Akademik, eğitim ve araştırma gibi alanlarda gerçekleştirilen incelemeler için kaynak bulabilme sorunu zaman gerektiren işlemler arasındadır. Herhangi bir konuda kaynak bulma süreci, konunun türüne göre bazen uzun bir süreç gerektirebilir.
Benzer problemlerin önüne geçmeye çalışan Google, araştırma ve inceleme sürelerini kısaltmaya çalışmıştır. Bu anlamda Google akademik kaynak sorununun önüne geçmeye çalışan bir role sahip olmaya çalışmaktadır. Peki, Google akademik nedir ve ne işe yarar?
Google Akademik Nedir?
Google Akademik (Google Scholar), araştırma ve inceleme yapmak isteyenlere rehber olabilecek kaynaklara sahiptir. Google Akademik, Çeşitli konularda tezler, akademik makaleler, çok sayıda kitap, konferanslar hakkında bilgiler ve daha pek çok bilimsel yayına kullanıcıların erişim yapabileceği bir arama motorudur.
Platform 2004 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Ana amacı bilimsel içeriklere herkesin doğru şekilde ulaşabilmesidir.
Google akademik sistemi, eğitmenler, öğrenciler, akademisyenler gibi bilgi arayışında bulunan kişilere güvenilir kaynaklar sunmak amacıyla üretilmiş dev bir kaynak olarak sunulmuştur.
Ara yüzün kullanıcılara sunduğu hizmetin en büyük avantajları arasında dünyanın hemen her yerinden gelen bilgilerin derlenerek farklı dillerde kaynak haline getirilmesidir. Yapısında geniş bir alanda akademik içerik barındırır. Fizikten, kimyaya, mühendislikten biyolojiye, sosyal bilimlerden tıp alanına kadar akla gelebilecek hemen her bölümde içerik bulmak mümkündür.
Kaynak çeşitliliğinin bol olması, kullanıcıların kendilerine ait çevrenin dışına çıkarak daha farklı bilgilere ulaşabilmesine imkân tanır.
İçerik zenginliğinin yanı sıra Google akademik makalelerinde rapor veya tez gibi kaynaklara yer yer atıflarda bulunulur. Böylece bilimsel içeriklerle bağlantı kurulmuş olur.
Google Akademik ’in Özellikleri ve Kullanıcı Dostu Tasarımı
Tasarım yönüyle incelendiğinde Google akademiğin basit bir arayüzü olduğu görülmektedir. Ancak bu tasarım basit olmasının yanı sıra işlevsel bir özellik sunmaktadır. Bir kullanıcı Google akademik Ana sayfasına erişim yaptığında arama motoru Google’a benzer tasarıma sahip bir sayfa görecektir.
Sayfada arama yapmak istediği dili belirleyebilen kullanıcı aramak istediği metni yazarak tıpkı Google arama motorunda olduğu gibi metnini aratabilir. Örneğin “ışık hızı” ile ilgili bir arama yapan ziyaretçi akademik olarak hazırlanmış içeriklerden dilediğini seçerek işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilir.
Arama kriteri olarak kullanıcı seçtiği metni olduğu haliyle yazabileceği gibi, yazarın adı, dergi ismi, makalenin yayın yılı gibi belirgin kriterleri de belirterek aram yapabilir. Akademik yayınlara ulaşabilmek için belirgin şekilde yapılabilecek başlıca arama özellikleri bu şekildedir.
a-Gelişmiş Arama Seçenekleri
Akademik arama kullanıcılara aramalarını özelleştirme imkânı sunmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için “Gelişmiş Arama seçeneği” kullanılmakta.
Gelişmiş arama seçeneği ile akademik aramalarınızda aradığınız kriterleri daha dar hale getirebilirsiniz. Böylece istemediğiniz sonuçların dikkatinizi dağıtmasının önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca spesifik sonuçlar ile kısa sürede hedefe ulaşabilirsiniz.
Örnek olarak, araştırmanızı belirli yıllar arasında yayınlanmış olan çalışmalar üzerinde veya belirli yazarlar üzerinde yapmak isteyebilirsiniz. Gelişmiş aramalar ile arama seçeneklerini en az indirgeyerek istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
b-Akademik Dünyada Saygınlık
Arama motorları Google akademik bilimsel çalışmalarını, indexlemek için özel algoritmalar kullanmaktadır. Bu algoritmalar, normal arama motoru algoritmalarından farklıdır. Söz konusu algoritmalar özellikler araştırma yapan kurumları dünyada bilinen üniversiteler ve yayın evlerinin veri tabanlarını sık sık ziyaret ederek tararlar.
