler kıdemli personeli ciddi maaşlarla tatmin etmekte iken yeni mezun yazılım mühendislerini de kendilerini tercih etmeleri için hem ekonomik hem sosyal yönden rahatlatmaktadır. İşte yazılımcılara yıllık 1 milyon $ a varan ödeme yapan şirketler;

  • Apple
  • Doordash
  • Facebook
  • Google
  • Microsoft
  • Oracle
  • Snapchat
  • Uber
  • VMware

Görüldüğü gibi aslında hepimizin bildiği şirketler dünya devi olabilmek için yazılım alanında büyük yatırımlar yapmışlardır. Çeşitli tasarımların geliştirilmesi, dijital çağa ayak uydurabilme ve güvenlik duvarlarının sağlamlaştırılması yazılım mühendisleri sayesinde olmaktadır.

Yazılımcısı kalifiyeli olan şirket uzun vadede her zaman kazanmaktadır. Bunu bilen dünya devleri de bu alana yaptıkları yatırımlara ve personellere ödedikleri ücretleri hiç bir zaman gider olarak görmemektedir.

Ayrıca bu devlerin kendi içlerinde kullandıkları bir de kıdem seviyesi bulunmaktadır. Apple, Google ve Microsoft gibi köklü teknoloji devleri çalışanlarını L7, E7, IC5 gibi seviyelere ayırmakta ve seviye yükseldikçe kişiye ödenen maaş da artmaktadır.

Özellikle Apple’da E8 seviyesinde bir yazılım mühendisinin yılda ortalama 4 milyon dolar kazandığı bilinmektedir.

Amerika’da Yazılım Mühendisi Olmak

Amerika’da yazılımcı maaşlarının yüksek olması kişilerin bu ülkede çalışma hayallerini daha da körüklemektedir.

Özellikle dünya devlerinin büyük çoğunluğunun burada olması da Türk yazılımcıların iştahını kabartmaktadır. Genç mezun olanlar ve kariyerine Amerika’da başlamak isteyen yazılımcı adaylarının akıllarına elbette bazı sorular da gelmektedir.

Bunlardan en merak edileni ise Amerika’da hayatın çok pahalı olduğu ve yazılımcı başlangıç maaşı ile geçinilip geçinilmeyeceğidir.

Bu soruya örnekle cevap vermemiz aklınızdaki soruları bir nebze de olsa giderecektir. İlk olarak Amerika’da sıradan bir şirkette yazılım mühendisi olarak işe başladığınızı varsayalım.

Maaşınız size yıllık olarak teklif edilecek, sigorta giderleriniz tamamen şirket tarafından karşılanacak ve ulaşım masraflarını da gene şirket üstlenecek. Bunun haricinde oluşabilecek giderler;

  • Ortalama bir semtte yıllık 1+1 kirası : 12. 000 $
  • Yıllık fatura gideri : 1500 $
  • Yıllık mutfak gideri : 2000 $
  • Yıllık muhtemel Otonom giderler: 1500 $

Bu ortalama giderler ile hesaplayarak olursak kazanmanız gereken minimum tutar 17 bin dolardır. Ortalama 70 ile 90 bin dolar arasında değişen bir tutara yeni mezun olarak ABD’de yazılım mühendisi olduğunuzu varsayarsak ihtiyacınız olandan yaklaşık 4 katını çok rahat bir şekilde kazanıyor olacaksınız.

İşte bahsedilen olay tam olarak budur. Sosyal yaşantısı, kültürel etkinlikleri ve ülkedeki her aktiviteyi dolu dolu takip etmeniz de yıllık en fazla 10 bin dolara mal olacaktır.

Görüldüğü gibi Amerika Birleşik Devletleri yazılımcıların oldukça rahat bir hayat sürdüğü rüya ülkesidir. Şirketler yazılımcılara herhangi bir kıyafet zorunluluğu dayatmamakta, onlardan her gün traş olmalarını beklememekte sadece yaptıkları iş ile ilgilenmektedir.

Dileyen yazılımcılar belirli bir kıdemli doldurduktan sonra belirli kotayı aşmamak kaydıyla evden çalışabilmekte ve istedikleri gibi izin alabilmektedir. Amerika, kanunları oldukça sert olan ve sisteme sıkı sıkıya bağlı bir ülkedir.

Ancak özellikle teknoloji şirketlerinin geleceğe yönelik yaptıkları yatırımlarda personellere tam bir serbestlik verilmektedir.

Yazılımcı bir ürün ortaya çıkarmak için ödenek istediğinde ya da projeyi hayata geçirmek için finansmana ihtiyaç duyduğunda önce çalıştığı şirket sonra Amerikan hükümeti bu kişinin arkasında olmaktadır.

Siz de uzman bir yazılımcı olmak ve bilişim sektöründe çığır açan yeniliklere imza atmak istiyorsanız öncelikli hedefiniz Amerika Birleşik Devletleri olmalıdır.

Amerika’daki sosyal hayata alışamayacaklarını düşünen genç yazılımcılara ise kendileri için en doğru kararı vermelerini ve en azından fırsatları varsa 1 yıl bu ülkede çalışmaları önerilmektedir.

Bu çok kısa gibi görünen şirket tecrübesi bile CV’nize ve kariyerinize büyük katkıda bulunacaktır. Herhangi bir sebepten ABD’den Türkiye’ye dönmüş dahi olsanız iş başvurularınız da bir Amerikan şirketinin bulunması, sizi anında diğer adayların önüne geçirecektir.

Kariyeriniz için en doğru kararı vermenizi ve kendinizi nerede rahat hissedeceksiniz o ülkede yaşamanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca çalışma hayatının sadece kısa bir süreyi kapsamadığını ve ömür boyu devam edecek bir süreç olduğunu hatırlatarak yazımızı sonlandırıyoruz.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

İyi bir yazılım mühendisi ne kadar kazanır?

Yazılım mühendisliği maaşları üzerinde değişikliğe sebep olabilecek bir çok faktör vardır. Bu faktörler doğrultusunda yazılım mühendisleri; 8.000 ile 14.000 aralığında bir maaş alabilmektedirler.

Bir yazılımcı günde kaç saat çalışır?

Bir yazılım mühendisinin günde kaç saat çalıştığı değişkenlik göstere bir durumdur. Bu değişkenler arasında yazılımcının çalışma yaptığı ödevler, kişinin tecrübesi, ekip oalrak çalışıyorsa beraber çalıştığı kişiler gibi etkenler ön plandadır.

Bu doğrultuda bir yazılımcı günde ortalama olarak 8 ile 10 saat arasında çalışabilmektedir.

Yazılım mühendisi kaç yıl okur?

Yazılım mühendisi olabilmek için Üniversitelerin ilgili bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Bölümü başarıyla bitiren adaylar Yazılım Mühendisi olarak görev alabilirler.

Yazılım okuyan ne olur?

Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler ağırlıklı olarak bilgisayarların kullanıldığı alanlarda iş bulabilirler. Bu yerlere örnek olarak Hastaneler, bankacılık sektörü, otomotiv firmaları vb. yerler verilebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*