Çok sayıda akademik içeriğe ev sahipliği yapan Google akademik, bu yönüyle bilim dünyasında saygın bir konum kazanmıştır. Günümüz koşullarında bu platform bilim adamları tarafından araştırmaları için başlangıç noktası olarak kullanılabilmektedir.
Google’ın bilim dünyasına sunduğu bu dev arşiv, MIT, Oxford, Harvard gibi dünya çapında ün yapmayı başarmış kuruluşların yayınlarını barındırmaktadır. Konuya bu yönüyle baktığımızda Google akademiğin, güvenilirlik yönünün ağır bastığını söyleyebilmek mümkündür.
c-Kaynaklara Erişim ve Doğruluk
Platformda yer alan veriler ve bilgilerin, kaynak gösterilerek kimler tarafından yapıldığı açık şekilde sunulmaktadır. Tüm içerik erişim ve doğruluk hakkında açık bilgi sunmaktadır. Arama yapıldığında karşısında duran “PDF Bağlantı” simgesi, ön izlenimde görülen kısa açıklamanın tam metnine ücretsiz bir erişim imkânı sunar.
Fakat bu durum dev arşivde yer alan içeriklerin tamamının ücretsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Bazen araştırma yaparken ücretli üyelik isteyen kuruluşların olduğu görülebilir. Birtakım üniversiteler kaynaklarına ulaşılabilmesi için erişimi ücretli hale getirmiştir.
Böyle zamanlarda akademik, kullanıcının tercihine göre kişiyi, yayıncının web sitesine yönlendirebileceği gibi ücretli kütüphane yede gönderebilmektedir.
Yukarıda ki özelliklerin yanında Google akademi, yayınlanan içeriklerin güvenilirliğinin denetlenebilmesine yardımcı olmak amacıyla aşağıda ki özellikleri eklemiştir.
- Yapılan atıf sayısı,
- Kaynağın yayına alındığı konferans veya derginin bilgileri,
- İçeriğin yazarının bilgileri veya içeriğin kurumları hakkında detaylar,
Bu özelliklerin sıralanması, sunulan kaynağın güvenilir olması açısından kanıt niteliğindedir.
d- Kullanıcı Dostu Özellikler
Kullanıcılarla etkileşim halinde olmak çok sayıda avantajı beraberinde getirir. Daha çok kullanıcıyla buluşmak isteyen platform, kullanıcı dostu özellikler sunarak deneyimin zenginleştirilmesini amaçlar.
1- “Benim Kitaplığım” Ayrıcalığı
Benim kitaplığım ile kullanıcı, ilgilendiği veya incelediği makaleyi kaydedebilir. Bu sayede kendisine ait kişisel bir kütüphane arşivi oluşturabilir.
2- Alıntılarım
Alıntılarım bölümü ile kullanıcı yaptığı çalışmanın Google Akademik üzerine nasıl göründüğü konusunda bilgi sahibi olabilir. Ayrıca bu özellikle atıfları da izleyebilir.
3- Uyarı Bölümü
Bu kısım, kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla bulunur. Belirlenmiş bir konuda yeni içerik yayınlandığında, mail ile uyarma sistemi devreye girer. Böylece sürekli yeni makale var mı diye kullanıcının sistemi düzenli kontrol etmesi gerekmez.
4- Metrikler
Son 5 yıl içinde en çok atıf yapılan yayınlar yer alır.
e- Akademik Çalışmalara Katkıları
Google akademik sisteminin araştırma dünyasını sunduğu faydalar yalnızca sisteme erişimle ölçülemez. Her şeyden önce bu platform ile gerçekleşen araştırmalar son derece hızlı şekilde yapılabilmektedir. Üstelik daha önce gerçekleştirilmiş testler veya incelemeler platform ile kolaylıkla bulunabilir.
Yeni bir araştırma yapmadan önce daha öncekileri incelemek ve benzer tekrarlardan kaçınmak yapılacak işlemlerin maliyetini de azaltır. Bu sayede doğrudan yeni bir tuğla ekleyerek çalışmalar sürdürülebilir.
Öğrenciler açısından baktığımızda Google akademik dev bir kütüphanedir. Tez yazarken veya ödev hazırlarken bu kaynaklardan yararlanmak büyük bir rahatlıktır. Ayrıca önceki tezler, makaleler, raporlar veya kaynaklara hızlı şekilde ulaşmak çalışmanın dayanağını güçlendirir.
Akademisyenler, Google akademik yayınlarını kendi makalelerine atıf yapmak amacıyla kullanırlar. Bunun yanı sıra gerçekleşen güncel gelişmelerden haberdar olabilmek için takip ederler.
f- Potansiyel Zorluklar
Kullanıcılar açısından Google akademik yayınlarının avantajları olduğu gibi bazı kısıtlamaları da bulunur. Bu kısıtlamaların başında makalelerin tümüne ücretsiz erişim imkanının olmamasıdır.
Kaynakların bir kısmı ücretli olup zaman zaman erişim sorunu olabilmektedir. Bunun yanında içeriklerle ilgili kontrol sisteminin sağlıklı olmaması gibi durumlardan dolayı makalelerin bazıları kalite yönünden düşük olabilmektedir. Bu yüzden kullanıcının kendisinin makaleleri gözden geçirerek incelemesi bu açıdan faydalı bir eleme olacaktır.
Özetle; Google akademik hizmeti, akademik konulara kısa sürede ulaşmak isteyen kişiler için adeta bir devrimdir. Üstelik bu dev arşive dünyanın her yerinden ulaşmak mümkün. Ancak ücretsiz olan bu içeriklerin bazılarına ücret ödeyerek ulaşım mümkündür. Yine de bazı kullanıcılar Google akademinin ne derece ücretli olduğunu merak edebilmektedir.
Google Akademik Ücretli mi?
Araştırma yapanlar, öğrenciler ve akademisyenler için Google Akademik vazgeçilemeyecek bir web arşivdir. Bu arşive ulaşmak esasında tamamen ücretsiz. Böylece araştırma yapan kişi aradığı belgeyi incelemek için bir bütçe ayırmak zorunda değildir. Ancak önemli olarak isimlendirebileceğimiz bazı noktaların bilinmesi gerekmektedir.
Google Akademik ile araştırma yapan bir kişi bu araştırmasını gerçekleştirirken hiçbir ücret ödemiyor. Yani Akademik ’in kendisi ücretsiz. Ancak kaynağı barındıran yayın platformu bazen kaynak bedeli olarak ücret talep edebiliyor. Bu durum tamamen Google akademinin dışında gerçekleşen bir durum.
Örnek olarak yayıncılar arasında sıkça tercihe dilen Springer ve Cambridge University Press gibi global isimler, kendilerine ait makalelerin bazılarına cüretli erişim imkânı tanımaktadırlar.
Makalelerine ücretli giriş ile erişim imkânı sunan bu tür yerlere bireysel kayıttan önce bağlı bulunduğunuz firmanın daha önceden kaydı olup olmadığını sormanız daha doğru olacaktır. Çünkü, pek çok firma bu tür yerlerle çalışmaktadır. Bu durumda bireysel olarak üyelikten kurtulmak mümkün olabilir.
Ücretli ulaşım veren bu tür yerlerin dışında çoğu makaleye açık erişim ile ulaşılabilir. Herhangi bir ücret ödemeden istenilen araştırmalar incelenebilir. Açık erişim (open access) araştırmayı yapan yayıncının veya kurumların, bu araştırmayı paylaşması demektir.
Bir araştırmacının makaleler arasında gezerken, yayın sahibinin politikalarını bilmesi önemlidir. Okunan hazır makalenin hangi koşullar altında ortaya çıktığını bilen bir araştırmacı için süreç daha etik şekilde ilerler. Araştırmanın kıymeti daha iyi anlaşılır. Süreden ve ekonomiden nasıl kazanç sağlanıldığı fark edilir.
Google akademik sade arayüzü sayesinde araştırmacılar tarafından kullanıcı dostu olarak bilinmektedir. Dünya’nın en kültürlü yerlerinde gezinti yapabileceğiniz bu platforma Google Akademik Anasayfası ile giriş yapabilirsiniz. Peki bu bilgi denizine nasıl ulaşırım? Makalelere hızlı ulaşım yolları nelerdir?
Akademik Makalelere Nasıl Ulaşabilirim?
Akademik arayüzünü kullanarak araştırma yapmaya başlamak hemen herkes için çok kolay bir işlemdir. Hızlı ve birkaç tıklama ile tamamlanabilen bu işlemler için atılacak adımlar şu şekildedir;
- İlk olarak Google akademik arama motorunun ana sayfasını açın, ana sayfada karşınıza Google arama motoruna benzeyen bir sayfa ile karışılacaksınız.
- Arama işlem mantığı aynıdır. Kutucuğa aramak istediğiniz kelime veya cümleyi yazarak aratın. Örnek olarak “arama motoru optimizasyonu”,
- Arama sonuçlarını daraltma ihtiyacı isteyebilirsiniz. Çok geniş konularda, istediğiniz aramaya daha hızlı ulaşmak için detaylı arama yapmak daha doğru bir sonuç verir. Filtreleme ile yıl aralığı, yazarın ismi veya yayınlanan yıl gibi bilgileri ekleyerek daha ilgili bir sıralama yakalayabilirsiniz.
- Karşınıza çıkan kaynağı açarak inceleyin. Açmadan önce ön izleme olarak sunulan satırlar altında fikir edinilecek satırı okuyabilirsiniz. Böylece makalenin aradığınız sonuç olup olmadığını önceden fark edebilirsiniz.
- Kaynak doğruysa indirin. Aradığınız esere ulaştıysanız PDF halini indirerek okumaya başlayabilirsiniz. Makaleler ücretliyse öncesinde üyelik politikalarına yönlendirilirsiniz.
Google Akademikten Makale Nasıl İndirilir?
Google akademik ile okunmak istenen makalenin indirilmesi birkaç basit adından ibarettir. Bu adımlar aşağıda sıralanmıştır.
- İlk olarak aranması yapılan ve Google akademinin öngördüğü sonuçlardan erişime açık olanlar bulunur,
- Makalenin ilgili linkine tıklayarak tam metne ulaşılır,
- Bu bölümde indirilmeye hazır PDF formatlı bir düğme göreceksiniz. Bu butona basarak indirme işlemini tamamlayın.
Bazı durumlarda araştırma sonuçları içerisinde ücretli makaleler görebilirsiniz. Ödemeli bir makale ile karşılaştığınızda yazının özeti görülebileceği gibi kullanıcıdan ödeme talep edilen bir formada rastlanılabilir.
Google Akademik Güvenilir Mi?
Çok sayıda akademik makalenin kullanıcılara açılarak kolayca erişiminin sağlandığı platform ne kadar güvenilirdir?
Buraya kadar anlattığımız metinlerden de anlaşılacağı üzere Google akademik çeşitli araştırmalar yapan kişiler için oldukça güçlü ve pratik bilgiler içeren bir platformdur. Tezler, kitaplar, çok sayıda akademik makaleler bu dev arşiv içerisinde yer alır.
Bu derece avantajın sunulduğu uygulamada, kullanıcıların dikkatli şekilde adımlar atması gerekir. Elde edilen kaynakların incelenerek değerlendirme sorumluluğu doğru şekilde gerçekleştirilmelidir.
Bu durumun temel sebebi çok sayıda bilgiye ev sahipliği yapan Google akademinin içeriklerin bilimselliği veya doğruluğu ile ilgili değerlendirmede bulunmamasıdır.
Platformda yer alan içerikler çeşitli üniversiteler, yayınevleri ve akademik dergiler tarafından üretilmektedir. Ayrıca Web of Science ve Scopus Gibi bilimsel Özet ve Atıf veri tabanı bulunan aynı zamanda hakemli dergilere ait makalelere erişim imkânı sunan bir özelliğe sahiptir.
Ancak Google akademi herkesin kullanımına açık olduğundan dolayı bu bölümde yayınlanan makalelerin bilimsel olduğu yönünde bir garanti verilmemektedir. Bu nedenle kişilerin yaptıkları Araştırma sonucunda elde ettikleri kaynakları değerlendirerek sonuca ulaşmaları önemlidir.
Peki, ulaşılan bir kaynağın güvenilirliği de değerlendirilirken hangi noktalara dikkat edilmelidir?
- Yazarın itibarı: İçeriği üreten kişinin kim olduğu yani yazarı, kaynağın doğruluğu yönünden ele alınacak bir ipucudur. Makale yazarının akademik bir geçmişi olup olmaması bir ön fikir verebilir. Bunun yanı sıra daha önce yayınlanan farklı makalelerinin olması söz konusu içeriğin güvenilir olabileceğine yönelik bir işarettir.
- Yayının bulunduğu dergi: İçeriğin yayınlandığı dergi kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli kıstastır. Bazı yayınevleri makaleyi kontrol etmeksizin yayınlayabilirken bir kısmı yalnızca güvenilir içerikleri yayına alır. Bu nedenle içeriğin bulunduğu dergi, makale kontrolü için incelenebilecek bir başka değerdir.
- Kaynak doğrulama: Makalede yer alan referanslar ve alıntılar, içeriğin doğruluğunun araştırılması yönünden başlangıç noktası alınabilir.
Google akademi içeriklerine ulaşmak için açık erişim politikasını benimsemiştir. Açık erişim politikası yayınlanan makalelerin büyük bir kısmının ücretsiz olması anlamına gelir. Ücretsiz olarak makalelere ulaşmak birtakım avantajları getirirken aynı zamanda makale içeriklerinin kontrol edilememesi sonucunu da doğurur.
Yeni başlanan bir araştırma için platformda yayınlanan içeriklerin incelenmesi hızlı ulaşım yönünden iyi bir başlangıç noktası olabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi içeriklerin güvenilirliğinin kontrolü kullanıcı tarafından yapılmalıdır. Google Akademik Yardım seçeneğini kullanarak merak edilen noktalar incelenebilir.
Google Akademik Nasıl Üye Olunur?
Google akademiyi kullanabilmek için herhangi bir üyelik sistemi üzerinden bilgi doldurmanıza gerek bulunmamaktadır. Sahip olduğunuz Google hesabı ile platformun sunmuş olduğu özelliklerden yararlanabilirsiniz. (Google akademi profil rehberi ile giriş yöntemlerini inceleyebilirsiniz) Yararlanılabilecek özellikler arasında;
- Bildirimler: Yeni bir yayın kaleme alındığında bu bölümden bilgi alınır,
- Kütüphane: Kütüphanede beğendiği ve saklamak istediği içerikler barındırılır. İlerleyen dönemlerde aynı içeriklere daha kolay ulaşılabilir.
- Profil: Kullanıcının oluşturduğu yayınlar ve çalışmalar akademik profil seçeneği ile diğer kişilere paylaşılabilir.
Yukarıda görüleceği üzere akademik işlemlerine başlanabilmesi için harici bir üyeliğe ihtiyaç bulunmamaktadır. Yalnızca Google hesabı ile giriş yaparak uygulamanın sunmuş olduğu tüm özelliklere ulaşılabilir.
Akademik Ürünler Nelerdir?
Google’ın bilim dünyasına sunmuş olduğu içerikler yalnızca akademik araştırmalarla sınırlı değildir. Bunun dışında incelenebilecek geniş bir ürün yelpazesi platformun dev arşivinde yer alır.
Çeşitli makalelerin yer aldığı kaynaklara kolay ve hızlı şekilde ulaşılabilen platform bu yönüyle maliyetlerin önüne geçerken, gelişime de imkân sunar. Aşağıda Google akademinin kullanıcıların beğenisine sunmuş olduğu ürünler ve başlıca özellikleri yer almaktadır.
- Makaleler ve Tezler: Platform üzerinden dünya genelinde farklı dillerde yazılmış binlerce akademik içerik ve tez erişim imkânı bulunur. Söz konusu kaynaklar bilimsel konuların derinlemesine incelemesi şeklinde yer alabilmektedir. İstenilen projelerle ilgili önemli çalışmaları keşfetmek adına gerek içerikler bu bölümde yer almaktadır.
- Kitaplar: Kitaplar bölümünde sunulan içeriklerin tamamı ücretsizdir. Üstelik aranılan kısmın hızlı erişimi için ön izleme imkânı bulunmaktadır. Bu sayede tüm metin açılmadan kısa bir gözden geçirme yapılabilir.
- Sözlükler ve Raporlar: Çok sayıda araştırma raporu, yüklü materyaller, bilimsel belgeler ilgili bölümde yer alır. Analitik olarak gerçekleştirilen araştırmalarda ihtiyaç duyulan makalelere bu bölümde rastlanılabilir.
- Konferans Bildirileri: Gerçekleştirilen proje ile ilgili en güncel bilgilerin bulunabileceği kısımdır. Konferans bildirimlerinde akademik çalışmalarda sunulan bildiriler yer alır. Bunun yanında kendi alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin yaptığı çalışmalar ve projeye ne gibi katkılarda bulunduğu konferans bildirilerinde açıklanır.
Google akademik kullanıcıların ilgisine sunduğu bu geniş arşivle sadece araştırma ve incelemeler için yetinmez. Aynı zamanda öğrenme dönemindeki bireyler içinde önemli bir hizmet sunar. Kısacası akademik dünyaya bilimsel olarak yardımda bulunduğu gibi öğrenme dönemi içerisindeki süreci çabuklaştırarak kolaylaştırır.
Kaynaklara ulaşım kolaydır. Tıpkı Google’da olduğu gibi sadece birkaç işlemle arama işlemi gerçekleştirilir. İlkokul öğrencisinden üniversite tez öğrencisine kadar herkesçe kolaylıkla sağlanabilir. Kresge Guides’teki Google Scholar Araçları bu konuda araştırma yapmak isteyenlere yardımcı olmaktadır.
İlk yorum yapan olun